Elisa ja Wind River jatkavat edelläkävijyyttä reunalaskennassa – täysin automatisoitu datakeskus lyhentää toimitusten läpimenoaikaa 90 prosenttia

Elisa ja yhdysvaltalainen teknologiatoimittaja Wind River ovat ottaneet käyttöön täysin automatisoidun pilven reunalla toimivan datakeskuksen Elisan julkisessa 5G-verkossa. Automatisoidun datakeskuksen toimitukset menevät läpi 90 prosenttia nopeammin kuin perinteiset manuaaliset toimitukset. Ratkaisu sujuvoittaa dataliikennettä verkon reunalla ja tuo yritysten tarpeisiin entistä kyvykkäämpiä ja räätälöidympiä 5G-palveluita.

Virstanpylväs on jatkoa Elisan ja Wind Riverin yhteistyölle, jonka tavoitteena on tuoda reunalaskennan ja verkon automaation hyödyt asiakkaiden käyttöön. Helmikuussa 2023 kumppanit ottivat käyttöön Euroopan ensimmäisen hajautetun reunapilviratkaisun julkisessa 5G-verkossa. Nyt valmistunut automatisoitu datakeskus parantaa 5G-palvelun laatua entisestään vauhdittamalla dataliikenteen prosessointia verkon reunalla.

Uusinta teknologiaa hyödyntävä datakeskus vahvistaa Elisan asemaa johtavana verkon automaatiopalveluiden tarjoajana. Reunalaskennan ja automaation mahdollisuudet kiinnostavat tällä hetkellä useita toimialoja, kuten teollisuutta, logistiikkaa, terveydenhuoltoa sekä teletoimialaa niin Suomessa kuin maailmalla.

– Yhteistyömme Wind Riverin kanssa on lähtenyt hienosti liikkeelle, ja uusi datakeskus vahvistaa automaatiokyvykkyyksiämme edelleen. Automaatiota on kehitettävä jatkuvasti eteenpäin, jotta voimme räätälöidä verkkopalveluita asiakkaiden muuttuvia tarpeita vastaavaksi ja siten parantaa asiakaskokemaa. Wind Riverin reunapilviosaamisen avulla pystymme tuomaan 5G-verkon palvelut yhä lähemmäs asiakasta, kertoo Elisan pilvipalveluiden johtaja Markus Kinnunen.

– Wind River on johtava toimija 5G-kentällä, ja olemme toimittaneet valtaosan globaalien operaattorien 5G vRAN- ja ORAN-toteutuksista. Wind River Studio -pilvialustamme vastaa palveluntarjoajien korkeisiin vaatimuksiin, joita fyysisesti hajautettujen, lyhyen viiveen pilvi-infrastruktuurien hallinta heille asettaa. Elisa on todellinen tienraivaaja tällä alueella, ja tämä viimeisin virstanpylväs auttaa koko toimialaa eteenpäin, kuvailee Wind Riverin tuotejohtaja Avijit Sinha.

Automatisoidun datakeskuksen hyödyt näkyvät kolmella tapaa:

1) Verkon muutosten valmisteluun kuluva aika vähenee, kun satoja testiajoja pystytään tekemään samassa ajassa, jossa aiemmin ehdittiin tehdä muutamia testejä.

2) Automatisoidussa datakeskuksessa toimitukset menevät läpi 90 prosenttia nopeammin kuin manuaalisesti tehtävät toimitukset.

3) Automaatio parantaa verkon reunan dataliikenteen laatua, sillä useita toimenpiteitä voidaan nyt tehdä rinnakkain ja inhimillisen virheen mahdollisuus pienenee.

Täysin automaattinen datakeskus rakennettiin verkon reunalle hyödyntämällä Wind River Studio -pilvialustaa sekä Wind River Studio Conductor -järjestelmää, jonka avulla 5G-verkon sovellusten toimintaa voidaan hallinnoida ja automatisoida yhden näkymän kautta.

Wind River Studio tarjoaa pilvinatiivin, Kubernetes- ja konttipohjaisen avoimeen lähdekoodiin perustuvan arkkitehtuurin, jonka avulla hajautettuja verkon reunatoteutuksia voidaan ottaa käyttöön, operoida sekä kehittää eteenpäin. Elisan 5G-verkon ytimen UPF-toiminto (User Plane Function) puolestaan mahdollistaa datan tehokkaan ja laadukkaan prosessoinnin verkon reunalla. Kun yhtälöön lisätään Wind Riverin Conductor -alusta, reunalaskennan toimituksia voidaan tehdä täysin automaattisesti ja verkon reunalla sijaitsevan datakeskuksen resursseja käyttää aiempaa nopeammin ja tehokkaammin.

 

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä 5G:n edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Liikevaihto 2022 oli 2,1 miljardia euroa ja henkilöstöä 5 600 yli 20 maassa. Elisa on hiilineutraali yhtiö. elisa.fi