Elisan 5G-verkko laajeni Kokkolaan

Elisan 5G-verkko on laajentunut Pohjanmaalla Kokkolaan. Verkko kattaa alkuvaiheessa kaupungin keskustaa sekä muun muassa Leenalan ja Torkinmäen alueita.

Kokkola on jo 43. paikkakunta, jonne Elisa avaa 5G-verkon. Elisan 5G-verkon alueella asuu valtakunnallisesti jo yli 30 % eli yli 1,6 miljoonaa suomalaista. Aikaisemmin Elisa on avannut 5G-verkot Pohjanmaan alueella Seinäjoelle ja Vaasaan. Kokkolassa verkkoa on rakennettu keskustan, Leenalan ja Torkinmäen lisäksi muun muassa Koivuhaan, Ykspihlajan, Ventuksen ja Isokylän alueille.

Kokkolalaisille 5G-verkko tarkoittaa aiempaa jopa 10 kertaa nopeampia mobiiliyhteyksiä ja ruuhkatonta verkkoa. Tulevaisuudessa sen vaikutukset ulottuvat huomattavasti laajemmalle.

– Erilaiset 5G-palvelut kehittyvät nyt nopeasti. Palveluissa hyödynnetään paitsi 5G:n nopeutta, mutta myös sen lyhyttä viivettä ja kapasiteettia. Älykkäät liikenneratkaisut, etäohjattavat laitteet ja kulkuneuvot, virtuaalielämykset erityisryhmille, uudet etäopetuksen tavat ja dronet pelastustehtävien apuna ovat vain muutamia esimerkkejä toteutuksista, jotka uusi teknologia mahdollistaa, Elisan Pohjanmaan aluejohtaja Niklas Granholm kuvailee.

Palveluiden kehittäminen 5G:n avulla kiinnostaa myös KPK Yhtiöt Oyj:tä.

– Yhtiömme yli 100-vuotinen historia on lähtöisin luotettavan viestinnän tarpeesta. Olemme jo 25 vuoden ajan hyvin voimakkaasti kehittäneet digitaalisia viestintäpalveluitamme ja teknologiaratkaisujamme. Meille 5G merkitsee toimintaympäristömme kehittymistä huippunopeaksi mobiilialustaksi, sanoo KPK Yhtiöiden digiliiketoiminnan johtaja Juha Erkkilä.

Yhtiöllä on selkeä näkemys 5G:n tuomista hyödyistä.

– 5G:n arvo tulee kuitenkin vasta asiakashyödyistä. Ensimmäisenä hyödyntämiskohteina näen kuvaan ja ääneen liittyvät monipuolisemmat ja laadukkaammat jakelumahdollisuudet, kuten 4K, AR, VR ja 360°-videot, jotka rikastavat tiedon välittämistä ja vuorovaikutusta. Sähköinen asiointi, mobiilityöskentely ja etätyömahdollisuudet myös paranevat merkittävästi. Laajimmassa kuvassa näen nyt mahdollisuuden isoon harppaukseen kohti automatisoituja ja älykkäitä yhteiskunnan palveluja yritysten ja julkisyhteisöjen tuottamina, Erkkilä jatkaa.

Elisan 5G-verkko on käytettävissä tällä hetkellä Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Oulussa, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Kuopiossa, Porissa, Kouvolassa, Joensuussa, Hämeenlinnassa, Vaasassa, Seinäjoella, Mikkelissä, Kotkassa, Kokkolassa, Salossa, Hyvinkäällä, Lohjalla, Järvenpäässä, Nurmijärvellä, Raumalla, Tuusulassa, Keravalla, Kempeleessä, Kajaanissa, Kaarinassa, Kangasalalla, Riihimäellä, Raahessa, Raisiossa, Hollolassa, Siilinjärvellä, Iisalmessa, Kemissä, Heinolassa, Kuusamossa, Kauniaisissa, Iitissä ja Siuntiossa. 5G-palveluiden edelläkävijänä tunnettu Elisa tarjoaa asiakkailleen usean eri valmistajan 5G-puhelimia ja -reitittimiä sekä liittymiä eri nopeuksilla. Elisan 5G-karttaan voi tutustua osoitteessa www.elisa.fi/kuuluvuus. Lisätietoa 5G:stä löytyy osoitteesta www.elisa.fi/5g.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj