DNA:n 5G-verkko jo liki 200 paikkakunnalla – uusina Keuruu, Kuortane ja Marttila
DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti jo 79 % suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa noin 4,4 miljoonaa ihmistä 198 paikkakunnalla. Tuoreimmat 5G-paikkakunnat ovat Keuruu, Kuortane ja Marttila. DNA:n peittokartasta on helppo tarkistaa, onko oma asuinalue jo 5G-verkon piirissä ja millaisen nopeuden siellä voi saavuttaa.
Uusimmilla 5G-paikkakunnilla 5G-verkko kattaa tällä hetkellä seuraavat alueet:
- Keuruu, Keski-Suomi: Kaupungin koko keskustaajama tulee saamaan useiden tukiasemien voimalla toimivan nopean 5G-peiton vielä tammi–helmikuun 2023 aikana. Tällä hetkellä rakennustyöt ovat kuitenkin vasta aluillaan, joten nykyinen peittoalue yltää lähinnä Seiponmäen, Kurkiniemen ja Melonsaaren alueille.
- Kuortane, Etelä-Pohjanmaa: Nyt rakennettu 5G-verkon peitto kattaa Kuortaneen kirkonkylän ja osittain myös sen välittömät lähialueet. Nyt valmiina olevaa verkkoa vahvistetaan joulukuun aikana vielä yhdellä tukiasemalla.
- Marttila, Varsinais-Suomi: Nyt valmistunut 5G-verkko kattaa Marttilan kirkonkylän ja osittain myös sen välittömät lähialueet.
Tarkemmin oman alueen mobiiliverkon tilan voi selvittää DNA:n peittokartasta osoitteessa www.dna.fi/5G. Kartalta voi katsoa esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden ja taajuusalueet valitussa sijainnissa. Samalla alueella voi olla käytössä useampia taajuuksia, joista päätelaite tyypillisesti valitsee automaattisesti parhaiten toimivan. Kartasta voi myös tarkistaa käynnissä olevat verkon parannustyöt napauttamalla ne vasemman reunan valikosta esille. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten uusimmat päivitykset eivät välttämättä vielä näy.
”On hienoa toivottaa Keuruu, Kuortane ja Marttila tervetulleiksi 5G-palveluiden piiriin, sillä nämä palvelut tuovat myös mukanaan aivan uudenlaista data-aktiivisuutta. Tilastomme nimittäin osoittavat, että kuluttajien puhelimissaan käyttämillä 5G-liittymillä on kuluvana vuonna siirretty yli 20 % enemmän dataa kuin vastaavilla 4G-liittymillä. Dataliittymiä tarkastellessa ero on vielä suurempi, sillä tavallisella 5G-dataliittymällä siirretään 70 % enemmän dataa, kotiin kiinteästi asennettavalla Koti 5G -dataliittymällä jopa 180 % enemmän dataa kuin 4G-dataliittymillä. Tavallisia dataliittymiä käytetään esimerkiksi tableteissa, tietokoneissa ja modeemeissa, kiinteästi asennettavaa Koti 5G -dataliittymää yksinomaan kodin nettiratkaisuna”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kuvailee.
DNA on rakentanut 5G-yhteyksiään eri puolille Suomea sekä matalammalla 700 megahertsin taajuudella että korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella. Matalampi taajuus mahdollistaa nopeat, tyypilliseen nettitarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Korkeampi taajuusalue sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetään haja-asutusalueilla ja harvaan asutuissa taajamissa, korkeampaa kaupunkialueilla.
Kun 5G-verkkoja rakennetaan, päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat. 5G-yhteys toimii usein myös erinomaisena vaihtoehtona kodin kiinteälle laajakaistalle, joten verkon valmistuminen lisää osaltaan alueellista kilpailua ja parantaa suomalaisten valinnanvaraa nettiasioissa. 5G-palveluiden käyttö vaatii soveltuvan päätelaitteen ja liittymän.
DNA:n 5G-palveluita voi käyttää jo seuraavilla 198 paikkakunnalla:
Akaa, Alajärvi, Alavus, Asikkala, Askola, Aura, Enonkoski, Espoo, Eura, Eurajoki, Evijärvi, Forssa, Haapavesi, Hamina, Hanko, Harjavalta, Hartola, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Heinävesi, Helsinki, Hollola, Huittinen, Humppila, Hyvinkää, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Ii, Iitti, Ikaalinen, Ilmajoki, Imatra, Inari, Inkoo, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Jokioinen, Joroinen, Joutsa, Juupajoki, Juva, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Kankaanpää, Karkkila, Karstula, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kaustinen, Kemiönsaari, Kempele, Kerava, Keuruu, Kirkkonummi, Kitee, Kittilä, Kivijärvi, Kokemäki, Kokkola, Kolari, Koski Tl, Kotka, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuhmoinen, Kuopio, Kuortane, Kurikka, Kustavi, Kuusamo, Kärkölä, Lahti, Laihia, Laitila, Lappeenranta, Lapua, Laukaa, Lemi, Lempäälä, Leppävirta, Lieto, Liminka, Liperi, Lohja, Loimaa, Loppi, Loviisa, Luhanka, Luoto, Luumäki, Marttila, Masku, Merikarvia, Miehikkälä, Mikkeli, Muhos, Mustasaari, Muurame, Mynämäki, Myrskylä, Mäntsälä, Mänttä-Vilppula, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nousiainen, Nurmijärvi, Närpiö, Orimattila, Oripää, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Parikkala, Parkano, Pedersören kunta, Perho, Pertunmaa, Pieksämäki, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Pornainen, Porvoo, Punkalaidun, Puumala, Pyhtää, Pyhäjoki, Pyhäranta, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raasepori, Raisio, Rantasalmi, Rauma, Rautjärvi, Riihimäki, Ruokolahti, Ruovesi, Rusko, Rääkkylä, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Sauvo, Savitaipale, Savonlinna, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Soini, Somero, Sulkava, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Taipalsaari, Taivassalo, Tammela, Tampere, Teuva, Tohmajärvi, Turku, Tuusula, Ulvila, Urjala, Uurainen, Uusikaarlepyy, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Varkaus, Vehmaa, Vesilahti, Vihti, Virolahti, Virrat, Vöyri, Ylivieska, Ylöjärvi, Ypäjä, Ähtäri ja Äänekoski.
DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 956 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.