DNA:lta pitkäaikainen sitoumus suomalaiseen tuulivoimaan – merkittävä vaikutus kotimaiseen uusiutuvan energian tuotantoon

DNA Oyj on tehnyt merkittävän panostuksen vihreän kotimaisen energian tuotantoon solmimalla 10 vuodeksi hankintasopimuksen suomalaisesta tuulivoimasta. Kaikki DNA:n suoraan ostama sähkö on uusiutuvaa, ja uuden sopimuksen myötä yli 80 prosenttia siitä tulee suomalaisen Exilion Tuulen tuulivoimapuistosta. Iissä sijaitseva Palokankaan tuulivoimapuisto valmistuu loppuvuonna 2024, ja DNA aloittaa sähkönhankinnan vuonna 2025.

Hankintasopimus edesauttaa DNA:n ja sen omistajayhtiön Telenorin kunnianhimoista ilmastotavoitetta.

Vihreään energiaan sitoutuminen on DNA:lle yksi tärkeistä askelista kohti päästöjen nettonollan tavoitetta.

“Toimialamme tarjoaa paljon hyviä palveluita ilmastonmuutoksen hillitsemisen avuksi, mutta samanaikaisesti sähkö on olennainen osa palveluiden tuotantoa. Tekniikan kehitys on jo vähentänyt tiedonsiirron suhteellista sähkönkulutusta eli sähkönkulutusta per siirretty kilotavu, mutta digitalisaation edetessä sähköenergiaa tarvitaan silti aina vain enemmän. Puhdas energia on siten erittäin tärkeä osa ilmastotyötämme”, Jaakko Happo, DNA:n rahoitus- ja hallintojohtaja toteaa.

DNA:n sopimuskumppanina on Statkraft, Euroopan tällä hetkellä suurin uusiutuvan energian tuottaja. DNA on sopinut Statkraftin kanssa tuulivoiman hankinnasta suomalainen Exilionin tuulivoimapuistosta Iin Palokankaassa. Sopimuksen myötä DNA:lle toimitetaan vuosittain 85 gigawattituntia (GWh) puiston tuotannosta. Mittaluokkaa tuotannolle antaa se, että yksi gigawattitunti vastaa noin 50 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta*.

“Kestävä kehitys on meille tärkeä asia, ja sitoutumalla tähän kymmenen vuoden sopimukseen voimme edistää uusiutuvan energian kapasiteetin lisäämistä Suomessa. Samalla turvaamme DNA:n uusiutuvan energian saannin pitkäaikaisesti kotimaisesta lähteestä”, Jaakko Happo sanoo.

DNA on jo aiemmin varmistanut vihreän energian hankinnan sähkön alkuperätakuilla.

Hankintasopimus edesauttaa DNA:n ja sen omistajayhtiön Telenorin kunnianhimoista ilmastotavoitetta. Telenor on sitoutunut asettamaan netto-nolla päästötavoitteen kansainvälisen Science Based Targets (SBT) -viitekehyksen mukaisesti.

*) https://www.motiva.fi/ajankohtaista/energiasanasto_ja_-yksikot/teho-_ja_energiayksikot

 

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Statkraft on maailman johtavia vesivoimayhtiöitä ja Euroopan suurin uusiutuvan energian tuottaja. Konserni toimittaa vesi-, tuuli-, aurinko- ja kaasuvoimaloilla tuotettua sähköä ja kaukolämpöä. Statkraft on globaali toimija energiamarkkinoilla. Yrityksellä on 5 300 työntekijää 21 maassa.

Exilion Tuuli on kotimainen sijoitusyhtiö, joka on keskittynyt uusiutuvan energian tuotantoon. Exilion omistaa 13 tuulivoimapuistoa, ja aikoo investoida myös jatkossa uusiutuvan energian lisäämiseen Suomessa. Yhtiön toiminnan tuotot ohjataan suomalaisten eläkkeisiin.