Elisalla 5G-verkko jo yli 20 paikkakunnalla Suomessa – uusi mobiiliteknologia vakuutti suomalaiset

Elisa on avannut 5G-verkon jo 23 paikkakunnalla Suomessa. Kaikkiaan Elisan 5G-verkon alueella asuu jo yli 850 000 suomalaista.

Elisan 5G-verkkojen laajentuminen on ollut nopeaa. Yritys avasi maailman ensimmäisen 5G-verkon 2018 Tampereelle, mutta varsinaiseen toimintaan 5G pääsi vuoden 2019 alussa, kun kaupalliset toimiluvat tulivat käyttöön. Reilussa vuodessa Elisan verkkoja on rakennettu yhteensä 23 paikkakunnalle Suomessa ja verkkojen alueella asuu jo yli 850 000 suomalaista.

– Asiakkaiden siirtyminen edellisestä mobiiliteknologiasta seuraavaan on tapahtunut yleensä tietyn aikajänteen kuluessa. Voimmekin jo ennustaa, että 5G-käyttäjien määrä tulee ylittämään 4G-käyttäjien määrän parin vuoden sisällä. Tällä hetkellä meillä on jo tuhansia 5G-asiakkaita ja määrä tulee kasvamaan yhä nopeammin kun eri hintaluokkien 5G-päätelaitteita saadaan markkinoille, Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila arvioi.

Elisa kertoi vastikään monipuolistavansa 5G-päätalaitetarjontaansa tuomalla markkinoille jälleen uusia päätelaitemalleja. Perinteisen mobiililiittymän lisäksi 5G:n saa usealla Elisan 5G-paikkakunnalla myös kodin nettiliittymäksi. Tällöin 5G toimii kiinteän liittymän tavoin, mutta hyödyntäen mobiiliverkkoa.

Suomalaiset yritykset hakevat 5G:stä kilpailuetua

Yritykset, organisaatiot ja kaupungit hyödyntävät 5G:tä yhä enenevässä määrin. Elisan toteuttaman 5G-kyselyn mukaan suomalaisyritykset hakevat 5G:stä apuja ennen kaikkea uusien palveluiden luomiseen ja uuden liiketoiminnan kehittämiseen.

– 5G:n suurin etu on sen monipuolisuus, jonka nopeus, suuri kapasiteetti ja lyhyt viive mahdollistavat. Yrityksissä ja organisaatioissa suunnitellaan nyt erilaisia privaattiverkko- ja IoT-ratkaisuja. Myös palvelu- ja sovelluskehitys 5G:n ympärillä on hyvässä vauhdissa, Veli-Matti Mattila kertoo.

Elisa on avannut 5G-verkkoja tähän mennessä Helsinkiin, Espooseen, Tampereelle, Vantaalle, Ouluun, Turkuun, Jyväskylään, Lahteen, Kuopioon, Poriin, Kouvolaan, Joensuuhun, Vaasaan, Seinäjoelle, Hyvinkäälle, Raumalle, Tuusulaan, Keravalle, Kangasalalle, Raisioon, Heinolaan, Kuusamoon ja Siuntioon. 5G-palveluiden edelläkävijänä tunnettu Elisa toi ensimmäisenä operaattorina myyntiin 5G-päätelaitteet ja liittymät keväällä 2019, ja myy tällä hetkellä asiakkailleen usean eri valmistajan 5G-puhelimia ja -reitittimiä sekä liittymiä 300 Mbps, 600 Mbps- ja 1 Gbps-nopeuksilla. Elisan 5G-karttaan voi tutustua osoitteessa www.elisa.fi/kuuluvuus. Lisätietoa 5G:stä löytyy osoitteesta www.elisa.fi/5g. 

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj