5G drone-palvelua kokeillaan ympäristönhoidon töissä Helsingissä – tavoitteena sujuvoittaa töitä ja vähentää CO2-päästöjä

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara ja Helsingin pelastuslaitos kokeilevat parhaillaan uudenlaista drone-palvelua yhteistyössä Helsingin kaupungin innovaatioyhtiön Forum Virium Helsingin kanssa. Tavoitteena on sujuvoittaa ympäristönhoidon sekä pelastuslaitoksen töitä ja samalla vähentää kaupungin CO2-päästöjä. 

Kokeilussa testataan Elisan ja Vertical Hobbyn tuottamaa palvelua, joka hyödyntää 5G-verkkoa ja korkealaatuista 360-videokuvaa. Palvelu valittiin kesäkuussa Forum Viriumin Drone-as-a-service -ohjelmaan osana Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hanketta.

Tehokkuutta luonnonsuojelualueiden hoitoon ja öljyvahinkojen torjuntaan

Stara kokeilee drone-palvelua luonnonmukaisten alueiden kuten metsien ja luonnonsuojelualueiden kuvauksessa ja hoidon kohdentamisessa. Käyttötilanteisiin lukeutuvat metsän tilan selvittäminen myrskytuhojen jälkeen, kurtturuusuesiintymien kartoitus saaristossa sekä Suomenlinnan kaupunkipenkkien paikantaminen. Myrskytuhojen osalta koelennot lennetään Keskuspuistossa 16.9. Kurtturuusuja ja kaupunkipenkkejä kartoitetaan saaristossa 22.9.

Pelastuslaitos testaa drone-palvelua syyskuun lopulla öljyntorjuntapuomien asentamisessa ja tilannekuvan hyödyntämisessä. Drone pystyy kantamaan jopa 20 kilon kuorman, minkä vuoksi sitä voi käyttää myös raskaissa tehtävissä miehitettyjen lentojen korvaamiseksi. 

Palvelun konkreettinen hyöty piilee siinä, että esimerkiksi myrskyn tekemiä tuhoja päästään dronen ja 360-livekuvan välityksellä arvioimaan ja korjaamaan heti myrskyn jälkeen. Livekuvaa voivat seurata samanaikaisesti useat eri tahot toimipisteistään käsin. Tällöin säästyy matkustuskilometrejä sekä päällekkäistä työtä, ja lopputuloksena korjaustoimenpiteet alkavat entistä nopeammin ja CO2-päästöt vähenevät.

5G ja drone tuovat uuden ekologisen perspektiivin aluevalvontaan

Drone-palvelu taipuu myös lukuisiin muihin käyttökohteisiin: sen avulla voidaan valvoa rakennustyömaita, tunnistaa riskejä reaaliaikaisesti tekoälyn avulla ja etsiä turvallisia laskeutumispaikkoja tunnistamalla alueella liikkuvat ihmiset ja lemmikkieläimet.

Teknisesti palvelun mahdollistaa Elisan kattava 5G-verkko, jonka kautta huipputarkan 8K-laatuisen 360-videon lähettäminen ilmasta päätelaitteisiin onnistuu reaaliajassa. Vastaavanlaisia videoita on tavallisesti pitänyt tehdä miehitetystä pienkoneesta tai helikopterista kuvaten. Drone-palvelun tuottamaa livekuvaa voidaan seurata kanettavalta tietokoneelta mistä vain, myös maankamaralta. 

Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hanketta rahoittaa Uudenmaan liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Kokeilulla etsitään hiilineutraaleja ratkaisuja, jotka tukevat Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaa. Hiilineutraalius on myös Elisan tavoitteissa jo vuoden 2020 loppuun mennessä. Elisan missiona on rakentaa digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus, ja vähähiilisten palveluiden kehittäminen on tässä tärkeässä roolissa.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö, joka tekee Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhteistyössä yritysten, tiedeyhteisön, kaupungin ja kaupunkilaisten kanssa. www.forumvirium.fi

Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos, joka tuottaa kaupunkiympäristön rakentamisen ja hoidon sekä logistiikan palveluja pääkaupungin tarpeisiin. Helsingin luottokumppanina huolehdimme kaupungin toimintakyvystä ympäri vuoden ja kaikissa olosuhteissa. www.hel.fi/stara