Elisan datakeskuksen hukkalämpö hyödynnetään tulevaisuudessa suomalaiskotien lämmityksessä
Elisa ja Fortum ovat sopineet yhteistyöstä, jossa Elisan Espoossa sijaitsevan datakeskuksen hukkalämpö hyödynnetään kaukolämpönä. Datakeskuksen laitteista syntyvä hukkalämpö vastaa 400 omakotitalon tai jopa 800 kerrostaloasunnon vuosittaista lämmitystarvetta.
Elisan Espoon Säterissä sijaitsevan datakeskuksen hukkalämmöllä lämmitetään tulevaisuudessa suomalaisten koteja ja muita kiinteistöjä, sillä Elisan ja Fortumin yhteistyösopimuksen myötä datakeskuksen hukkalämpö ohjataan kaukolämmöksi.
– Elisa on sitoutunut tavoitteeseen olla hiilineutraali yritys tämän vuoden aikana. Datakeskusten hukkalämmön hyödyntäminen on yksi, merkittävä askel kohti tuota tavoitetta. Tapiolan konesalimme hukkalämpöä on ohjattu Espoon alueen kotien ja kiinteistöjen lämmitykseen jo useamman vuoden ajan, Elisan verkkoratkaisuista vastaava johtaja Sami Rajamäki kertoo.
Hukkalämmön hyödyntäminen on nousemassa yhdeksi merkittävimmistä tavoista korvata fossiilinen energiatuotanto. Se on ympäristöystävällinen lämmöntuotantotapa, sillä se ei perustu raaka-aineen polttamiseen. Datakeskukset tuottavat suuria määriä lämpöenergiaa, joten hukkalämmön talteenotolla on merkittävät vaikutukset. Hyödyntämällä Elisan datakeskuksen hukkalämpö, kaukolämmön tuotannon hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 1300–1500 tonnia vuodessa. Se vastaa noin 130–150 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä.
– Olen iloinen, että yhteistyömme laajenee myös Elisan Säterin datakeskuksen hukkalämmön kierrättämiseen. Asiakkaidemme hukkalämpöjen hyödyntäminen on paitsi järkevää myös tärkeä osa Espoo Clean Heat -ohjelmaamme. Sen tavoite on tuottaa kaikki kaukolämpö täysin hiilineutraalisti tällä vuosikymmenellä ja luopua kivihiilen käytöstä vuonna 2025, toteaa asiakkuusjohtaja Pasi Kokko Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta.
Elisan datakeskuksen hukkalämpöprojekti toteutetaan suomalaisen Nohewan toteuttamalla lämpöpumpputeknologialle. Ratkaisu ottaa talteen ylimääräisen lämpöenergian konesalin jäähdytysjärjestelmän paluuvedestä, nostaa sen lämpötilan sopivaksi ja siirtää lämpöenergian kaukolämpöverkkoon jaeltavaksi kiinteistöihin.
Lisätietoja Elisan ilmastotavoitteista: corporate.elisa.fi/vastuullisuus/ymparistovastuu/ilmastotavoitteet/
Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj
Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Palveluksessamme on noin 8 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 5,4 miljardia euroa ja 59 % sähköntuotannostamme oli CO2-päästötöntä. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.fi
Nohewa on suomalainen, vuonna 2017 perustettu voimakkaasti kasvava teknologiayritys. Toimitamme teollisuuden tarpeisiin teknisesti huippulaatuisia ja skaalautuvia lämmön talteenottoratkaisuja kustannustehokkaasti. Asiakkaitamme ovat energiayhtiöt, teleoperaattorit, datakeskustoimijat ja prosessiteollisuuden yritykset. Erityisesti olemme erikostuneet datakeskusten jäähdytykseen ja ylijäämälämmön talteenottoon. Vuoden 2020 loppuun mennessä Nohewan toimittamilla jäähdytys- ja LTO-ratkaisuilla vähennetään CO2-päästöjä yli 2000 tonnia vuosittain. Tavoitteenamme on, että kaikki Suomessa syntyvä ylijäämälämpö kerätään hyötykäyttöön vuoteen 2030 mennessä. Lisätietoja Linkedinissä sekä www.nohewa.fi