Elisalla nyt valtakunnallinen NB-IoT- ja LTE-M-kattavuus Suomessa

NB-IoT ja LTE-M ovat esineiden internetiä (IoT) varten kehitettyjä uusia energiatehokkaita teknologioita. Elisan 4G-verkkoa hyödyntävä NB-IoT-teknologia on kattanut kaikki asutut alueet Suomessa jo kahden vuoden ajan. Elisan LTE-M-peitosta tuli myös valtakunnallinen tässä kuussa.

5G kiihdyttää esineiden internetin hyödyntämistä entisestään. NB-IoT ja LTE-M täyttävät 5G:n massiivisen IoT:n vaatimukset, mutta toimivat myös 4G-verkossa. Näiden uusien teknologioiden avulla verkkoon voi liittää kymmeniä kertoja enemmän laitteita kuin aiemmilla IoT-teknologioilla. Massiivisen IoT:n avulla voidaan mitata ja monitoroida lähes mitä tahansa esineitä ja laitteita. Sovelluskohteita löytyy lähes kaikilta toimialoilta, muun muassa teollisuudesta, logistiikasta, terveydenhuollosta ja kaupan alalta.

”Avasimme koko maan kattavan NB-IoT-verkon ensimmäisenä Suomessa jo pari vuotta sitten ja nyt olemme laajentaneet uuden LTE-M-teknologian kattamaan koko Suomen. Nämä teknologiat mahdollistavat esineiden internetin voimakkaan yleistymisen lähivuosina. Kyseiset massiivisen IoT:n teknologiat ovat energiatehokkaita. Lisäksi ne ovat osa 3GPP-standardia, mikä takaa niille erinomaisen ja monipuolisen laitetuen pitkälle tulevaisuuteen. Lisäksi NB-IoT- ja LTE-M-teknologioiden kuuluvuusominaisuudet ovat huippuluokkaa. Tämä mahdollistaa IoT-laitteiden käytön aiempaa haastavimmissakin ympäristöissä, kuten kellareissa tai maan alla”, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur.

Loiste Energia hyödyntää NB-IoT-teknologiaa sähkömittarien etäluennassa ja sähköjen kytkennässä eri puolilla Kainuuta

NB-IoT- ja LTE-M-teknologioiden mittaaminen onnistuu helposti uudella mittauslaitteella. Testeri kertoo teknologioiden kuuluvuuden laadun ja viiveen pituuden. Näin voidaan selvittää verkon taso ennen varsinaisten IoT-laitteiden hankintaa ja asennusta.

Loiste Energia tulee käyttämään NB-IoT-teknologiaa noin 8 000 sähkömittarin etäluentaan eri puolilla Kainuun maakuntaa, joka on pinta-alaltaan laaja. Sähköverkkoyhtiöt ovat uusimassa sähkömittareitaan, koska sähkömarkkinalakia ollaan uudistamassa ja sähkönmittauksen vaatimuksia ollaan kiristämässä. NB-IoT-testeri helpottaa erityisesti sähköyhtiöiden asentajien työtä.

”Kainuussa on paljon haja-asutusta, jonka vuoksi sähkömittareiden etäluenta on meille järkevää sen sijaan, että kävisimme fyysisesti kaikissa kohteissa. Uudistamme etämittauksen kannalta mahdottomissa kohteissa sijaitsevat sähkömittarit tukemaan NB-IoT-teknologiaa. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi maan alla paksujen betoniseinien ympäröimät kellarit sekä harvaan asutuilla alueilla sijaitsevat mittauskohteet. Varmistamme NB-IoT-testerillä riittävän kuuluvuuden ja etäluenta onnistuu. Hyödynnämme samaa teknologiaa myös sähköjen päälle ja pois laittamisessa etänä, kun sähkösopimus alkaa tai päättyy”, Loiste Energian mittauspäällikkö Jari Rusanen kertoo.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj