Aikataulu julki: Näin DNA:n 3G-verkko suljetaan vuosina 2023–2024

DNA sulkee 3G-verkkonsa kokonaan lokakuun 2023 ja tammikuun 2024 välillä. Hyvinkäällä 3G-verkko suljettiin onnistuneesti jo toukokuussa 2023. Vanhan tekniikan väistyessä taajuuksia vapautuu 4G- ja 5G-yhteyksien käyttöön sekä muille uusille tekniikoille, joiden kehittämiseen DNA siirtää vapautuvat resurssinsa. 3G-verkoissa siirretään enää alle 1 % DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta.

Ensimmäisen kerran DNA tiedotti jo vuonna 2021 lähestyvästä 3G-verkon alasajosta. Sulkemista on valmisteltu suunnittelu- ja laboratorioympäristöissä jo vuosia, ja toimenpiteitä testattu yksittäisillä tukiasemapaikoilla. Myös Hyvinkään 3G-verkkojen sulkeminen toukokuussa 2023 onnistui suunnitelmien mukaisesti, joten seuraavaksi aloitetaan vaiheittainen 3G-alasajo Hyvinkäältä saatuja oppeja hyödyntäen. Maakuntakohtainen aikataulu löytyy tämän tiedotteen lopusta.

Alasajo koskee kaikkia yksinomaan 3G-verkkoon pohjautuvia palveluita. Palvelut korvaantuvat pääasiassa 4G- ja 5G-ratkaisuilla. Hyvin vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-tekniikkaa, siirtyvät tyypillisesti käyttämään 2G-verkkoa. Jos päätelaite tukee VoLTE- eli Voice over LTE -ominaisuutta, kuuluvat puhelut jatkossakin 4G-verkon kautta. Jos puhelin ei tue VoLTE-palvelua, siirtyvät puhelut 2G-verkkoon 3G-verkon sulkemisen jälkeen. Kaikki DNA:n 4G- ja 5G-puhelinliittymät tukevat VoLTE-puheluita.

Alle prosentti mobiilidatasta 3G-verkossa

3G-verkon käyttö on vähentynyt merkittävästi lähivuosien aikana. Vuoden 2022 lopulla 3G-verkossa siirrettiin enää alle 1 % DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta. Valtaosalle asiakkaista 3G-verkon alasajo ei siis näyttäydy palvelutason huonontumisena – päin vastoin. Kun 3G-taajuudet vapautuvat, ne päästään ottamaan uudempien verkkoteknologioiden käyttöön. Kun samalla vapautuu resursseja tehokkaampien teknologioiden kehittämiseen, tulee 3G-alasajo näkymään asiakkaalle lopulta 4G- ja 5G-verkkojen entistä parempana käyttökokemuksena.

4G- ja 5G-verkot tarjoavat vanhaan tekniikkaan nähden enemmän kapasiteettia, toimintavarmuutta ja nopeutta mobiiliverkkojen jatkuvasti kasvavaan tarpeeseen. Uusi verkkoteknologia tukiasemineen on myös siirrettyyn datamäärään nähden merkittävästi 3G-tekniikkaa energiatehokkaampaa. DNA:n 4G-peitto on liki 100 % suomalaisista. Vastaavasti 5G-verkon väestöpeitto kesäkuussa 2023 oli jo 89 %, mikä tarkoittaa noin 4,9 miljoonaa ihmistä.

3G-verkkoja suljetaan ja on suljettu laajasti myös muualla maailmassa, mikä on hyvä huomioida matkustettaessa. Joissain maissa on päätetty myös 2G-verkon alasajosta tai se on jo suljettu. Esimerkiksi Yhdysvalloissa monilla operaattoreilla on käytössä enää 4G- ja 5G -verkot. Jos siis matkustat Yhdysvalloissa, tulee puhelimesi tukea VoLTE-roamingia puheluiden soittamiseksi.

Vanhan päätelaitteen toiminta hyvä varmistaa

Vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-verkkoa, siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa 3G-verkon sulkeutuessa. Tämä tarkoittaa todennäköisesti merkittävää hidastumista datansiirtonopeudessa. Hidastuminen ei kuitenkaan ole välttämättä merkityksellistä hyvin vähäisesti dataa siirtävien laitteiden kuten riistakameroiden kohdalla.

”Nyt on hyvä hetki varmistaa, että oma päätelaite tukee 4G- tai 5G-tekniikkaa. Lähes kaikki mobiililaitteet, jotka eivät tue 4G-yhteyksiä, ovat malliltaan hyvin vanhoja, tyypillisesti ainakin 5–10 vuoden ikäisiä. Itse asiassa joissain 3G-verkon käyttötapauksissa asiakas on saattanut vahingossa lukita puhelimensa 3G-tilaan. Jos siis nykyaikaisen puhelimesi näytöllä näkyy yhä säännöllisesti 3G-symboli, kannattaa puhelimen asetukset tarkistaa”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Jos on epävarmuutta siitä, onko laite 3G- vai 4G-kykyinen, kannattaa selvitys aloittaa etsimällä laitteesta, sen käyttöoppaasta tai laitteen näytöltä 4G-ikonia. Jos sellainen näkyy, voi laitteen melko varmasti olettaa olevan myös 4G-kykyinen. Tieto löytyy myös verkkohaulla laitteen mallinumeron perusteella. Tarkemmat ohjeet mallinumeron tarkastamiseksi löytyvät DNA:n 3G-verkon alasajon tukisivulta. Jos päätelaite on 4G- tai 5G-mallinen, mutta yhteys ei 3G-verkon sulkemisen jälkeen toimi, on puhelimen asetuksista syytä tarkistaa, ettei laitetta ole lukinnut 3G-tilaan. Jos kyseessä on puhelin, kannattaa myös varmistaa asetuksista, että VoLTE-tekniikka on kytketty päälle.

Aikataulu: Näin 3G-verkko suljetaan

DNA sulkee 3G-verkkonsa maakunta kerrallaan, lukuun ottamatta Hyvinkäätä, jossa 3G-verkko on jo suljettu. Maakuntakohtainen sulkemisaikataulu on esitetty alla.

Lokakuu 2023:

  • Kanta-Häme
  • Päijät-Häme

Marraskuu 2023:

  • Uusimaa
  • Varsinais-Suomi

Tammikuu 2024:

  • Satakunta
  • Pirkanmaa
  • Keski-Suomi
  • Pohjanmaa
  • Etelä-Pohjanmaa
  • Keski-Pohjanmaa

Itä- ja Pohjois-Suomen alueilla DNA:n käyttämät mobiiliverkot suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää Suomen Yhteisverkko, joka on DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö. Yhteisverkon 3G-verkon sulkeminen Itä- ja Pohjois-Suomessa tapahtuu vuoden 2024 aikana. Suomen Yhteisverkko tiedottaa tarkemmasta aikataulusta alkusyksyllä.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.