5G-verkossa etäohjattava traktori pystyy nyt suorittamaan entistä vaativampia tehtäviä

Elisan 5G-etäohjausratkaisua Valtran traktoreihin on jatkokehitetty. Nyt traktoreja voidaan käyttää ilman ohjauskopissa istuvaa kuljettajaa myös haastavissa tilanteissa, jotka voivat olla jopa vaaraksi ihmishengelle.

Maaliskuussa Elisa 5G Showroomissa esitellyssä etäohjattavan traktorin 5G-ratkaisussa on nyt uusia ominaisuuksia. Uudessa pilotissa Valtran sarjavalmisteinen traktori on muutettu Elisan 5G-verkossa etäohjattavaksi työkoneeksi myös tilanteisiin, joissa traktorista on hyötyä vaativien ja jopa ihmishenkeä vaarantavien työtehtävien suorittamisessa. Valtran kaikissa traktoreissa on etäohjauksen mahdollistava teknologia valmiina – traktoreita ei siis tarvitse keksiä uudestaan.

Pieneenkin tilaan mahtuva, kannettava Elisan 5G-etäohjausratkaisu voidaan asentaa nopeasti traktoriin. Tällöin traktoria voidaan ohjata etänä Elisan 5G-verkon yli erillisestä komentokeskuksesta, joka voi sijaita satojen kilometrien päässä traktorista. Etäohjaajalle näkymä traktorista on 360-asteinen eli traktorin ympäristöä pystyy havainnoimaan vaivatta. 5G-verkon kautta etäohjaussignaalin edestakainen välittyminen on ohjaustilanteessa viiveetöntä.

– Pilotointi on tuonut asiakaskunnan tarpeita esille enemmän kuin osasimme odottaa. Moni asiakas on havahtunut siihen, että matkalla täysin autonomiseen toimintaan on nopeasti hyödynnettävissä olevia välivaiheita, joiden investointikynnys on matala. Kaupallistaminen vaatii kuitenkin vielä tiivistä keskustelua lainsäätäjien kanssa, koska ajoneuvomääräykset ovat kaikkialla todella tiukat. Lisäksi teknistä hienosäätöä pitää viedä eteenpäin kaikilla osa-alueilla – tätä helpottaa Suomessa erinomainen yhteistyöverkosto, kertoo Valtran strategiajohtaja Tommi Malinen.

– Kattavan 5G-verkkomme on myös tässä ratkaisussa avainroolissa. Erilaisissa tilanteissa, joissa teknologialta vaaditaan täysin viiveetöntä toimintaa ja kymmenkertaisen datanopeuden mahdollistavaa korkeaa kuvalaatua, 5G on ehdottomasti paikallaan. Laitteiden etäohjaukseen Elisan 5G on oikea ratkaisu, sillä se mahdollistaa lisäksi myös korkean tietoturvan ja häiriöttömyyden. Tällaisia tilanteita voi olla viranomaisilla paljon kuten myös erilaisissa yrityksissä ja organisaatioissa, joiden toimintaa 5G tehostaa, kertoo Elisan kehitysjohtaja Kimmo Pentikäinen.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj

Valtra
Valtra Oy suunnittelee, valmistaa, markkinoi ja huoltaa Valtra-traktoreita, jotka mukautetaan vastaamaan asiakkaiden työtapoja. Monipuolisuudestaan ja luotettavuudestaan tunnetut Valtra-traktorit on suunniteltu takaamaan erinomainen suorituskyky vaativissa työolosuhteissa ja ääriolosuhteissa. Valtra on AGCO Corporation -yhtiön kansainvälinen tavaramerkki ja johtava traktoreiden valmistaja Pohjoismaissa ja yksi Latinalais-Amerikan suosituimmista merkeistä.
www.valtra.com