Elisa laajensi verkkoaan Oulussa – jo liki 80 % kaupungin asukkaista verkon alueella

Elisan 5G-verkkoa on jälleen laajennettu Oulussa ja nyt valtaosa kaupunkilaisista asuu jo verkon alueella. 5G-kehitys on edennyt kaupungissa nopeasti myös muilla saroilla. Oululainen Uros ja Elisa ovat – ensimmäisinä Suomessa – ottamassa käyttöön uutta millimetriaaltoteknologiaa, joka mahdollistaa useiden gigojen yhteysnopeudet yrityksen tutkimus- ja tuotekehitystiloihin.  

Elisa jatkaa 5G-verkkonsa nopeaa laajentamista ja nyt verkkoa on rakennettu lisää Oulun alueella.  Oulun 5G-verkko avautui alun perin loppuvuodesta 2019 ja tämän jälkeen verkkoa on laajennettu jo useampaan otteeseen. Nyt verkkoa on rakennettu muun muassa Puolivälinkankaan, Alppilan, Karjasillan, Koskelan, Toppilan, Höyhtyän, Mäntylän, Syyninmaan ja Oulunsalon alueille. Lisäksi Jäälissä verkkoa on laajennettu esimerkiksi Laivakankaan ja Myllykorven alueille. 

Valtakunnallisestikin Elisan verkko on laajentunut nopeasti. Vastikään valmistuneen tutkimuksen mukaan Elisan 5G-verkko on Suomen kattavin*. Oululaisista jo 77 % asuu Elisan 5G-verkon alueella. Valtakunnallisesti Elisan 5G-verkko kattaa jo yli 2,5 miljoonan suomalaisen asuinalueet.

Kuluttajille 5G:n hyödyt konkretisoituvat yhtenäisen verkon myötä entistä paremmin kun nopeampi, ruuhkaton yhteys on käytettävissä miltei joka puolella kaupunkia. 

– Laajentuneen verkon myötä entistä useammalla kotitaloudella on mahdollisuus käyttää 5G:tä kuituyhteyden tapaisena kodin nettinä. 5G:n suosio onkin ollut erityisen suurta pientaloalueille. Palvelu on ollut monessa perheessä pelastava tekijä nyt poikkeusaikoina, kun samaan aikaan pyöritetään videoneuvotteluja, suoratoistopalveluja ja vielä pelataan verkkopelejä, Elisan Pohjois-Suomen alueen aluejohtaja Jarmo Mikkola kertoo. 

Kuluttajille 5G:n ominaisuudet, kuten nopeus ja suuri kapasiteetti, ovat merkittävä parannus entiseen. Yrityksille 5G:n merkitys on jopa suurempi, erityisesti nyt teknologian käyttöönoton alkuvuosina. Oululainen Uros on ollut 5G:n hyödyntämisen edelläkävijä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Yritys on jo tovin käyttänyt tutkimus- ja tuotekehitystiloissaan Elisan rakentamaa 5G-privaattiverkkoa. Seuraavana kehitysaskeleena on millimetriaaltoteknologian hyödyntäminen, joka mahdollistaa jopa useiden gigojen nopeudet yksittäisessä kohteessa. Elisa toteutti vastikään kyseisellä teknologialla 5G-nopeuden maailmanennätyksen, yli 8 Gbps, yhdessä Nokian ja Qualcommin kanssa. 

– Elisa toimitti meille viime vuonna 5G-privaattiverkon ja olemme nyt yhdessä suunnittelemassa 5G-verkon laajennusta millimetrialueen radioteknologiaan. Toteutuessaan tämä on yksi Suomen ensimmäisistä, ellei ensimmäinen, kaupallinen 5G-privaattiverkko, joka hyödyntää millimetrialueen teknologiaa. Tällä investoinnilla haluamme tarjota Uroksen Innovation Centerissä viimeisintä teknologiaa, joka mahdollistaa uusien, innovatiivisten ratkaisujen kehittämisen meille, mutta myös meidän kanssa toimiville yrityksille, Uroksen teknologiajohtaja Rauno Jokelainen kertoo.

Oulun ja muiden Elisan 5G-paikkakuntien peittoalueet löytyvät osoitteesta www.elisa.fi/kuuluvuus. Katso myös lista kaikista 5G-paikkakunnista www.elisa.fi/5g-paikkakunnat. Lisätietoa 5G:stä osoitteesta www.elisa.fi/5g 

* Boftel, 02-03/21. Lisätietoa tutkimuksesta ja tulokset: www.elisa.fi/5g/#tutkimus

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä teknologioiden edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, liikevaihto 2020 oli 1,89 miljardia euroa ja henkilöstöä yli 5 000. Elisa on hiilineutraali yhtiö. Seuraa matkaamme: elisa.fi, Facebook @elisasuomi, Twitter @ElisaOyj