Datakronikka 2022 julki: Puolaan pudonnut ohjus ja kiekkokulta näkyivät datapiikkeinä, Oulu ja Pori nousivat mobiilidatan pääkaupungeiksi

Minkä kaupungin asukkaat käyttivät tänä vuonna eniten mobiilidataa DNA:n verkossa? Minä päivinä datankäyttö oli kaikista vilkkaimmillaan? Entä kuinka paljon muita enemmän nuoret käyttävät puhelimillaan nettiä? Vastaukset kysymyksiin tarjoaa DNA:n tuore Datakronikka 2022, jonka voi ladata pdf-muotoisena tiedotteen lopusta.

Datakronikka käy nimensä veroisesti läpi Suomen datankäyttöä vuonna 2022 tilastojen ja asiantuntija-arvioiden valossa. Tilastotiedot on kerätty DNA:n verkkodatasta, joka on esitetty asiakkaiden kannalta täysin anonyymisti mutta lukijan kannalta mahdollisimman informatiivisesti.

Esimerkiksi sunnuntait ovat Suomessa datankulutuksen etsikkoaikaa, niin kiinteässä kuin mobiiliverkossakin. Mobiilidatassa sunnuntain ylivalta ei voisi kiistattomampi olla, sillä niistä kymmenestä vuorokaudesta, joina Suomessa datankulutus oli vuonna 2022 korkeimmillaan, jokainen osuu sunnuntaihin. Mobiilidatapuolella vuoden kovin datapäivä on 18. syyskuuta, jolloin pelattiin EM-koripallon loppuottelu ja valmistauduttiin seuraavana päivänä järjestettäviin Ison-Britannian kuningattaren hautajaisiin.

Myös kiinteän datan kulutuksessa sunnuntait erottuvat edukseen. Kymmenestä kovimmasta datapäivästä vain kaksi osuu muulle viikonpäivälle. Tosin näistä toinen – keskiviikko 16. marraskuuta – pitää vertailun kärkipaikkaa. Tuolloin uutisotsikoita hallitsi Puolaan pudonnut ohjus.

Datankäytön huippupäivien selkeä painottuminen loppuvuoteen kielii asiakkaiden alati kasvavasta datantarpeesta. Muutostahdista kertoo esimerkiksi se, että koko Suomen sekaisin laittanut lätkän olympiakulta helmikuussa ylsi mobiilidatalistalla vain sijalle seitsemän.

Oulu ja Pori ovat mobiilidatan pääkaupungit

Datankäytön tahti on vuodessa kiihtynyt niin puhelin- kuin mobiilidataliittymillä kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa. Ykköspaikkaa puhelinliittymien puolella pitää Oulu, mobiilidataliittymäpuolella Pori. Oulussa myös dataliittymiä käytetään aktiivisesti, Porissa sen sijaan puhelinliittymien datankäyttö jää vähäisemmäksi.

Puhelinliittymien datankäytöllä tarkoitetaan tässä yhteydessä nimenomaan kuluttaja-asiakkaiden puhelimillaan mobiiliverkossa siirtämää dataa. Dataliittymiä sen sijaan voidaan käyttää tableteissa, tietokoneissa, mokkuloissa tai modeemeissa, eli koko kodin nettiratkaisuna. Myös kiinteä koko talouden Koti 5G -ratkaisu on dataliittymä. Yhdellä dataliittymällä on siis monesti useita eri käyttäjiä.

Mobiilidatan käyttömäärissä nuoret ovat aivan omissa sfääreissään

Kuluvan vuoden innokkaimmat datankäyttäjät DNA:n asiakkaista, eli 18–29-vuotiaat nuoret aikuiset, ovat käyttäneet puhelinliittymillään keskimäärin yli 2 gigaa dataa joka päivä. Lukema on 7 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna samassa ikäryhmässä.

Huomionarvoista on, että alle kolmekymppiset aikuiset käyttävät melkein kaksinkertaisen määrän dataa verrattuna 30–39-vuotiaisiin, saatikka sitä vanhempiin. Nuorten erottuvan datankäyttömäärän taustalta löytyy kuitenkin useita luonnollisia syitä. Monet dataa huomattavasti käyttävät sovellukset, kuten TikTok, ovat erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten suosiossa. Toisaalta nuorten aikuisten kotitalouksissa saattaa koko netinkäyttö olla toisinaan juuri puhelimen netin varassa, kun käyttäjiä ei ole yhtä enempää.

5G-liittymien datankäyttö yltää kaksinumeroisiin kasvuprosentteihin

5G-puhelinliittymillä on tänä vuonna kulutettu keskiarvoisesti noin 1,2 gigaa dataa päivässä, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. 4G-puhelinliittymillä datankäytön vuosittainen kasvuvauhti on ollut lähes yhtä kova, kun taas 3G-liittymien käyttömäärä on odotetusti pudonnut lähes olemattomiin, kun puhelinliittymiä on vaihdettu 4G- ja 5G-puolelle ennen 3G-verkon sulkemista vuoden 2023 lopussa.

DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti jo 79 % suomalaisista, mikä tarkoittaa noin 4,4 miljoonaa ihmistä 198 paikkakunnalla. Mobiilidatan kokonaisvolyymi on jatkanut vauhdikasta kasvuaan jo vuosia, ja nykyään kasvu tulee suurelta osin juuri 5G-verkon puolelta, missä datavolyymi on vuodessa yli kaksinkertaistunut.

Lisätietoja kaikesta aiemmin mainitusta voi lukea vuoden 2022 Datakronikasta, joka on ladattavissa pdf-muotoisena tämän tiedotteen liitteistä.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 956 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.