Elisa, Nokia ja Qualcomm saavuttivat maailman suurimman nopeuden kaupallisessa 5G-verkossa – useiden gigojen nopeudet tulevaisuudessa asiakkaiden käytössä

Elisa, Nokia ja Qualcomm ovat saavuttaneet suurimman koskaan toteutetun, 8 Gbps nopeuden kaupallisessa 5G-verkossa. Ennätys toteutettiin Elisa Kulmassa Helsingissä. Saavutuksen mahdollistanut ratkaisu on tulevaisuudessa myös asiakkaiden käytössä.

8 Gbps:n nopeus saavutettiin Elisan, Nokian ja Qualcommin tiiviin yhteistyön seurauksena. Ennätys toteutettiin Elisan kaupallisessa 5G-verkossa, käyttäen 26 GHz:n taajuutta, Nokian radioverkkoteknologiaa ja Qualcommin teknologialla varustettua kahta päätelaitteita, jotka yhdessä saavuttivat samasta tukiasemasta 8 Gbps nopeuden.

Ratkaisu ennätyksen taustalla mahdollistaa ennen näkemättömän määrän kapasiteettia, useiden gigojen nopeuksia sekä minimaalisen viiveen yhdistelmän, jolla tulevaisuudessa toteutetaan 5G-palveluita asiakkaiden tarpeisiin. Ensimmäisten asiakastoteutusten arvioidaan olevan käytössä vuoden 2021 aikana.

– Elisa oli ensimmäinen operaattori Suomessa ja ensimmäisiä maailmassa, joka toi 5G:n asiakkailleen. Haluamme jatkaa tässä edelläkävijän roolissa ja kehittää 5G-teknologiaa eteenpäin. Nyt saavutettu 8 Gbps luo askelmerkit yhä monipuolisemmille 5G-palveluille, joita voimme jatkossa tarjota asiakkaillemme. Hyvänä esimerkkinä erilaiset privaattiverkkototeutukset sekä esimerkiksi verkon viipalointiin liittyvät palvelut, Elisan Tuotanto-yksikön johtaja Sami Komulainen sanoo.

Ratkaisun käyttökohteita ovat esimerkiksi tehtaat, joissa etä- ja itseohjautuvien laitteiden käyttö yleistyy nopeasti. Myös terveydenhuollon ja lääketieteen saralla on kasvava tarve toteutuksille, joissa suuria, satojen megojen kokoisia tiedostoja, kuten magneetti- ja röntgenkuvia, pystytään lataamaan nopeasti hoitotoimenpiteiden arvioimiseksi. Ratkaisu mahdollistaa myös lisää kapasiteettia niin sanottuihin Fixed Wireless Access -palveluihin, joissa 5G on käytössä kodin tai liiketilan ensisijaisena yhteytenä. Yhtenä käyttökohteena ovat suuret tapahtumat, kuten stadionkonsertit, joihin voidaan luoda ennennäkemättömiä virtuaali- ja lisätyn todellisuuden maailmoja.

– Olemme ylpeitä yhteistyöstä Elisan ja Qualcommin kanssa sekä tästä tärkeästä saavutuksesta, joka mahdollistaa hienoja 5G-kokemuksia käyttäjille. Tämä on jälleen uusi virstanpylväs 5G-palveluiden kehittämisessä ja osoitus Nokian 5G-ratkaisujen korkeasta laadusta, Nokian Mobile Networks -liiketoimintayksikön johtaja Tommi Uitto kertoo.

– Yhdessä saavuttamamme ennätys on tärkeä askel 5G-millimetriaaltoteknologian hyödyntämisessä kaupallisessa käytössä. Saavutuksen taustalla on sekä tiivis yhteistyö Elisan ja Nokian kanssa että uraauurtava tutkimus- ja kehitystyö uuden sukupolven langattomien yhteyksien edistämiseksi. Jatkamme innolla uuden teknologian mahdollisuuksien valjastamista asiakkaiden hyödyksi alan johtavien toimijoiden kanssa”, Qualcommin EMEA-alueen johtaja Enrico Salvatori sanoo.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj

Nokia
Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Vain Nokia tarjoaa kokonaisvaltaisen valikoiman verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia maailmanlaajuisesti. Innovaatioidemme ja palkitun Nokia Bell Labsin johdolla olemme 5G-verkkojen kehityksen ja käyttöönoton kärjessä.Radioverkkojemme avulla viestintäpalveluja tarjoavat asiakkaamme palvelevat yli 6,4 miljardia liittymää, ja yritysasiakkaamme ovat ottaneet käyttöön yli 1 300 teollisuuden verkkoa ympäri maailmaa. Sitoutuen korkeimpiin eettisiin liiketoimintaperiaatteisiin muutamme ihmisten tavan elää, työskennellä ja viestiä. Seuraa meitä verkkosivuillamme www.nokia.com ja Twitterissä @nokia.

Qualcomm on maailman johtava langattoman teknologian uudistaja ja keskeinen tekijä 5G-yhteyksien kehitystyössä, käyttöönotossa ja yleistymisessä. Kun yhdistimme matkapuhelimen internettiin, alkoi mobiilivallankumous. Meidän kehittämämme teknologia on nykyisen mobiiliekosysteemin perusta, jota käytetään jokaisessa 3G-, 4G- ja 5G-puhelimessa. Viemme mobiiliteknologiaa uusille alueille, kuten autoteollisuuteen, IoT-teknologiaan ja tietotekniikkaan, sekä ohjaamme maailmaa kohti tulevaisuutta, jossa kaikki laitteet ja ihmiset voivat viestiä saumattomasti keskenään. Qualcomm Incorporated sisältää lisenssiliiketoimintamme QTL:n ja suuren osan patenttisalkustamme. Qualcomm Technologies on Qualcomm Incorporatedin tytäryhtiö, joka hallinnoi tytäryhtiöidensä kautta kaikkia suunnittelu-, tutkimus- ja kehitystoimintoja sekä tuote- ja palveluliiketoimintoja, mukaan lukien QCT:n puolijohdeliiketoiminta.