Elisa opastaa lapsia toimimaan turvallisesti netissä ‒ kysytty digiturvakoulu saapui Seinäjoelle

Elisan järjestämä, paljon kiinnostusta herättänyt lasten digiturvakoulu saapui tänään Seinäjoelle Kivistön kouluun ja jatkuu syksyn aikana usealla paikkakunnalla. Digiturvakoulussa opitaan toimimaan turvallisesti somessa ja netissä sekä kartutetaan lasten digitaitoja. Seinäjoen digiturvakoulu on Elisan startti lokakuussa vietettävään Euroopan kyberturvallisuuskuukauteen.

Elisa on edistänyt Suomen lasten digiosaamista vuodesta 2014 lähtien järjestämillään digikouluilla, joissa opetussisällön pääpaino on ollut koodauksen perusteissa. Tänä vuonna Elisa on toteuttanut uudensisältöisiä digiturvakouluja, joissa perehdytään erityisesti tietoturva-asioihin lapsille soveltuvien käytännön esimerkkien ja tehtävien avulla.

Digiturvakoulussa lapset pääsevät tutkimaan kriittisesti netissä jaettavaa tietoa ja kokeilemaan muun muassa, miten helppoa salasanan murtaminen voi olla. Lasten kanssa keskustellaan siitä, miten tunnistaa huijausviestejä ja huijareita somessa, sekä miten ylipäätään verkossa voi toimia turvallisesti.

Digiturvakoulu toteutetaan vuorovaikutteisena työpajana, jonka vetää somevaikuttaja, Äidin puheenvuoro -somekanavistaan tuttu Inari Fernández. Digiturvakoulun sisältö on suunniteltu yhdessä Elisan tietoturva-asiantuntijoiden kanssa.

Alkuvuonna järjestettyjen ensimmäisten digiturvakoulujen jälkeen Elisalle on tullut runsaasti kyselyjä siihen liittyen eri puolilta Suomea, ja nyt kouluja päästään järjestämään lisää. Elisan digiturvakoulu järjestettiin tänään 28.9. Seinäjoella Kivistön koulussa. Loppusyksyn aikana digiturvakouluja on luvassa vielä Oulussa, Kirkkonummella ja Helsingissä.

Lasten digiturvaosaamisen kartuttamiselle on tarvetta

Elisa osallistuu monien muiden toimijoiden kanssa lokakuun ajan Euroopan kyberturvallisuuskuukauden viettoon. Lasten digiturvakoulujen järjestäminen on yksi tapa, jolla Elisa haluaa pitää kaikenikäisten suomalaisten digitaitojen kartuttamista esillä.

‒ On erittäin tärkeää, että digitaitoja ja turvallista toimimista somessa ja netissä opetetaan lapsille pienestä asti. Tähän haluaisimme kannustaa kaikkia lasten kanssa toimivia tahoja kouluista alkaen, sillä lapset kasvavat maailmassa, jossa digitaalisen turvallisuuden ymmärtäminen ja omasta tietoturvasta huolehtiminen ovat hyvin olennaisia taitoja, Elisan Pohjanmaan aluejohtaja Niklas Granholm toteaa.

Elisa teki vuonna 2021 kyselytutkimuksen*, jossa selvitettiin suomalaisten kokemuksia kyberhuijauksista. Tulokset kertovat, että huijausten tunnistaminen ei ole helppoa.

‒ Tutkimuksemme mukaan yli 90 % suomalaisista altistui vuonna 2021 verkko- tai puhelinhuijaukselle, ja joka kymmenes vastaaja kertoi tulleensa varmasti huijatuksi. Nuorista aikuisista yli puolet ei tiennyt miten toimia, jos päätyy huijauksen uhriksi. Huomattavaa on myös, että kaksi kolmesta vastaajasta ei usko tunnistavansa kaikkia häneen kohdistuneita verkkohuijauksia, Granholm kertoo.

‒ Tällaiset luvut ovat huolestuttavia ja toivomme, että voimme omalta osaltamme olla mukana opastamassa lapsia yhä fiksumpaan ja turvallisempaan digikäyttäytymiseen.

Yhteensä jo noin kaksi tuhatta lasta eri puolilta Suomea on päässyt oppimaan digitalisaatiosta ilmiönä Elisan digikouluissa.

‒ Digikoulumme ovat vuosien varrella keränneet paljon positiivista palautetta ja osoittautuneet erinomaiseksi tavaksi saada koulut ja nuoret kiinnostumaan digitalisaatiosta. Elisan missio on Digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus, ja haluamme rakentaa sitä antamalla lapsille konkreettista osaamista, joka hyödyttää heitä nyt ja tulevaisuudessa, Niklas Granholm summaa.

Elisan digiturvavinkit: voit aloittaa keskustelun lapsen kanssa näistä aiheista

Omien tietojen jakaminen
Internetissä ei kannata jakaa henkilökohtaisia tietoja, jotka voivat päätyä vääriin käsiin.

Kaikki netissä ei ole sitä miltä näyttää
Suhtaudu kriittisesti netissä jaettavaan sisältöön. Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta.

Luo salasanat huolella
Salasanat tulisi muodostaa niin, etteivät muut saa niitä arvaamalla oikein. Älä jaa salasanojasi muille.

Lue lisää Elisan viimeisimmistä tutkimuksista:

Lasten digipalveluiden käyttö (7/2022) >>

Elisan kybertutkimus (10/2021) >>

*Tutkimus toteutettiin IROResearch Oy:n valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa, osana Tuhat suomalaista -tutkimusta. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000. Tiedonkeruuaika oli 24.9–4.10.2021. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on maksimissaan n. + 3,2 %-yksikköä. Tutkimuksen tilasi Elisa Oyj.

 

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä 5G:n edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Liikevaihto 2021 oli 2 miljardia euroa ja henkilöstöä 5 300 yli 20 maassa. Elisa on hiilineutraali yhtiö. elisa.fi