DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa Euroopassa ja yltävät maailmanlaajuisestikin kärkisijoille – kärkiviisikkoa yhdistää 5G

DNA pysyi myös vuonna 2020 maailman kärkijoukoissa mobiilidatan käyttömäärissä liittymää kohden, kertoo kansainvälisen tutkimusyhtiö Tefficientin tuore raportti*. Raportista selviää myös, että DNA:n asiakkaat käyttivät eniten mobiilidataa Euroopassa edellisvuosien tapaan.

DNA:n asiakkaat käyttivät vuonna 2020 liittymää kohden dataa toiseksi eniten koko maailmassa – keskimäärin 34,8 gigatavua kuukaudessa, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli 27,2 gigatavua. DNA:n asiakkaat olivat viime vuonna jo tuttuun tapaan Euroopan ahkerimpia mobiilidatan käyttäjiä. Koko maailman tilastossa DNA:n edelle kiri kuwaitilainen operaattori.

TOP 5 -lista:

  1. Zain, Kuwait 40,2
  2. DNA, Suomi 34,8
  3. 3, Itävalta 30,5
  4. Zain, Saudi-Arabia 29,1
  5. Elisa, Suomi 27,6

Tefficient raportoi, että kärkisijoja pitävää operaattoreiden viisikkoa yhdistää mahdollisuus rajattomiin datan siirtomääriin ja 5G-palveluiden tarjonta. DNA aloitti ensimmäisten 5G-palveluiden tarjonnan jo loppuvuodesta 2019.

”Puhelimiin tarkoitetuissa 5G-liittymissä siirretyn datan määrät ovat kymmeniä prosentteja 4G-liittymiä korkeammalla ja kiinteissä mobiililiittymissä ero on jopa satoja prosentteja. Lisäksi rajaton datankäyttö kotimaassa vaikuttaa oleellisesti siihen, että asiakkaamme hyödyntävät mobiililaitteitaan näin runsaasti. Dataa käytetään erityisesti tv-sisältöjen ja videoiden katseluun. Uskomme datankäytön kasvun jatkuvan entisestään 5G:n laajenemisen myötä”, sanoo DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari.

Mobiilidatan käyttömäärät kasvoivat maailmanlaajuisesti 38 %

Siirretyn datan määrä on ollut jo vuosia jatkuvassa kasvussa. DNA:lla on havaittu koronapandemian vauhdittaneen datamäärien kehitystä räjähdysmäisesti. Tämä näkyy myös laajemmin maailmalla, sillä maailmanlaajuisesti mobiilidatan käyttömäärä kasvoi Tefficientin raportin perusteella 38 %.

Mobiilidatan käyttömäärä vuonna 2020 oli DNA:n verkossa kaikkiaan 30 % korkeammalla kuin edellisenä vuonna, kun taas 2019 kasvua edelliseen vuoteen oli vain 23 %. Tämä osoittaa datamäärien kasvun selvästi kiihtyneen vuonna 2020.

”Nykyisillä verkkoratkaisuilla operaattoreiden saattaisi olla vaikeaa vastata kasvavaan kapasiteetin tarpeeseen. 5G-verkon myötä mobiiliverkon kapasiteetti kuitenkin moninkertaistuu, ja uudistuksen ansiosta myös 4G-verkon kapasiteetti lisääntyy selvästi”, Laari toteaa.

DNA:n 5G-verkko kattaa jo yli 2 miljoonaa suomalaista yhteensä 87 eri paikkakunnalla. Verkkoa rakennetaan tauotta, ja kymmeniä tukiasemia avataan viikoittain eri puolille Suomea.Oman asuinalueensa tilanteen näkee helpoiten DNA:n 5G-peittokartasta, joka on saatavissa osoitteessa www.dna.fi/5G. Peittokartan päivittymisessä on viivettä, minkä vuoksi aivan uusimmat tukiasemat eivät välttämättä vielä näy.

*) Lähde: Tefficientin raportti, Tefficient Industry Analysis #1 2021. Tefficient on kansainvälinen tietoliikennealan analyysi-, vertailu- ja konsulttiyritys, jonka raportit ovat ladattavissa osoitteessa https://tefficient.com/mobile-data-operators-fy-2020/

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2020 liikevaihtomme oli 934 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.