ICT-alan näkymät vuonna 2021: Aktiivisuus ja ennakkoluulottomuus palkitaan digitalisaation kiihtyessä

Suomi pärjää kansakuntana kansainvälisessä kilpailussa vain osaamisella ja aktiivisella uuden teknologian sekä digitaalisten ratkaisujen hyödyntämisellä. Lähtökohdat myös tulevalle menestykselle ovat onneksi hyvät.

Suomi on jo vuosikausia kuulunut kärkikastiin esimerkiksi Euroopan komission jäsenvaltioiden digitaalisen kilpailukyvyn raporteissa, jotka käsittelevät digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksiä (DESI). Viimeisimmässä, vuoden 2020 raportissa, olimme EU:n ykkönen!

Koronapandemia ravistelee koko yhteiskuntaa ennennäkemättömällä tavalla ja koskettaa niin kansalaisia, yrityksiä kuin koko julkista sektoriakin. Samalla se on kuitenkin nostanut esiin tietoliikenteen ja tietotekniikan merkityksen digiyhteiskunnan rakentajana aiempaakin konkreettisemmin. Yhteiskuntamme pyörii näinä aikoina laajasti etätyön ja etäopiskelun varassa. Tämä on mahdollista maailman parhaiden tietoliikenneverkkojen, laajasti käytössä olevien etäsovellusten ja digipalveluiden avulla – unohtamatta kansalaisten kansainvälisesti ottaen hyvällä tasolla olevia digivalmiuksia. Samalla koronapandemia on kuitenkin aikaansaanut valtavan digiloikan koko yhteiskunnassa, minkä kautta saadut opit ja käytännöt tulevat osin jäämän normaalin arkemme osaksi myös pandemian väistyttyä.

5G:n myötä edessämme on yksi vuosikymmenen suurimmista teknologisista murroksista. Kyseessä on toisaalta evoluutio aiemmista teknologiasukupolvista, sillä 5G tarjoaa parempia ja nopeampia datayhteyksiä aiempaa kustannustehokkaammin. Toisaalta kyseessä on revoluutio, sillä tarjolle tulee myös aivan uudenlaisia mahdollisuuksia toimintatapojen ja uusien innovaatioiden kehittämiseksi, oli kyse sitten virtuaalitodellisuutta hyödyntävistä peleistä tai laatutaatuista yritysratkaisuista älyliikenteen sovelluksiin.

Kaikki tämä kehitys avaa merkittäviä uusia mahdollisuuksia paitsi tietoliikenne- ja tietotekniikka-alalle, niin myös koko yhteiskunnalle. Valmisteilla oleva EU:n elpymisväline lisää omalta osaltaan rahoituspohjaa ja kiihdyttää kysyntää tietoliikenne- ja tietotekniikka-alan tarjoamille ratkaisuille. Ohjelman perusteluissa merkittävä painoarvo on nimittäin digitalisaatiota edistävissä hankkeissa ja ratkaisuissa.

Vaikka olemmekin Suomessa hyvissä asemissa digitalisaation hyödyntämisessä, on ICT-alan jatkossakin oltava ennakkoluuloton ja aktiivinen digiyhteiskunnan kehittämisessä – historiallinen menestys ei ole tae tulevaan. Mielestäni ICT-alan näkymät vuoteen 2021 ja pitkälle tulevaisuuteen ovat erinomaiset. FiComin jäsenyritykset ovat omalta osaltaan yhteiskunnan digitaalisen ja teknologisen kehityksen mahdollistajia ja osa ratkaisua kestävän ja digitaalisen tulevaisuuden rakentamisessa.

Jukka Leinonen on DNA Oyj:n toimitusjohtaja ja FiComin hallituksen puheenjohtaja 2019 - 2021.