DNA ja Oulun kaupunki pilotoivat 5G:tä kirjastotoiminnassa

DNA, BusinessOulu ja Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuritoimi pilotoivat 5G-nopeuksien hyötyä kirjastoautopalveluille. Kirjastoautopilotti on jatkoa DNA:n, BusinessOulun ja Oulun kaupungin aiemmalle, koulun opetuskäyttöön sijoittuneelle 5G-pilotille.

Pilotoinnin kohteena on muun muassa reaaliaikainen verkko-streamaus ja 5G:n valmiudet sujuvoittaa kirjaston lainauspalveluita. DNA:n yhteyksien avulla muun muassa lainaus- ja palautusautomaatit saadaan toimimaan viiveettömästi.

”Digitalisaatiossa on runsaasti mahdollisuuksia liiketoiminnalle ja kuntapalveluille. Nopeat ja kattavat 5G-yhteydet puolestaan tarvitaan käyttäjäystävällisten digitaalisten palveluiden kehittämiseksi. Kirjastoautotoiminta eri mahdollisuuksineen on osa tätä kokonaisuutta” Business Oulun Smart City yhteyspäällikkö Ari Saine sanoo.

“Kirjastoauton toimintasäde on laaja ja toimivat yhteydet ovat oleelliset niin asiakaspalvelun kuin kirjastotyössä tarvittavien tietojärjestelmien kannalta, ja näitä pääsimme testaamaan. Päivä kirjastoauton matkassa -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä 5G-livessä päästiin tutustumaan auton reitteihin sekä useisiin mielenkiintoisiin kirjavinkkeihin. Tapahtuma onnistui yhteyksien kannalta erinomaisesti, joten kirjastoauton kyytiin ja suoraan lähetykseen voi olla mahdollista päästä uudestaankin tulevaisuudessa”, sanoo Oulun kaupungin alueellinen kirjastopalvelupäällikkö Minna Männikkö.

“5G-verkkomme on kattava ja sen avulla tuotetaan palveluita liiketoiminnan tueksi ja päivittäispalveluiden parantamiseksi. Varsinkin nopeuskriittisiä toimintoja on siirretty 5G-yhteyden päälle esimerkiksi ambulansseissa, liikennelaitosten ja teollisuuden kulkuneuvoissa. 5G:ssä on edelleen mahdollisuuksia hyödynnettäväksi. Tässä pilotissa on jo päästy hyvään alkuun testaamaan jälleen uudenlaisia valmiuksia kirjastopalveluiden saralla”, toteaa DNA:n yritysliiketoiminnan strategiasta ja yritysasiakkaiden palveluliiketoiminnasta vastaava johtaja Tuukka Toivonen.

Päivä kirjastoauton matkassa – mitä streamaus kertoi oululaisten kirjastonkäytöstä?

Päivä kirjastoauton matkassa -tapahtuma tarjosi koko Suomelle mahdollisuuden tutustua Oulun uuden kirjastoauton toimintaan. Kauno-kirjastoauto kiersi maaliskuussa Oulun keskustassa, ja pysäkeillä järjestettiin ohjelmaa, joka striimattiin nettiin reaaliaikaisesti 5G:n välityksellä. Katsojat näkivät mm. palautus-livessä mitä oululaiset lukevat: Oululaisia kiinnostavat erityisesti paikallisten kirjoittajien teokset sekä yleensä ajankohtaisia aiheita käsittelevät teokset.

Minna Männikkö summaa oululaisten kirjaston käyttöä seuraavasti:

“Oulussa on laaja kirjastoverkko ja kattavat kirjastoautopalvelut. Kirjastoauto tavoittaa asiakkaat Oulun reuna-alueiltakin paikoista, joista matka lähimpään kirjastoon muuten olisi pitkä. Asiakkaat käyttävät kirjastoja paljon muuhunkin kuin vain lainaamiseen: käytetään tietokonetta, opiskellaan, tehdään töitä, osallistutaan tapahtumiin ja luetaan lehtiä.

Oululaisten kirjaston käyttö on muuttunut siten, että asiakkaat varaavat aineistoja etukäteen ja noutavat niitä kirjastoista. Kirjastojen kokoelmien selaaminen paikan päällä on vähentynyt palvelujen sähköistyessä. Asiakkaat arvostavat myös omatoimikirjastoja, joissa he pääsevät kirjastokortilla asioimaan silloin, kun se itselle parhaiten sopii, joka päivä varhaisesta aamusta iltamyöhään.

Kirjastoautopilotti on jatkoa DNA:n, BusinessOulun ja Oulun kaupungin 5G-yhteistyölle. Keväällä 2021 pilotissa toteutettiin lisätyn todellisuuden oppimisympäristö Oulun Hiukkavaaran kouluun. Sekä oppilaat että opettajat ottivat uuden oppimistavan positiivisesti vastaan, ja oppimisympäristöä on laajennettu pilotin jälkeen.

DNA tuo kirjastoautoon ja sen asiakkaille nopeat ja luotettavat 4G- ja 5G-yhteydet teolliseen käyttöön soveltuvalla 5G-reitittimellä, ulkoantennilla sekä wifi-tukiasemalla. Kaikki pilotissa käytettävät yhteydet tuodaan tietoturvallisesti osaksi Oulun kaupungin yritysverkkoa.”

DNA:n 5G-verkko kattaa jo yli 4,6 miljoonaa suomalaista yli 200 paikkakunnalla.

BusinessOulun tehtävä on edistää kaupungin elinvoimaa luomalla menestymisen mahdollisuuksia alueelle, asukkaille ja yrityksille. Rakennamme vahvaa pohjoista kasvukeskusta, joka houkuttelee nuorekkaana yritys-, asuin- ja opiskelupaikkakuntana. Luomme uusia työpaikkoja kestävästi yritysten kasvun kautta. Palvelemme alkavia, kasvavia ja kansainvälistyviä yrityksiä niiden toiminnan ja toimintaympäristön kehittämisessä sekä verkostoitumisessa ja osaavan työvoiman rekrytoimisessa.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.