DNA rekrytoi kesätyöntekijänsä ilman CV:tä ja hakemuskirjettä – aiemmista kokeiluista saatu hakijapalaute puhuu nykyaikaisen hakutavan puolesta

DNA on jo pitkään suhtautunut ennakkoluulottomasti työelämän monipuoliseen uudistamiseen. Nyt yritys rekrytoi kaikki vuoden 2023 kesätyöntekijänsä pyytämättä heiltä CV:tä tai perinteistä hakemuskirjettä. Yhteensä kesätyöntekijöitä tarvitaan eri asiantuntija- ja myyntitehtäviin noin sata, joten kyse on laajasta päätöksestä. DNA on vastuullinen työnantaja ja haluaa siksi vähentää kesätyönhakijoiden jo valmiiksi suurta työtaakkaa. Samalla hakijakokemus paranee ja työnhaku tasa-arvoistuu. Näitä väitteitä puoltavat myös Duunitorin saama palaute ja tulokset.

DNA kokeili rekrytointia ilman CV:tä ja hakemuskirjettä ensimmäisen kerran Duunitorin kanssa jo syksyllä 2020. Tämän jälkeen Duunitorin Dialogi-työkalua on DNA:lla käytetty perinteisemmän tavan rinnalla lukuisissa eri rekrytoinneissa. Kerättyjen oppien ja kokemuksen myötä uudenlaista hakutapaa halutaan kokeilla nyt laajassa mittakaavassa. Osa kesätyöhauista toteutetaan Dialogi-työkalua hyödyntämällä, osa muilla vastaavilla ratkaisuilla –, yhtä kaikki pyytämättä CV:tä tai perinteistä hakemuskirjettä.

”DNA on ollut jo vuosia modernin työkulttuurin edelläkävijä ja saanut tästä myös useita palkintoja. Työnantajana olemme luvanneet mahdollistaa inhimillisen ja omanlaisen arjen henkilöstöllemme. DNA:laiset ovat esimerkiksi saaneet vapaasti valita parhaan ajan ja paikan työnsä tekemiselle jo vuodesta 2012 lähtien ja vuonna 2017 otimme käyttöön palkallisen isovanhempainvapaan. Viime syksynä päätimme kokeilla tekniikka- ja IT-osastoilla täysin toimipaikasta riippumatonta rekrytointi- ja työskentelymallia Suomessa. Tältä pohjalta vakiintuneiden käytäntöjen uudistaminen myös työnhaussa tuntuu aivan luonnolliselta”, kertoo DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen.

Duunitorin Dialogi-työkalussa olennaista on työnhakijakokemuksen parantaminen. Työnhaku alkaa jo työpaikkailmoituksesta, josta pääsee saman tien vastaamaan muutamaan lyhyeen, haettavan tehtävän kannalta tarkasti mietittyyn kysymykseen. Täysin mobiilioptimoituva lomake mahdollistaa työpaikan hakemisen parissa minuutissa, vaikka kesken bussimatkan, ilman raskasta hakemuskirjeen kirjoittamista tai CV:n päivittämistä.

”Hakutapa tuntunee luontevalta erityisesti nuorille aikuisille, jotka ovat tilastollisesti suurin kesätöiden hakijaryhmä ja samalla myös mobiililaitteiden kovimpia käyttäjiä. On ikävä kyllä tavallista, että kesätyönhakija joutuu lähettämään jopa kymmeniä hakemuksia eri työpaikkoihin, koska kilpailu on kovaa. Jos tämän päälle työhakemuksen lähettäminenkin on raskas prosessi, kuormittuu hakija valtavasti. Haluamme siis varmistaa, että työantaja ja -hakija kohtaavat mahdollisimman helposti”, Rissanen toteaa.

CV:tön hakutapa myös varmistaa, että työhaastateltavia valittaessa voidaan keskittyä tehtävän kannalta olennaisiin kysymyksiin. Esimerkiksi ikää ja sukupuolta ei kysytä, eikä niitä olla DNA:lla kysytty aiemminkaan. Vaikka CV:tön hakutapa johtaisi entistä isompaan hakemusmäärään, on hakijoiden seulonta myös työnantajan näkökulmasta nopeampaa ja tehokkaampaa, kun tehtävän kannalta epäolennaisia tietoja hakijasta ei ole mukana.

Työnhakijat ovat turhautuneita pitkiin lomakkeisiin

Duunitori luopui CV:istä ja hakemuskirjeistä omissa rekrytoinneissaan jo yli kolme vuotta sitten. DNA oli ensimmäisiä organisaatioita, jotka ottivat Duunitorin mallin kokeiluun omissa rekrytoinneissaan. Nyt DNA:n kesätyöhaun yhteydessä tarjoutui erinomainen mahdollisuus kokeilla uutta rekrytointitapaa laajassa mittakaavassa.

”Olemme ylpeitä, että DNA:n kaltaiset edelläkävijät lähtevät kanssamme taklaamaan työnhaun haasteita Dialogi-työkalun avulla. Tutkimusdatamme mukaan 41 prosenttia työnhakijoista on turhautunut työnhakulomakkeisiin ja 14 prosenttia on jopa jättänyt hakemisen hankaluuden takia kokonaan hakematta. Tämä on vakava ongelma työvoimapulasta kärsivän Suomen rekrytoinneissa”, kuvailee Duunitorin kaupallinen johtaja Lauri Iso-Markku.

Duunitorin kehitystyön ja kokemusten perusteella 4–6 tarkoin valittua napakkaa kysymystä riittää mainiosti siihen, että lupaavimmat hakijat saadaan tunnistettua joukosta. Niihin vastaaminen voi viedä jopa vain viisi minuuttia. Tämän jälkeen hakijoita on helppo lähestyä esimerkiksi lyhyen jatkotehtävän tai puhelinhaastattelun muodossa.

”Pahimmillaan rekrytointi Suomessa on yhä kuin suoraan 1990-luvulta. Tämä korostuu erityisesti kesätyönhauissa, jolloin opintojen kuormittamat nuoret joutuvat tehtailemaan vuodenvaihteen tienoilla kymmeniä hakemuskirjeitä ja viilaamaan ansioluetteloitaan milloin minkäkin vaatimuksen mukaisiksi”, toteaa Iso-Markku.

Duunitorilla jopa 71 prosenttia työnhakijoista etsii töitä mobiililaitteilla. Dialogi-työkalun ansiosta myös työpaikan hakeminen onnistuu kätevästi puhelimella.

“Palaute hakijoilta on ollut kiittävää. Uskallan siis povata, että helppo hakutapa tuo tulevaisuudessa vielä enemmän kilpailuetua ja auttaa työnhakijoita sekä työnantajia kohtaamaan toisensa entistä paremmin.”

Kaikki DNA:n avoimet kesätyöpaikat löytyvät osoitteesta www.dna.fi/kesaduuni

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 956 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.