Elisa ottaa ensimmäisenä Euroopassa käyttöön täysin automatisoidun reunapilviratkaisun kaupallisessa 5G-verkossa

Elisa ja yhdysvaltalainen Wind River ovat rakentaneet uudenlaisen hajautetun ja täysin automatisoidun 5G-verkon reunapilviratkaisun. Laajamittainen toteutus on yksi maailman ensimmäisistä, ja se on otettu käyttöön Elisan 5G-verkossa.

Uusi reunapilviratkaisu tuo Elisalle entistäkin paremmat kyvykkyydet verkon ominaisuuksien joustavaan muokkaamiseen ja uusien 5G-palveluiden kehittämiseen. Hajautetun pilven ominaisuuksia voidaan hallinnoida ja ohjelmoida keskitetysti. Wind River valikoitui Elisan kumppaniksi aiemmin tehdyn toimittajavertailun sekä pilottien seurauksena. Pilviteknologian lisäksi Wind River tuottaa ratkaisun laajamittaiseen käyttöön vaadittavat automaatio- ja analytiikkakyvykkyydet.

– Elisa jatkaa vahvaa 5G-edelläkävijyyttään tuomalla Wind Riverin kanssa käyttöön Euroopan ensimmäisen täysin automatisoidun reunapilviratkaisun kaupallisessa 5G-verkossa. Pilven reunaominaisuuksia hyödyntämällä meidän on mahdollista tuottaa verkon palveluita lähellä asiakasta, mikä parantaa asiakaskokemusta entisestään. Samalla vahvistamme Elisan asemaa yhtenä maailman automatisoiduimmista digitaalisten palvelujen tarjoajista, kertoo Elisan Tuotanto-yksikön johtaja Sami Komulainen.

Hajautettu pilvi on yksi avaintekijä tulevaisuuden 5G-palveluissa

5G-teknologian liiketoimintahyötyjen tunnistaminen ja näistä syntyvien uusien 5G-palveluiden, kuten yrityskohtaisten 5G-verkkojen kehittäminen vaatii verkolta ketteryyttä, skaalautuvuutta, lyhyttä viivettä sekä suurta kapasiteettia.  Lisäksi monelle yritykselle on tärkeää, että data prosessoidaan paikallisesti. Jatkossa nähdään myös uudenlaisia, joustavampia tapoja tuottaa ja tarjota verkkopalveluita asiakkaille. Nämä perustuvat vahvasti reunapilviteknologioiden, verkon automaation ja koneoppimisen hyödyntämiseen.

– Meille on kunnia olla yksi 5G-maailman edelläkävijöistä ja tehdä yhteistyötä 5G-verkon RAN (Radio Access Network) ja Open RAN -toteutuksissa Elisan sekä muiden kansainvälisten operaattorien, kuten Verizonin, Vodafonen sekä KDDI:n kanssa. Wind River Studio -ohjelmistoratkaisumme kyvykkyydet vastaavat palveluntarjoajien monitahoisiin vaatimuksiin, joita fyysisesti hajautettujen, lyhyen viiveen mahdollistavien pilvi-infrastruktuurien hallinta asettaa, sanoo Wind Riverin tuotejohtaja Avijit Sinha.

5G-verkon UPF-toiminto ensimmäisenä reunapilviratkaisun piiriin

Elisan reunapilviratkaisu on jo nyt toiminnassa kaupallisessa 5G-verkossa, ja sen käyttö kattaa aluksi 5G-verkon UPF-toiminnon (User Plane Function), joka välittää mobiiliverkon käyttäjän lähettämän datan internetiin tai suoraan kyseisen alueen paikallisiin nettipalveluihin (ns. local-breakout). Tämän lisäksi tutkitaan lukuisia muita mahdollisuuksia ja sovelluksia reunapilviteknologian hyödyntämiseksi, kuten Open RAN -verkkoarkkitehtuurin vaatimaa reaaliaikaista datan prosessointia verkon reunoilla.

Lisätietoa Wind Riverin pilviratkaisusta (englanniksi): https://www.windriver.com/studio

 

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä 5G:n edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Liikevaihto 2022 oli 2,1 miljardia euroa ja henkilöstöä 5 600 yli 20 maassa. Elisa on hiilineutraali yhtiö. elisa.fi