DNA Oyj:n tammi–syyskuun 2021 liiketoimintakatsaus: Liikevaihto ja käyttökate kehittyivät myönteisesti, 5G-tuotteiden suosion kasvu jatkuu

DNA:n liiketoiminta on kehittynyt vuoden 2021 tammi–syyskuussa tasaisesti. Kokonaisliikevaihto, matkaviestinliikevaihto ja käyttökate ovat nousussa ja 5G-tuotteiden suosio on jatkanut myönteistä kehitystään.

Yhteenveto DNA:n keskeisistä tunnusluvuista tammi–syyskuussa 2021

Suluissa olevat luvut viittaavat vastaavaan ajanjaksoon vuotta aiemmin, ellei toisin mainita. Luvut ovat tilintarkastamattomia.

 • Matkaviestinliikevaihto kasvoi 2 % ja oli 422 miljoonaa euroa (413).
 • Liikevaihto kasvoi 2 % ja oli 705 miljoonaa euroa (690).
 • Käyttökate kasvoi 8 % ja oli 271 miljoonaa euroa (250).
 • Liiketulos laski 1 % ja oli 117 miljoonaa euroa (119).
 • Matkaviestinnän liittymäkohtainen liikevaihto (ARPU) kasvoi 2 % ja oli 17,0 euroa (16,7).
 • Matkaviestinverkon liittymämäärä9) nousi ja oli 2 707 000 (2 706 000).
 • Kiinteän verkon liittymämäärä (puhe, laajakaista ja TV) kasvoi 1 % ja oli 902 000 (895 000).
  • Kiinteiden laajakaistaliittymien määrä kasvoi 28 000.

Toimitusjohtajan katsaus

Aloitin DNA:n toimitusjohtajana maanantaina 11. lokakuuta ja olen iloinen voidessani todeta, että jo ensimmäisessä talouskatsauksessani pääsen tarkastelemaan oikein myönteisiä kehityslukuja kuluvan vuoden ajalta. Läpi poikkeusajan jatkunut kehitys ei kuitenkaan rajaudu vain taloudelliseen menestykseen, vaan samalla ovat parantuneet myös liiketoimintamme vastuullisuus, asiakkaiden arkea helpottavat käytännöt ja mutkattomuus työnantajana. DNA:n arvot paistavat aidosti läpi kaikesta toiminnasta.

Talousluvuista havaitaan DNA:n liiketoiminnan kehittyneen vuoden 2021 tammi–syyskuussa vakaasti. Liikevaihtomme kasvoi vertailukaudesta 2 % ja oli 705 miljoonaa euroa (690). Myös matkaviestinliikevaihtomme nousi 2 % ja oli 422 miljoonaa euroa (413). DNA:n käyttökate on kehittynyt vuoden aikana hienosti kasvaen 8 % 271 miljoonaan euroon (250). Vakaana pysytellyt liiketulos oli 117 miljoonaa euroa (119), mikä on 1 % laskua vertailukauteen.

Matkaviestinverkkomme kokonaisliittymämäärä on kasvanut 1 000 liittymällä vertailukaudesta. Samalla kasvatimme liittymäkohtaista keskimääräistä liikevaihtoa 17,0 euroon (16,7). Kiinteän verkon liittymäkanta on kasvanut yhteensä 7 000 liittymällä. Laskua oli kiinteiden puhepalveluiden ja TV-liittymien määrässä, kun taas kiinteiden laajakaistayhteyksien määrä kasvoi 28 000 liittymällä.

5G-mobiililiittymien myynti on kiihtynyt kuluvan vuoden aikana selvästi. Tämä näkyy myös 5G-puhelinten kasvaneissa myyntimäärissä, sillä jo 70 % myymistämme puhelimista on 5G-kykyisiä. 5G-tuotteiden myyntiä edistää tietysti nopeasti rakentuva DNA:n 5G-verkko, jonka peitto tavoittaa jo yli puolet suomalaisista. Verkkopeiton nopea kehitys on edistänyt myös kiinteiden Koti 5G -liittymien myyntiä.

Kolmannen vuosineljänneksen päättyessä DNA:n henkilöstö oli yhä lähes täysmittaisesti etätöissä. Valtakunnallisen etätyösuosituksen päätyttyä lokakuun puolivälissä päättyi myös DNA:n oma etätyösuositus, mikä oli välittömästi nähtävissä toimistojemme kasvaneessa käyttöasteessa. Vaikka DNA:n nykyaikaisten toimitilojen vetovoima ilahduttaakin minua, olen yhtä lailla tyytyväinen voidessani todeta, että DNA:laisilla säilyy jatkossakin vapaus valita itse, missä ja miten he haluavat työnsä tehdä. Se ei ole joko–tai vaan sekä–että.

Jussi Tolvanen
toimitusjohtaja

Keskeiset tunnusluvut

 1. Tavaramyynti ja ei suoraan mobiililiiketoimintaan liittyvä myynti.
 2. Tavaraliikevaihtoon (ei-mobiililiikevaihto) on tehty kertaluontoinen oikaisu vuoden 2021 aiemmin raportoituihin vuosineljänneksiin. Oikaisulla on negatiivinen vaikutus käyttökatteeseen vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä, mutta ei oleellista vaikutusta koko vuoden 2021 lukuihin syyskuun loppuun mennessä.
 3. TV = kaapelimaksu-TV ja DNA TV.
 4. Digita, ylläpito, WLAN/LAN, tietoturva, erikoispalvelut (ammattikäyttöön) jne.
 5. Access- ja kapasiteettipalvelut, kiinteän puheen yhdysliikenne jne.
 6. Liikevaihto sekä käyttökate ennen liiketoiminnan muita tuottoja ja kuluja eroavat vuoden 2020 osalta aiemmin raportoidusta johtuen siirtymisestä Telenorin raportointitapaan. Kyseessä on 2 miljoonan euron suuruinen luokitteluero vertailukaudella 1–9/2020 ja samalla koko vuonna 2020.
 7. Uuden omistajan ja uuden pitkäaikaisen ennusteen perusteella DNA:n arvioi syyskuussa 2020 uudelleen lyhytaikaisten vuokrasopimusten kestoa. Uudelleenarvioinnin vaikutus käyttökatteeseen oli 15 miljoonaa euroa tammi–elokuussa 2021.
 8. Investoinneissa ei enää raportoida taajuuksien maksueriä. Jatkossa DNA raportoi uutta taajuutta hankkiessaan taajuuden hankintahinnan investointina hankintahetkellä.
 9. Postpaid-, prepaid-, Luuri- ja liikkuvan laajakaistan liittymät.
 10. Viimeisen kolmen kuukauden aikana käytetyt tai ladatut prepaid-liittymät.
 11. ARPU = Mobiililiittymien kk-laskutus ja liikennelaskutus + yhdysliikenne / keskimääräinen liittymämäärä.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2020 liikevaihtomme oli 934 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.