Ennätysmäärä lisäkaistaa kesäksi: Elisa laajentaa 5G-verkkoa lähes 50 paikkakunnalla kesämökkiläisten iloksi

Valtaosa kesän verkonparannuksista kohdistuu Etelä-Savon, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen alueille. Samalla Elisan 5G-verkko avautuu ensi kertaa Merikarvialle ja Pertunmaalle. Lista kaikista kesäksi lisäkaistaa saaneista paikkakunnista löytyy tiedotteen lopusta.

Kesän koittaessa mobiiliverkon liikenne kokee ison muodonmuutoksen, kun suomalaiset siirtyvät kaupunkien sykkeestä kesänviettopaikoilleen. Suosituimmilla mökkipaikkakunnilla mobiiliverkon liikenne moninkertaistuu kesä-heinäkuussa, ja tämä vaatii verkolta venymistä. Tänä vuonna Elisa parantaa mobiiliverkkoa lähes 50 mökkipaikkakunnalla, joilla netinkäyttö kasvaa kesäisin erityisen paljon.

– Haluamme palvella asiakkaitamme mahdollisimman laadukkaasti läpi vuoden sekä arjessa että lomalla. Esimerkiksi sarjojen tai musiikin suoratoistaminen on monelle mieluisaa puuhaa mökillä, ja näiden pätkiminen herkästi pilaa lomatunnelmaa. Entistä useampi myös etätyöskentelee mökiltä käsin. Siksi parannamme 5G-verkon kuuluvuutta entistä vahvemmin myös näillä alueilla, joissa suomalaiset viettävät kesänsä, kertoo Elisan mobiiliverkkojen palvelujohtaja Tiina Höckert.

Kesäkaudeksi tehtävät 5G-verkon parannukset jäävät palvelemaan alueen asukkaita myös kesän jälkeen.

Mökin nettiyhteyden laatuun voi myös itse vaikuttaa

Mobiiliverkko on yleisin valinta mökin nettiyhteydeksi, joko puhelimitse tai reitittimellä käytettynä. Satunnaisessa käytössä nettiyhteyttä usein jaetaan puhelimesta, mutta pidempiaikaiseen käyttöön esimerkiksi mobiililaajakaista on parempi valinta. Mökille voi hankkia oman reitittimen tai sellaisen voi ottaa kotoa mukaan. Kummassakin tapauksessa on hyvä varmistaa, että reititin ei ole pölyttynyt huoneen nurkassa vuositolkulla, vaan se tukee nykyisiä 4G- ja 5G-verkkoja.

Nettiyhteyden toimivuuteen vaikuttaa kolme keskeistä asiaa: mobiiliverkon kuuluvuus, käytössä oleva verkkolaite sekä liittymä. Kun nämä ottaa huomioon, voi yhteyden laatua parantaa itse muutamilla konsteilla.

– Reitittimen sijainnista kannattaa lähteä liikkeelle. Reititin kannattaa asetella mahdollisimman esteettömälle paikalle langatonta yhteyttä käyttäviin laitteisiin nähden, myös sijainti ikkunan lähellä tai mökin terassilla voi parantaa nopeuksia. Mikäli tästä ei ole apua, voi hankkia ulos sijoitettavan lisäantennin.

– Jos taas on tarve parantaa langattoman yhteyden laatua mökin sisällä eri huoneissa, löytyy tähän tarkoitukseen erilaisia mesh-laitteita. Lisäksi nettiyhteyden nopeuteen vaikuttaa myös käytettävä nettiliittymä – nopeammat liittymät saavat aina hitaampia liittymiä enemmän kaistaa käyttöönsä, Höckert summaa.

Lisää keinoja kesämökin yhteyksien parantamiseen löydät Elisan vinkkisivuilta. Elisan 5G-verkko kattaa jo yli 88 % suomalaisten asuinpaikoista 243 paikkakunnalla. Verkon tarkat kuuluvuusalueet voi tarkistaa Elisan kuuluvuuskartalta. Katso myös lista kaikista Elisan 5G-paikkakunnista.

Paikkakunnat, joilla 5G-verkkoa on laajennettu kesäksi 2023:

Etelä-Karjala: Lemi

Etelä-Savo: Mikkeli, Sulkava, Savonlinna, Mäntyharju, Hirvensalmi, Pertunmaa*

Kanta-Häme: Tammela, Janakkala, Hämeenlinna, Humppila, Jokioinen

Keski-Suomi: Viitasaari, Äänekoski, Joutsa, Keuruu

Lappi: Ylitornio, Tornio, Inari, Simo

Pirkanmaa: Tampere, Pälkäne, Ylöjärvi, Orivesi, Kangasala, Hämeenkyrö, Ruovesi

Pohjanmaa: Mustasaari

Pohjois-Pohjanmaa: Ii

Pohjois-Savo: Varkaus, Kuopio, Joroinen

Päijät-Häme: Padasjoki, Asikkala

Satakunta: Merikarvia*

Uusimaa: Porvoo, Lohja, Loviisa, Raasepori, Helsinki

Varsinais-Suomi: Parainen, Kustavi, Sauvo, Salo, Naantali, Kemiönsaari

 *uusi 5G-paikkakunta

 

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä 5G:n edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Liikevaihto 2022 oli 2,1 miljardia euroa ja henkilöstöä 5 600 yli 20 maassa. Elisa on hiilineutraali yhtiö. elisa.fi