Äänekosken Energia tähtää kohti tulevaisuuden vesihuoltoa Digitan IoT-verkon avulla

Äänekosken Energia Oy ja Digita Oy ovat solmineet 10-vuotisen sopimuksen veden etäluennan digitalisoinnista Digitan LoRaWAN-teknologiaan pohjautuvan IoT-verkon avulla. Äänekosken kaupungin omistama energiayhtiö vastaa Äänekosken kaupungin ja lähiseudun energia- ja vesihuollosta. Suunnitelmana on vaihtaa alueen kaikki vesimittarit etäluettaviksi lähivuosien aikana.

”Digita oli luonteva valinta sen valmiiksi kattavan ja luotettavan IoT-verkon myötä. Pidämme tärkeänä asiana verkkotekniikan vähäistä virrankulutusta, eli pitkää akun kestoa ja hyvää kuuluvuutta haastavissakin olosuhteissa. LoRaWAN-verkon käyttö tuo myös kustannussäästöjä, sillä se mahdollistaa verkoston mittaamisen ja mittaustietojen saamisen myös sellaisista paikoista, joihin ei kustannusten puolesta olisi muutoin järkevää rakentaa etävalvontaa ja mikä usein vaatisi kalliimman tiedonsiirtolaitteiston lisäksi myös sähköliittymää”, kommentoi Äänekosken Energian tuotantoinsinööri Atte Myllylä.

Veden etäluennan digitalisoinnista saatavat hyödyt konkretisoituvat käyttöönoton myötä. Jatkossa asiakkaiden mittarilukemien tiedot saadaan LoRaWAN-verkon kautta reaaliaikaisesti järjestelmään, jolloin mittarilukemien käsittelyyn käytettyä työaikaa voidaan hyödyntää muuhun. Reaaliaikaisesti päivittyvät mittarilukemat tuovat myös lisää työkaluja koko vesiverkoston seurantaan ja mahdolliset verkostovuodot voidaan havaita ja erotella todellisesta veden käytöstä entistä paremmin. Etäluentaan pohjautuva laskuttaminen parantaa asiakaspalvelua, kun arvio- ja tasauslaskuista voidaan luopua.

”Olemme Äänekosken Energialla pyrkineet usealla osa-alueella ottamaan käyttöön teknologian kehittymisen tarjoamia hyötyjä, ja tämä on jälleen yksi suuri edistysaskel kohti tulevaisuuden vesihuoltoa”, lisää Myllylä.

”Aloitimme yhteistyömme maaliskuussa 2019 ja onnistuneen pilotointivaiheen jälkeen jatkoimme etäluettavan verkoston rakentamista. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, miten laajasti Äänekosken Energia on hyödyntänyt LoRaWAN-verkon tuomia mahdollisuuksia”, kertoo Digitan IoT-palveluiden myyntipäällikkö Mona Miettinen.

Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa. www.digita.fi

Äänekosken Energia Oy on Äänekosken kaupungin omistama energiayhtiö, joka vastaa Äänekosken kaupungin ja lähiseudun energia- ja vesihuollosta. www.aanekoskenenergia.fi