Elisan tutkimus: Miljoonan rajapyykki rikki digikirjojen käytössä

Elisan tuoreen digitaalisten kirjojen käyttöä tutkivan tutkimuksen* mukaan arviolta miljoona suomalaista on joko ostanut tai lainannut ääni- tai e-kirjan viime vuoden aikana. Tämä on lähes 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Digikirjojen käyttäjien määrä vastaa noin joka neljättä 15-75-vuotiaista suomalaisista​. Sähköisten kirjojen käytön kasvu on myös kiihtynyt huomattavasti aiemmasta kasvuvauhdista, sillä esimerkiksi vuosien 2016 ja 2018 välillä käyttäjien määrä lisääntyi vain noin 10 prosenttia vuodessa. Äänikirjojen kuuntelua suosivien osuus on lähes kaksinkertaistunut vuoden aikana.

– Äänikirjojen kuuntelijat vaikuttavat olevan erityisen kiintyneitä kirjallisuuden kuuntelemiseen, sillä 40 prosenttia kuuntelijoista kertoo käyttävänsä ainoastaan äänikirjaa, eikä esimerkiksi ollenkaan e- tai painettua kirjaa. Esimerkiksi E-kirjojen käyttäjistä suurin osa lukee myös painettuja kirjoja, kertoo Elisa Kirjan liiketoimintajohtaja Helena Niemelä.  

Äänikirja houkutteleekin myös vähemmän lukevia kirjallisuuden pariin, mikä laajentaa osaltaan kirjallisuutta kuluttavien joukkoa.

– Myös seniorit ovat löytäneet sähköisen kirjan. Elisan tutkimuksen mukaan sähköisen kirjan käyttö on lähes kaksinkertaistunut yli 65-vuotiaiden joukossa vuodessa, mikä on hienoa, kommentoi Niemelä.

Digitalisaatio mahdollistaa kuluttajille entistä laajemman kirjavalikoiman käyttöönsä ajasta ja paikasta riippumatta.

– Sähköisessä kirjakaupassa on yhä laajempi valikoima paikasta ja ajasta riippumatta. Laajalle valikoimalle näyttää myös olevan kysyntää. Esimerkiksi Elisa Kirjan asiakkaat lataavat kuukausittain jopa 7 000 erilaista teosta laajasta noin 13 000 kotimaisen kirjan valikoimastamme, kun perinteisessä keskikokoisessa kirjakaupassa valikoimaan mahtuu arviolta noin 2 000 teosta.

Suomalaiset kertovat tutkimuksessa lukevansa erityisesti dekkareita, kaunokirjoja tai elämäkertoja.

– Elisa Kirja viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuoden kunniaksi tuomme asiakkaidemme iloksi valikoimaamme yksinoikeudella suosittujen dekkarisarjojen juhlakirjoja. Maaliskuussa valikoimaan tulee Seppo Jokisen Komisario Koskisen suosikkisarjan 25. juhlateos “Pisara Veressä”. Toukokuussa taas ilmestyy Jarkko Sipilän Takamäki-sarjan juhlapainos “Syy tappaa”, Niemelä luettelee.

Elisa Kirjan sähköisiin kirjoihin voi tutustua maksutta osoitteesta www.elisa.fi/tutustumislahja.   

Elisa Kirjan koko vuoden 2019 suosituin digikirja:
Pekka Lehtinen ja Janne ”Nacci” Tranberg: Wanted

Elisa Kirjan vuoden 2019 suosituimmat digikirjat aihealueittain:

Dekkarit ja jännitys

Christian Rönnbacka: Majakka
Jo Nesbo: Veitsi
Camilla Läckberg: Kultahäkki
Seppo Jokinen: Rottasankari
Reijo Mäki: Tolvana

Tietokirjat ja elämäkerrat

Pekka Lehtinen ja Janne ”Nacci” Tranberg: Wanted
Thomas Erikson: Idiootit ympärilläni
Michelle Obama: Minun tarinani
Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen
Yuval Noah Harari: Sapiens – Ihmisen lyhyt historia

Kaunokirjallisuus

Pajtim Statovci: Bolla (Finlandia-voittaja 2019)
Olli Jalonen: Taivaanpallo
Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia
Anna-Leena Härkönen: Kenraaliharjoitus
Margaret Atwood, Booker Prize -voittaja 2019: Testamentit

*= Elisan digikirjatutkimus on osa Näin Suomi viihtyy 2020 -tutkimuskokonaisuutta, jonka toteutti Elisan toimeksiannosta Prior Konsultointi. Tutkimukseen vastasi 1264 henkilöä, jotka edustavat 15–75-vuotiaita suomalaisia iän, sukupuolen, koulutuksen ja asuinpaikan suhteen. Kysely toteutettiin internet-paneelissa lokakuussa 2019.

Elisa Kirja on Suomen suurin sähköisen kirjallisuuden verkkokauppa, josta löytyy maailman laajin valikoima suomenkielisiä e- ja äänikirjoja. www.elisa.fi/kirja 

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj