Elisa ja Ericsson toteuttivat Pohjoismaiden ensimmäisen tiedonsiirtoyhteyden itsenäisen 5G-verkon välityksellä

Mobiiliverkon palveluiden räätälöinnin, IoT-laitteiden välisen kommunikoinnin ja entistäkin lyhyemmän viiveen mahdollistavaa itsenäistä 5G-verkkoa on testattu kaupallisessa mobiiliverkossa onnistuneesti ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa.

Nykyiset 5G-palvelut tuotetaan hyödyntäen sekä 5G- että 4G-verkkoa. Tämä on mahdollistanut 4G-verkkoa jopa 10 kertaa nopeammat tietoliikenneyhteydet. Nyt testattu, itsenäisesti toimiva 5G-verkko tarjoaa vielä uuden ulottuvuuden 5G-palveluiden tarjontaan. Se mahdollistaa muun muassa 5G-verkon tiedonsiirtopalveluiden asiakaskohtaisen räätälöinnin, eli slicingin. Sen avulla voidaan toteuttaa yksilöityjä ratkaisuja esimerkiksi sairaaloiden, tehtaiden ja viranomaisten tarpeisiin. Kuluttajille itsenäinen 5G-verkko mahdollistaa yhteyden optimoinnin esimerkiksi pelaamista varten.

– Aloitimme 5G-teknologian testaamisen useita vuosia ennen sen käyttöönottoa, ja nyt katsomme jo pitkälle tulevaisuuteen 5G:n seuraavien askelten osalta. Vaikka kyseessä on pilotti, se on suuri askel kohti vieläkin nopeampaa, luotettavampaa ja tehokkaampaa 5G:tä, jonka tuomme asiakkaidemme käyttöön, Elisan teknologiajohtaja Kalle Lehtinen kertoo.

Itsenäisen 5G-verkon rakentaminen ei tapahdu hetkessä, sillä se vaatii täysin uudenlaisen arkkitehtuurin, joka toteutetaan pilvipohjaisesti. Itsenäiseen 5G-verkon toiminnallisuuksien aikaansaamisessa on mobiilikeskusverkon toiminnalla keskeinen rooli, ja tämän testaus oli avainasia pilotin onnistumisessa.

Elisa on ollut 5G:n edelläkävijä Suomessa. Se avasi maailman ensimmäisen 5G-verkon jo 2018 ja toi ensimmäisenä operaattorina myyntiin 5G-päätelaitteet ja -liittymät. Tällä hetkellä Elisalla on 5G-verkko jo 35 paikkakunnalla Suomessa ja sen alueella asuu reilusti yli miljoona suomalaista.

– Sekä Elisa että Ericsson ovat aina olleet samalla tavalla sitoutuneita digitalisaatioon ja kestävään kehitykseen. On hienoa jatkaa työtä heidän luottavana kumppaninaan, tarjota teknologiaamme Elisan 2,8 miljoonan asiakkaan yhteyksien hyväksi ja nyt innovoida yhdessä perustana johtava 5G-tuotevalikoimamme. 5G:n matalan viiveen edut moninkertaistuvat, kun otetaan käyttöön 5G NR standalone -teknologiaa. Yhdessä Elisan kanssa voimme tarjota uusia ratkaisuja yhteiskunnan ja teollisuuden parhaaksi, Ericssonin Pohjois- ja Keski-Euroopan toimintojen johtaja Jenny Lindqvist sanoo.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj