DNA:n 5G-alue laajeni Länsi-Suomessa ja Pirkanmaalla – uusia kuntia Huittinen, Juupajoki, Närpiö, Oripää, Parkano, Pyhäranta ja Urjala

DNA on avannut 5G-verkon nyt myös Huittisiin, Juupajoelle, Närpiöön, Oripäähän, Parkanoon, Pyhärantaan ja Urjalaan. Kaikkiaan DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti jo noin 70 % suomalaisista, mikä tarkoittaa yli 3,8 miljoonaa ihmistä 173 kunnan alueella. DNA:n kattavasta peittokartasta on helppo tarkistaa, onko oma asuinalue jo 5G-verkon piirissä ja minkälaisen nopeuden siellä voi saavuttaa.

  • Pirkanmaalla sijaitsevalla Juupajoella 5G-verkko kattaa laajasti Korkeakosken ympäristön.
  • Pirkanmaalla sijaitsevassa Parkanossa 5G-verkko kattaa kaupungin keskustan ja ympäröivät kaupunginosat parin kilometrin säteellä. Keskusta-alueella 5G-verkko toimii matalamman 700 megahertsin taajuusalueen lisäksi korkeammalla 3,5 gigahertsin nopeammalla taajuusalueella.
  • Pirkanmaalla sijaitsevassa Urjalassa 5G-verkko kattaa toistaiseksi vain Nuutajärven alueen, mutta loppusyksystä otetaan käyttöön myös toinen tukiasema Urjalan kirkonkylään.
  • Pohjanmaalla sijaitsevassa Närpiössä 5G-verkko kattaa laajasti kaupungin keskustaajaman ja sen lähialueet kahden tukiaseman voimin.
  • Satakunnassa sijaitsevalla Huittisilla 5G-verkko kattaa kaupungin keskustaajaman Lauttakylän ja sen lähialueet. 5G-peitto tulee vielä parantumaan syys–lokakuun aikana, kun vielä kaksi uutta tukiasemaa otetaan käyttöön keskustaajaman lähiympäristössä.
  • Varsinais-Suomessa sijaitsevassa Oripäässä 5G-verkko kattaa asuinalueita kirkonkylästä kaakkoon päin.
  • Varsinais-Suomessa sijaitsevassa Pyhärannassa 5G-verkko kattaa laajasti Kaunissaaren ja Reilan lähialueineen sekä vielä syys–lokakuun aikana myös laajasti Ihoden taajama-alueen.

”Pääosassa näistä paikkakunnista 5G-verkko toimii pääosin 700 megahertsin taajuusalueella. Tämä mahdollistaa hyvän sisäkuuluvuuden sekä laajan 5G-peiton, jota tulemme myöhemmin vielä kaikilla alueilla kasvattamaan. On aina hienoa päästä toivottamaan suomalaisia uusilta alueilta 5G-palveluiden äärelle. Nopeiden yhteyksien myötä esimerkiksi tietotyötä tekevät suomalaiset voivat työskennellä entistä laajemmin mistä kulloinkin haluavat. Monesti 5G-yhteys tarjoaa myös erinomaisen vaihtoehdon kodin kiinteälle laajakaistalle, mikä lisää alueellista kilpailua ja suomalaisten valinnanvaraa nettiasioissa”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kuvailee.

DNA rakentaa 5G-yhteyksiään toimimaan sekä matalammalla 700 megahertsin taajuudella että korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella. Matalampi taajuus mahdollistaa nopeat, tyypilliseen nettitarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Korkeampi taajuusalue sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetäänkin haja-asutusalueilla ja harvaan asutuissa taajamissa, korkeampaa kaupunkialueilla.

DNA:n peittokartta osoitteessa www.dna.fi/5G kertoo selkeästi oman alueen mobiiliverkon tilanteen. Kartalta voi tarkistaa esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden kullakin alueella Suomessa. Lisätietoja verkosta -kohdan alta näkee myös valitun alueen 4G- ja 5G-taajuudet. Samalla alueella voi olla käytössä useampia taajuuksia, joista päätelaite tyypillisesti valitsee automaattisesti parhaiten toimivan. Kartasta voi myös tarkistaa käynnissä olevat verkon parannustyöt napauttamalla ne vasemman reunan valikosta esille. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten uusimmat päivitykset eivät välttämättä vielä näy.

Kun 5G-verkkoja rakennetaan, päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat. 5G-palveluiden käyttö vaatii soveltuvan päätelaitteen ja liittymän. 

DNA:n 5G-palveluita voi käyttää jo seuraavilla 173 paikkakunnalla:

Akaa, Alajärvi, Alavus, Asikkala, Askola, Aura, Enonkoski, Espoo, Eura, Eurajoki, Evijärvi, Forssa, Haapavesi, Hanko, Harjavalta, Hartola, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Heinävesi, Helsinki, Hollola, Huittinen, Humppila, Hyvinkää, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Ii, Iitti, Ikaalinen, Ilmajoki, Imatra, Inari, Inkoo, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Jokioinen, Joroinen, Joutsa, Juupajoki, Juva, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Kankaanpää, Karkkila, Karstula, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kaustinen, Kemiönsaari, Kerava, Kirkkonummi, Kitee, Kittilä, Kokemäki, Kokkola, Kolari, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuopio, Kurikka, Kustavi, Kuusamo, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lappeenranta, Lapua, Laukaa, Lempäälä, Leppävirta, Lieto, Liminka, Liperi, Lohja, Loimaa, Loppi, Luhanka, Luoto, Masku, Merikarvia, Mikkeli, Muhos, Muurame, Mynämäki, Myrskylä, Mäntsälä, Mänttä-Vilppula, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nousiainen, Nurmijärvi, Närpiö, Orimattila, Oripää, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Parikkala, Parkano, Pedersören kunta, Pertunmaa, Pieksämäki, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Pornainen, Porvoo, Punkalaidun, Puumala, Pyhäjoki, Pyhäranta, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rantasalmi, Rauma, Rautjärvi, Riihimäki, Ruokolahti, Ruovesi, Rusko, Rääkkylä, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Sauvo, Savonlinna, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Somero, Sulkava, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Taipalsaari, Taivassalo, Tammela, Tampere, Teuva, Tohmajärvi, Turku, Tuusula, Ulvila, Urjala, Uusikaarlepyy, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Varkaus, Vehmaa, Vesilahti, Vihti, Virrat, Ylivieska, Ylöjärvi ja Äänekoski.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 956 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.