Elisa opastaa lapsia toimimaan turvallisesti somessa ja netissä ‒ suosittu digiturvakoulu saapui Jyväskylään

Elisan järjestämä, paljon kiinnostusta herättänyt lasten digiturvakoulu saapui 4.5. Jyväskylään Kypärämäen kouluun. Digiturvakoulussa opitaan toimimaan turvallisesti somessa ja netissä sekä kartutetaan lasten digitaitoja.

Elisa on edistänyt Suomen lasten digiosaamista vuodesta 2014 lähtien järjestämillään digikouluilla, joissa opetussisällön pääpaino on ollut koodauksen perusteissa. Vuodesta 2022 lähtien Elisa on toteuttanut uudensisältöisiä digiturvakouluja, joissa perehdytään erityisesti tietoturva-asioihin lapsille soveltuvien käytännön esimerkkien ja tehtävien avulla.

Digiturvakoulussa lapset pääsevät tutkimaan kriittisesti netissä jaettavaa tietoa ja kokeilemaan muun muassa, miten helppoa salasanan murtaminen voi olla. Lasten kanssa keskustellaan siitä, miten tunnistaa huijausviestejä ja huijareita somessa, sekä miten ylipäätään verkossa voi toimia turvallisesti.

Digiturvakoulu toteutetaan vuorovaikutteisena työpajana, jonka vetää somevaikuttaja, Äidin puheenvuoro -somekanavistaan tuttu Inari Fernández. Digiturvakoulun sisältö on suunniteltu yhdessä Elisan tietoturva-asiantuntijoiden kanssa.

Viime vuonna järjestettyjen ensimmäisten digiturvakoulujen jälkeen Elisalle on tullut runsaasti kyselyjä siihen liittyen eri puolilta Suomea. Elisan digiturvakoulu järjestettiin 4.5. Jyväskylässä Kypärämäen koulussa ja kevään toinen digiturvakoulu pidettiin Lahdessa.

Lasten digiturvaosaamisen kartuttamiselle on tarvetta

Lasten digiturvakoulujen järjestäminen on yksi tapa, jolla Elisa haluaa pitää kaikenikäisten suomalaisten digitaitojen kartuttamista esillä.

Pidämme erittäin tärkeänä, että lapsille opetetaan pienestä pitäen digitaitoja ja turvallista toimintaa somessa ja netissä. Tähän haluaisimme kannustaa kaikkia lasten kanssa toimivia tahoja kouluista alkaen, sillä lapset kasvavat maailmassa, jossa digitaalisen turvallisuuden ymmärtäminen ja omasta tietoturvasta huolehtiminen ovat hyvin olennaisia taitoja, Elisan Keski-Suomen aluejohtaja Juha Peltomäki toteaa.

Elisa teki vuonna 2022 kyselytutkimuksen*, jossa selvitettiin suomalaisten kokemuksia kyberhuijauksista. Tulokset kertovat, että huijausten tunnistaminen ei ole helppoa.

‒ Tutkimuksemme mukaan yli 90 % suomalaisista altistui vuonna 2022 verkko- tai puhelinhuijaukselle, ja joka kymmenes vastaaja kertoi tulleensa varmasti huijatuksi. Nuorilla aikuisilla somekanavien merkitys korostui, sillä lähes 60 prosenttia nuorista aikuisista altistui huijausyritykselle somessa. Huomioitavaa on myös, että suomalaisista joka viides ei tehnyt huijatuksi tulemisen jälkeen mitään toimenpiteitä, vaan jäi ainoastaan odottelemaan seurauksia, Peltomäki kertoo. ‒ Tällaiset luvut ovat huolestuttavia ja toivomme, että voimme omalta osaltamme olla mukana opastamassa lapsia yhä fiksumpaan ja turvallisempaan digikäyttäytymiseen.

Yhteensä jo noin kaksi tuhatta lasta eri puolilta Suomea on päässyt oppimaan digitalisaatiosta ilmiönä Elisan digikouluissa.

‒ Digikoulumme ovat vuosien varrella keränneet paljon positiivista palautetta ja osoittautuneet erinomaiseksi tavaksi saada koulut ja nuoret kiinnostumaan digitalisaatiosta. Elisan missio on Digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus, ja haluamme rakentaa sitä antamalla lapsille konkreettista osaamista, joka hyödyttää heitä nyt ja tulevaisuudessa, Juha Peltomäki summaa.

Elisan digiturvavinkit: voit aloittaa keskustelun lapsen kanssa näistä aiheista

Omien tietojen jakaminen

Internetissä ei kannata jakaa henkilökohtaisia tietoja, jotka voivat päätyä vääriin käsiin.

Kaikki netissä ei ole sitä miltä näyttää

Suhtaudu kriittisesti netissä jaettavaan sisältöön. Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta.

Luo salasanat huolella

Salasanat tulisi muodostaa niin, etteivät muut saa niitä arvaamalla oikein. Älä jaa salasanojasi muille.

 

Lue lisää Elisan viimeisimmästä kybertutkimuksesta:

Elisan kybertutkimus (11/2022) >>

* IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000. Tutkimuksen tiedonkeruuaika oli 12.-23.10.2022. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on maksimissaan n. + 3,2 %-yksikköä.

 

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä 5G:n edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Liikevaihto 2022 oli 2,1 miljardia euroa ja henkilöstöä 5 600 yli 20 maassa. Elisa on hiilineutraali yhtiö. elisa.fi