Aikataulu julki: näin Elisan 3G-verkko poistuu lopuista Suomen maakunnista

Elisan 3G-verkko poistuu Suomesta vuoden 2023 loppuun mennessä vaiheittain ja maakunnittain. Jo yhdeksän maakuntaa ovat siirtyneet nykyaikaisten mobiiliyhteyksien aikakauteen, ja nyt myös loppujen maakuntien aikataulu on selvillä. Seuraavana Elisan 3G-verkko poistuu Kainuusta ja Päijät-Hämeestä kesäkuun puolivälistä alkaen. 2G-verkko jää edelleen koko Suomessa toimintaan.

Elisan verkkopalveluiden johtajan Sami Rajamäen mukaan 3G-verkosta luopuminen on edennyt suunnitellusti.

– Siirtymä on edennyt mallikkaasti, ja voimme nyt julkaista aikataulun kaikille Suomen maakunnille. Varmistamme jokaisen alueen kohdalla, että siirtymä sujuu suunnitellusti, ja teemme tarvittavat verkon muutokset sekä kuuluvuusparannukset etukäteen. 3G:stä luopuminen on tärkeä asia verkkopalveluiden kehityksen kannalta: jatkossa pystymme panostamaan yhä vahvemmin uudempiin 4G- ja 5G-verkkoihin, joissa asiakkaidemme mobiiliverkon liikenne lähes kokonaan kulkee, Rajamäki kuvailee.

Valtaosa mobiiliverkon käyttäjistä on siirtynyt jo näihin uudempiin verkkoihin, eikä 3G-verkon poistuminen vaadi heiltä toimenpiteitä. Asiakkaat, joilla on vielä käytössään vain 2G:tä ja 3G:tä tukevia laitteita, siirtyvät jatkossa käyttämään 2G-verkkoa, joka jää edelleen toimintaan.

Yritysten hyödyntämien IoT-laitteiden käyttö on jatkossa mahdollista 2G- ja 4G-verkoissa laitteen ja liittymän tukemasta teknologiasta riippuen. Myös IoT-laitteiden kohdalla on kuitenkin suositeltavaa tarkistaa, mitä teknologiaa laite nykyisellään käyttää ja siirtyä kohti 4G-pohjaisia ratkaisuita.

– 2G-verkko jää vielä olemaan, sillä siellä kulkee muun muassa erilaisten etämittauslaitteiden välittämää dataa sekä puheliikennettä sellaisista puhelimista, jotka eivät tue 4G- tai 5G-verkkoa. Näiden laitteiden uusiminen vie jonkin verran aikaa, mutta suosittelemme kuitenkin siirtymään kohti 4G- ja 5G-pohjaisia ratkaisuja, joissa dataliikenteen ja puheluiden laatu on parempi, Rajamäki kertoo.

Mobiiliverkon energiatehokkuus paranee

Vähälle käytölle jääneistä verkoista luopuminen parantaa koko mobiiliverkon energiatehokkuutta ja edistää kestävää kehitystä. Lisäksi 3G-verkoista vapautuvat taajuuskaistat voidaan jatkossa hyödyntää lisäkaistana uudemmissa verkoissa, jolloin näiden kuuluvuutta voidaan entisestään parantaa.

– 4G- ja 5G-verkot kuluttavat siirrettyä datamäärää kohden vähemmän energiaa kuin 3G-verkko. Lisäksi 3G-verkon liikenne on tällä hetkellä alle prosentin kaikesta mobiiliverkon dataliikenteestä – verkon sulkeuduttua sen ylläpitoon kulunut energia ja taajuusresurssit voidaan käyttää nykyaikaisten verkkojen parantamiseen, Rajamäki lisää.

Suomen lisäksi monet muut maat ovat luopumassa tai jo luopuneet 3G-teknologiasta. 2G- ja 4G-verkkojen toiminta jatkuu ennallaan ja niiden elinkaarta arvioidaan asiakastarpeen mukaan. Lisätietoa 3G-verkon poistumisesta löydät osoitteesta https://elisa.fi/3g/.

Maakunnat, joista Elisan 3G-verkko on jo poistunut:

Etelä-Pohjanmaa

Keski-Pohjanmaa

Pohjanmaa

Kanta-Häme

Keski-Suomi

Satakunta

Kymenlaakso

Etelä-Karjala

Etelä-Savo

 

Maakunnat, joista Elisan 3G-verkko poistuu loppuvuoden aikana:

Kainuu (kesäkuusta alkaen)

Päijät-Häme (kesäkuusta alkaen)

Pohjois-Savo (syyskuusta alkaen)

Lappi (syyskuusta alkaen)

Pohjois-Pohjanmaa (lokakuusta alkaen)

Pohjois-Karjala (lokakuusta alkaen)

Varsinais-Suomi (lokakuusta alkaen)

Pirkanmaa (lokakuusta alkaen)

Uusimaa (lokakuusta alkaen)

 

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä 5G:n edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Liikevaihto 2022 oli 2,1 miljardia euroa ja henkilöstöä 5 600 yli 20 maassa. Elisa on hiilineutraali yhtiö. elisa.fi