DNA:n 5G-verkon väestöpeitto jo yli viisi miljoonaa

DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti jo lähes 92 prosenttia suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä 237 paikkakunnalla. Tuoreimpia 5G-paikkakuntia DNA:n verkossa ovat Karijoki ja Lappajärvi Etelä-Pohjanmaalla sekä Pomarkku Satakunnassa. Tämän lisäksi Suomen Yhteisverkon 5G-rakentaminen on käynnissä Itä- ja Pohjois-Suomessa. 5G-rakentamisen myötä paranevat myös alueiden 4G-yhteydet.

Etelä-Pohjanmaalla Karijoella ja Lappajärvellä avattu 5G-verkko kattaa paikkakuntien keskusta-alueet. 5G-verkon rakentaminen jatkuu ja laajenee myös uusille alueille Etelä-Pohjanmaalla. Myös Pomarkussa Satakunnassa 5G-verkko kattaa kunnan keskusta-alueen, ja 5G-verkon rakentamista Pomarkun alueella jatketaan.

DNA:n 5G-verkon rakentaminen alkoi isoista kaupungeista ja kasvukeskuksista edeten taajamiin ja nyt myös haja-asutusalueille.

“Verkon rakentaminen on edennyt suunnitellusti, ja 5G-verkkomme kattaa nyt jo yli viisi miljoonaa suomalaista. Loppuvuoden 2023 aikana 5G-verkon rakentaminen suuntautuu yhä enemmän isojen kaupunkien ja taajamien ulkopuolisille alueille. Myös haja-asutusalueilla rakentaminen etenee verkon käyttötarpeen mukaisesti painottuen sinne, missä 4G-verkossa on paljon liikennettä. On tärkeää, että hyvät mobiiliyhteydet ovat saatavilla kaikkialla, missä ihmiset ovat ja liikkuvat – kaupunkien ja taajamien välisillä alueillakin”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.

”Vaikka rakentaminen etenee yhtä nopeasti kuin aiemminkin, väestöpeiton kehittyminen tulee etenemään verkkaisemmin rakentamisen keskittyessä harvempaan asutuille alueille. Tulemme kuitenkin saavuttamaan noin 100 prosentin väestöpeiton 5G-verkollemme lähivuosina Manner-Suomessa”, Laari jatkaa.

DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö Suomen Yhteisverkko suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella. Juuri nyt Suomen Yhteisverkko jatkaa 5G-yhteyksien rakentamista entistä laajemmalla alueella Kuopiossa, Lapinlahdella ja Siilinjärvellä. Suomen Yhteisverkko rakentaa 5G-yhteyksiä tällä hetkellä myös Kemissä, Keminmaassa, Simossa ja Torniossa.

Myös 4G-verkko paranee – kuntakohtainen tilanne näkyy peittokartasta

DNA on rakentanut 5G-yhteyksiään eri puolille Suomea pääasiassa joko matalammalla 700 megahertsin taajuudella tai korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella. Matalampi taajuus mahdollistaa nopeat, tavalliseen nettitarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Tällainen 5G-verkko yltää tyypillisesti useiden kilometrien päähän tukiasemasta, maastosta riippuen. Korkeampi taajuusalue sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetään haja-asutusalueilla ja harvaan asutuissa taajamissa, korkeampaa kaupunkialueilla.

Kun 5G-verkkoja rakennetaan, päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat. 5G-yhteys toimii usein myös erinomaisena vaihtoehtona kodin kiinteälle laajakaistalle, joten verkon valmistuminen lisää osaltaan alueellista kilpailua ja parantaa suomalaisten valinnanvaraa nettiasioissa. 5G-palveluiden käyttö vaatii soveltuvan päätelaitteen ja liittymän.

Tarkan aluekohtaisen mobiiliverkon tilan voi tarkistaa DNA:n peittokartasta osoitteessa www.dna.fi/5G. Kartalta voi katsoa esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden ja taajuusalueet valitussa sijainnissa. Samalla alueella voi olla käytössä useampia taajuuksia, joista päätelaite tyypillisesti valitsee automaattisesti parhaiten toimivan. Kartasta voi myös tarkistaa käynnissä olevat verkon parannustyöt. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten uusimmat päivitykset eivät välttämättä vielä näy.

Lisäksi DNA sulkee 3G-verkkonsa kokonaan lokakuun 2023 ja alkuvuoden 2024 välillä. Vanhan tekniikan väistyessä taajuuksia vapautuu 4G- ja 5G-yhteyksien käyttöön.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.