Elisan 5G jo 60 paikkakunnalla Suomessa – nyt verkko avautui Savonlinnaan

Elisa on ensimmäinen operaattori, joka avaa 5G-verkon Savonlinnaan. Verkko palvelee alkuvaiheessa kaupungin keskustassa sekä useilla ympäröivillä alueilla.

Savonlinna on jo 60. paikkakunta, jonne Elisa tuo 5G:n. Kaiken kaikkiaan Elisan 5G-verkon alueella asuu yli 1,8 miljoonaa suomalaista. Savonlinnassa verkkoa on rakennettu muun muassa keskustan, Heikinpohjan, Olavinlinnan, Kyrönniemen, Talvisalon ja Poukkusillan alueille.

– Savonlinna on ehdolla Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Savonlinnan kaupunki on vahvasti kehittämässä alueen elinvoimaisuutta ja tukemassa uusia innovaatioita. Alueelle on sijoittunut maailman johtavia teknologia- ja metsäyrityksiä. Venäjän läheisyys tuo mahdollisuuksia sekä yritystoimintaan että matkailuun. Savonlinnan sijainti keskellä Saimaata muodostaa vetovoimatekijän, joka yhdessä hyvien tietoliikenneyhteyksien kanssa luo etätyöskentelyyn vertaansa vailla olevat mahdollisuudet, toteaa Savonlinnan kaupungin tietohallintopäällikkö Kari Raatikainen.

5G mahdollistaa päivittäisessä käytössä jopa gigan yhteysnopeuden, käytännössä ruuhkattoman verkon sekä lyhyen viiveen, jonka ansiosta 5G tuloa on odotettu kovasti esimerkiksi pelimaailmassa. Myös yrityksissä 5G:n ominaisuudet ovat herättäneet suurta kiinnostusta, koska sen avulla voidaan hyödyntää esimerkiksi etäohjattavia laitteita, IoT-laitteita sekä VR-teknologiaa. Yksinkertaisimmillaankin 5G mahdollistaa yrityksille huippunopeat tietoliikenneyhteydet, joilla videoneuvottelut onnistuvat pätkimättä ja suuria tiedostoja voi ladata pilvestä hyvin nopeasti.

– Kuluttajille suunnatut 5G-palvelut, eli uuden sukupolven Instagramit, Snapchatit ja TikTokit ovat vasta tulossa, mutta muutamassa vuodessa käytössämme tulee olemaan runsaasti mobiilipalveluita jotka vaativat 5G:tä toimiakseen. Esimerkiksi virtuaali- ja lisätyn todellisuuden yleistymiseen mobiilikäytössä uskotaan laajasti. Yleensä yrityksissä, varsinkin teollisuudessa, uusia ominaisuuksia otetaan käyttöön ensimmäisenä ja sen jälkeen ne leviävät myös kuluttajakäyttöön, Elisan Itä-Suomen aluejohtaja Ari Punkkinen kertoo.

Elisan 5G-verkko palvelee Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Oulussa, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Kuopiossa, Porissa, Kouvolassa, Joensuussa, Hämeenlinnassa, Vaasassa, Seinäjoella, Rovaniemellä, Kotkassa, Porvoossa, Mikkelissä, Kokkolassa, Salossa, Hyvinkäällä, Lohjalla, Järvenpäässä, Nurmijärvellä, Kirkkonummella, Raumalla, Tuusulassa, Keravalla, Kempeleessä, Kajaanissa, Kaarinassa, Nokialla, Ylöjärvellä, Savonlinnassa, Kangasalalla, Riihimäellä, Raahessa, Raisiossa, Hollolassa, Sipoossa, Siilinjärvellä, Iisalmessa, Kemissä, Jämsässä, Liedossa, Pirkkalassa, Naantalissa, Heinolassa, Orimattilassa, Kuusamossa, Sotkamossa, Muuramessa, Kauniaisissa, Iitissä, Kittilässä, Siuntiossa, Savitaipaleella, Kolarissa ja Nilsiässä.

Elisa tarjoaa jo kymmeniä erilaisia 5G-puhelimia ja -reitittimiä sekä liittymiä eri nopeuksilla. Elisan 5G-karttaan voi tutustua osoitteessa www.elisa.fi/kuuluvuus. Lisätietoa 5G:stä löytyy osoitteesta www.elisa.fi/5g.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj