DNA tutkii 5G-verkon seuraavaa kehitysaskelta tuotantoverkossaan Pohjois-Helsingissä

DNA on siirtynyt FDD-taajuuksien 5G-käytön laboratoriotesteistä tuotantoverkkotestaukseen. Verkkotestejä tehdään aluksi Pohjois-Helsingissä.

FDD-taajuudet, joilla viitataan sanoihin Frequency Division Duplex, ovat vielä nykyään pääosin 4G-tekniikan käytössä, mutta tulevat jatkossa olemaan keskeisessä roolissa myös 5G:n kehityksessä vallitsevaksi mobiiliteknologiaksi. Esimerkiksi 700 MHz:n taajuusalueen avulla 5G-verkko pystytään tulevaisuudessa levittämään valtakunnalliseksi nykyisen 4G-verkon tapaan, sillä matalampi taajuus mahdollistaa huomattavasti laajemman kuuluvuusalueen kuin nykyään 5G:lle käytetty 3,5 GHz:n taajuusalue yksinään.

DNA tulee tuketumaan 5G-verkkonsa rakentamisessa useisiin eri taajuusalueisiin ympäristöstä riippuen. Korkeammat taajuusalueet sopivat tiheästi asuttujen ympäristöjen tai suurikapasiteettisen paikallisverkkojen 5G-tekniikaksi. Matalammalla taajuusalueella 5G-verkko sen sijaan saadaan kattamaan laajasti myös harvemmin asuttuja seutuja ja rakennusten sisätiloja.

”Nykyisellään 5G-palvelu tukeutuu edelleen vahvasti 4G-tekniikkaan ja edistyneemmät toiminnallisuudet odottavat vielä tulemistaan. FDD-taajuuksien hyödyntäminen on olennainen askel 5G-verkkojen evoluutiossa kohti eli SA- eli StandAlone-arkkitehtuuria, mikä tarkoittaa 4G-riippumatonta 5G-verkkoa ja kehittyneempiä verkkotoiminnallisuuksia”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.

DNA:n nyt aloittamissa testeissä tutkitaan myös taajuuksien yhteiskäyttöä 4G- ja 5G-palveluille DSS-teknologialla (Dynamic Spectrum Sharing), joka mahdollistaa saman taajuusalueen jakamisen verkkojen välillä. Taajuuksien yhteiskäyttö tasoittaa osaltaan tietä sujuvalle siirtymälle kohti itsenäistä 5G-verkkoa.

700 MHz:n ja muiden FDD-taajuusalueiden valtakunnallisesta 5G-käyttöönotosta tiedotetaan myöhemmin.

DNA:n 5G-verkko kattaa jo yli 1,8 miljoonaa ihmistä, eli joka kolmas suomalainen asuu jo 5G-verkon palvelualueella. Verkkoa rakennetaan tauotta, ja kymmeniä tukiasemia avataan viikoittain eri puolille Suomea. Palveluita on nyt tarjolla 84 paikkakunnalla.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2020 liikevaihtomme oli 934 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.