DNA:n 5G kattaa jo 76 % suomalaisten asuinpaikoista – uusia kuntia Koski Tl, Mustasaari, Perho, Vöyri ja Ypäjä

DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti jo noin 76 % suomalaisista, mikä tarkoittaa noin 4,2 miljoonaa ihmistä 179 kunnan alueella. Tuoreimmat 5G-paikkakunnat ovat Koski Tl, Mustasaari, Perho, Vöyri ja Ypäjä. DNA:n kattavasta peittokartasta on helppo tarkistaa, onko oma asuinalue jo 5G-verkon piirissä ja minkälaisen nopeuden siellä voi saavuttaa.

Viimeisimpänä 5G-listalle lisätyillä paikkakunnilla 5G-verkko kattaa tällä hetkellä seuraavat alueet:

  • Koski Tl, Varsinais-Suomi: Turun läänin Kosken kirkonkylä kuuluu vahvasti 5G-alueeseen, joka yltää laajasti myös 2–4 kilometrin säteellä keskustaajaman lähiympäristöön, paikoin laajemmallekin.
  • Mustasaari, Pohjanmaa: Vaasan ja sen keskustajaaman kattava 5G-verkko ulottuu monin paikoin myös Mustasaaren puolelle. Lisäksi Vaasan pohjoispuoleisen Mustasaaren 5G-verkko on lähiaikoina parantunut tai parantuu merkittävästi uusien tukiasemien myötä. Esimerkiksi Sepänkylään avataan vielä marraskuun aikana kaksi uutta 5G-tukiasemaa.
  • Perho, Keski-Pohjanmaa: Vaikka Perhon kirkonkylällä ei vielä 5G-tukiasemaa olekaan, levittyy verkko jo Korpelan ja Kellokosken tukiasemien kautta laajasti kirkonkylän pohjoispuoleisille alueille.
  • Vöyri, Pohjanmaa: Vöyrin kirkonkylä on kattavasti 5G-verkon aluetta, ja verkkopeitto ulottuu sieltä ainakin noin 4–5 kilometriä joka suuntaan. Lisäksi peittoalue jatkuu melko yhtenäisenä aina Vähäänkyröön ja Laihialle asti.
  • Ypäjä, Kanta-Häme: Ypäjän kirkonkylään on suunniteltu 5G-verkon avaamista vielä vuoden 2022 joulukuun aikana. Tällä hetkellä tuore 5G-peitto rajoittuu vielä kunnan eteläisiin osiin.

Selkeimmän kuvan oman alueen mobiiliverkon tilasta antaa DNA:n peittokartta osoitteessa www.dna.fi/5G. Kartalta voi tarkistaa esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden kullakin alueella Suomessa. Lisätietoja verkosta -kohdan alta näkee myös valitun alueen 4G- ja 5G-taajuudet. Samalla alueella voi olla käytössä useampia taajuuksia, joista päätelaite tyypillisesti valitsee automaattisesti parhaiten toimivan. Kartasta voi myös tarkistaa käynnissä olevat verkon parannustyöt napauttamalla ne vasemman reunan valikosta esille. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten uusimmat päivitykset eivät välttämättä vielä näy.

”On aina suuri ilo päästä toivottamaan lisää suomalaisia 5G-palveluidemme äärelle. Pääosassa nyt avatuista paikkakunnista 5G-verkko toimii ensisijaisesti 700 megahertsin taajuusalueella, joka mahdollistaa hyvän sisäkuuluvuuden sekä laajan peittoalueen, jota tulemme myöhemmin vielä kasvattamaan. Osalla näistäkin paikkakunnista kuuluvuutta on myös korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella, mikä taas tarjoaa paikallisesti vielä nopeammat yhteydet. 5G-yhteys toimii monesti erinomaisena vaihtoehtona kodin kiinteälle laajakaistalle, mikä osaltaan lisää alueellista kilpailua ja suomalaisten valinnanvaraa nettiasioissa”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kuvailee.

Erilaisia hyötyjä eri taajuuksista – myös Suomen Yhteisverkko edistyy

DNA on rakentanut 5G-yhteyksiään eri puolille Suomea sekä matalammalla 700 megahertsin taajuudella että korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella. Matalampi taajuus mahdollistaa nopeat, tyypilliseen nettitarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Korkeampi taajuusalue sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetäänkin haja-asutusalueilla ja harvaan asutuissa taajamissa, korkeampaa kaupunkialueilla.

DNA:n oman 5G-rakentamisen lisäksi DNA:n ja Telian yhdessä omistaman Suomen Yhteisverkon 5G-rakentaminen Itä- ja Pohjois-Suomessa on ottanut viime kuukausina isoja harppauksia. Nyt loka–marraskuun aikana rakentaminen etenee erityisesti Kuopion ja Oulun seuduilla.

Kun 5G-verkkoja rakennetaan, päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat. 5G-palveluiden käyttö vaatii soveltuvan päätelaitteen ja liittymän.

DNA:n 5G-palveluita voi käyttää jo seuraavilla 179 paikkakunnalla:

Akaa, Alajärvi, Alavus, Asikkala, Askola, Aura, Enonkoski, Espoo, Eura, Eurajoki, Evijärvi, Forssa, Haapavesi, Hanko, Harjavalta, Hartola, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Heinävesi, Helsinki, Hollola, Huittinen, Humppila, Hyvinkää, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Ii, Iitti, Ikaalinen, Ilmajoki, Imatra, Inari, Inkoo, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Jokioinen, Joroinen, Joutsa, Juupajoki, Juva, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Kankaanpää, Karkkila, Karstula, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kaustinen, Kemiönsaari, Kerava, Kirkkonummi, Kitee, Kittilä, Kokemäki, Kokkola, Kolari, Koski Tl, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuopio, Kurikka, Kustavi, Kuusamo, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lappeenranta, Lapua, Laukaa, Lempäälä, Leppävirta, Lieto, Liminka, Liperi, Lohja, Loimaa, Loppi, Luhanka, Luoto, Masku, Merikarvia, Mikkeli, Muhos, Mustasaari, Muurame, Mynämäki, Myrskylä, Mäntsälä, Mänttä-Vilppula, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nousiainen, Nurmijärvi, Närpiö, Orimattila, Oripää, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Parikkala, Parkano, Pedersören kunta, Perho, Pertunmaa, Pieksämäki, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Pornainen, Porvoo, Punkalaidun, Puumala, Pyhäjoki, Pyhäranta, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rantasalmi, Rauma, Rautjärvi, Riihimäki, Ruokolahti, Ruovesi, Rusko, Rääkkylä, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Sauvo, Savonlinna, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Somero, Sulkava, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Taipalsaari, Taivassalo, Tammela, Tampere, Teuva, Tohmajärvi, Turku, Tuusula, Ulvila, Urjala, Uusikaarlepyy, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Varkaus, Vehmaa, Vesilahti, Vihti, Virrat, Vöyri, Ylivieska, Ylöjärvi, Ypäjä ja Äänekoski

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 956 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.