DNA ja Plan International Suomi: Maahan muuttaneiden nuorten digiosallisuus ja työelämä -selvitys 2023

DNA ja lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi ovat edistäneet kahden vuoden ajan digitaalista yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta uudessa yhteisessä hankkeessaan. DNA:n päätavoitteina on tarjota uusien digitaitojen lisäksi Suomeen muuttaneille nuorille mahdollisuutta tutustua ICT-alaan työpaikkana. Tuore selvitys kertoo, miten nuoret kokevat suomalaisen digikulttuurin.

Vuonna 2023 DNA ja Plan ovat keskittyneet etenkin maahanmuuttajataustaisten tyttöjen digitaitojen edistämiseen. Nuorten digitaitoryhmä on käsitellyt useita eri aiheita digitaalisessa maailmassa yhdessä Planin työntekijöiden ja DNA:n asiantuntijoiden kanssa.

Selvitykselle nähtiin arvoa, sillä DNA ja Plan huomasivat nopeasti työryhmänsä kanssa, että varsinaista selvitystä nuorten digitaidoista ja mahdollisuuksista työelämässä ei ollut saatavilla.

Selvityksessä näkyy, että nuoret kokevat digitaidot tärkeinä ja ovat motivoituneita oppimaan niistä lisää

Selvitys etsi vastauksia siihen, millaisia haasteita maahan muuttaneilla nuorilla on työnhaussa, mitä nuoret haluaisivat osata, millaista tukea nuoret saavat digitaitojen kehittämisessä, millaisia tavoitteita heillä on työllistymisen suhteen sekä millainen vaikutus koululla ja kodilla on työllistymiseen.

Selvityksessä nousi esiin, että nuoret kokevat digitaidot tärkeinä ja ovat motivoituneita oppimaan niistä lisää. Suomi on paljon digitalisoituneempi kuin monen nuoren aiempi asuinmaa. Nuoret kertoivat, että heidän mielestään digitaaliset taidot ovat Suomessa välttämättömiä, jotta on ylipäätään mukana yhteiskunnassa.

”Selvitys vahvistaa ennestään sitä, mitä nuoret ovat vuosien varrella tuoneet esille. Se ei yllätä, että Suomeen muuttaneet nuoret ovat innokkaita pääsemään työelämään, mutta esteiden voittamiseksi tarvitaan edelleen yhteisiä toimenpiteitä, asennetta ja mahdollisuuksia, jotta nuorten kulku työelämäpoluilla onnistuu. Tiedetään, että monimuotoinen työyhteisö lisää yrityksen tuottavuutta ja houkuttelevuutta. Monimuotoisuutta lisäämällä voidaan ottaa huomioon paremmin erilaisia asiakastarpeita”, Maikku Wikberg, Plan International Suomen maahanmuuttajatyön päällikkö kertoo.

Nuoret kokevat, että Suomessa heidän on täytynyt oppia tietokoneen ja erilaisten palveluiden käyttöä, kun aiemmassa kotimaassa on vaikkapa työnhaussa riittänyt se, että on käynyt naapuruston yrityksissä kysymässä työtä. Maahan muuttaneiden nuorten digitaitojen taso vaihtelee paljon, riippuen paljolti siitä millainen digitalisaation taso kotimaassa on.

”Selvityksen avulla saimme arvokasta tietoa siitä, miten voimme kehittää yhteiskuntaamme oikeaan suuntaan. Ensisijaisen tärkeää olisi kehittää erilaisia kumppanuussuhteita eri sektoreiden välillä. Olemme DNA:lla edistäneet jo pitkään digitaalista yhdenvertaisuutta eri kumppaneiden kanssa, jotta saisimme vahvistettua positiivista vaikutuksia yhteiskunnassa”, Tuuli Nummelin DNA:n yritysvastuupäällikkö kertoo.

DNA ja Plan International Suomi keskustelevat aiheesta SuomiAreenassa 30.6.2023 kello 14. Keskustelua voi seurata paikan päällä tai MTV Katsomossa.

 

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.