Elisa panostaa entistä vahvemmin 4G- ja 5G-verkkoihin – 3G-verkko on asiakkaiden käytössä vuoden 2023 loppuun saakka

Elisa panostaa yhä voimakkaammin uudempiin verkkoteknologioihin. 5G ja 4G vastaavat 3G:tä paremmin tämän päivän ja tulevaisuuden käyttötarpeisiin. Elisan asiakkaiden 3G:n käyttö on jo nyt hyvin vähäistä ja se laskee entisestään. Tämän vuoksi vuoden 2023 jälkeen 3G-verkosta vapautetaan taajuudet 4G-verkon käyttöön.

Muutos ei edellytä puhelinten vaihtoa ja muista laitteista vain aniharvat, kuten vanhat riistakamerat ja yli 10 vuotta vanhat tabletit, toimivat ainoastaan 3G-verkossa. Myös joissain yritysasiakasratkaisuissa, kuten osassa maksupäätteitä, käytetään 3G-verkkoa. 

Elisa haluaa toiminnallaan tukea kestävää kehitystä ja pyrkii aktiivisesti siirtymään verkkoteknologioissa uudempiin, energiankulutuksen kannalta tehokkaampiin ja ympäristöystävällisimpiin ratkaisuihin. Käynnistyvä muutos tukee osaltaan vahvasti tätä tavoitetta.

3G:n käyttö on jo nyt hyvin vähäistä ja vapautuva kapasiteetti valjastetaan uudemman verkkoteknologian käyttöön

Elisa on päättänyt keskittyä ensisijaisesti 4G- ja 5G-verkkojensa kehittämiseen, laajentamiseen ja kapasiteetin kasvattamiseen. 

– Mobiilidatan käytössä olemme maailman kärkeä ja datamäärät vain jatkavat kasvamistaan. On selvää, että meidän on siirrettävä kapasiteettia moderneihin verkkoihin ja vastattava näin asiakkaidemme tarpeisiin. 5G:n merkitys vain kasvaa tämänkin muutoksen myötä, Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Rajamäki kertoo.

Vuoden 2023 jälkeen ne asiakkaat, joilla on käytössään esimerkiksi 3G:tä tukeva puhelinlaite, siirtyvät käyttämään automaattisesti 2G-verkkoa. 2G-verkon toiminta jatkuu ennallaan.

Monet laitteet ikääntyvät ennen siirtymäajan päättymistä

Laitteiden ikääntymisen myötä niiden uusiminen tulee asiakkailla joka tapauksessa todennäköisesti ajankohtaiseksi jo ennen pitkän siirtymäajan päättymistä.

– Haluamme varmistaa, että asiakkaillamme, joilla on vain 3G-verkossa toimivia laitteita käytössään, on hyvin aikaa varautua muutokseen. Ennakoimme, että pitkän siirtymäajan vuoksi vuoden 2023 jälkeen enää hyvin pienellä osaa asiakkaistamme on vain 3G-verkkoa tukeva laite käytössään, koska monien laitteiden elinkaari päättyy joka tapauksessa ennen muutaman vuoden päästä tapahtuvaa muutosta, Elisan Yritysasiakkaat-yksikön Viestintäpalvelut-liiketoiminnasta vastaava johtaja Jorma Niemelä toteaa.

Yritysasiakkaiden osalta 3G-verkosta luopuminen ei pitkän siirtymäajan vuoksi tuo merkittäviä vaikutuksia 3G-verkkoa käyttävien laitteiden, kuten maksupäätteiden käytölle.

– Uudempaa mobiiliteknologiaa hyödyntävät palvelut ja ratkaisut ovat asiakkaan kannalta aina laadukkaampia ja toimintavarmempia, joten 3G:stä siirtyminen kohti 4G- ja 5G-ratkaisuja on kaikin puolin myönteinen, Niemelä muistuttaa.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj