Entistä paremmat yhteydet Kuopion asukkaille, yrityksille ja opiskelijoille – Telian ja DNA:n 5G-verkon rakennus alueella jatkuu

Telian ja DNA:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) rakentaa uutta kattavaa 5G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Verkon rakennustyöt Kuopiossa aloitettiin joulukuussa 2021, ja työ jatkuu nyt syys-lokakuussa aiempaa laajemmalla alueella. Uusi verkko tuo hyötyjä Kuopion asukkaille, yrityksille ja opiskelijoille. Rakennustyön myötä myös alueen 4G-yhteydet paranevat.

Yhteisverkon uusi 5G-verkko tuo nopeammat yhteydet aiempaa laajemmalle alueelle Kuopioon. Telian ja DNA:n taajuuksien yhteiskäyttö ja suurempi tukiasemapaikkojen määrä mahdollistavat alueella suuremmat tiedonsiirtonopeudet kuin yhden operaattorin verkossa. Samalla myös 4G-yhteydet paranevat.

Pätkimättömät yhteydet opiskeluun, etätöihin ja viihdesovelluksiin

Uuden verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden. Parempi verkko tuo helpotusta Kuopion syyslukukautta aloittelevien opiskelijoiden arkeen. 5G-verkon myötä muun muassa etäluennot, luentotallenteet ja opiskelun verkkoalustat toimivat pätkimättömästi.

Nopean 5G-verkon myötä etätöiden tekeminen helpottuu ja hyödyt näkyvät myös alueen asukkaiden vapaa-ajassa. Suositut viihdesovellukset vaativat verkolta entistä enemmän kapasiteettia, luotettavuutta ja viiveettömyyttä. Uusi verkko on entistä luotettavampi ja toimintavarmempi verkko, jolla suoratoistopalvelut, pelit, videot, ja TV-ohjelmat toimivat laadukkaasti ja ilman katkoksia.

Hyötyjä myös Kuopion yritystoiminnalle

Myös alueen yritykset hyötyvät uudesta 5G-verkosta. Suurille yrityksille avautuu mahdollisuus rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin.

5G:n keskeinen hyöty on työnteon tehostaminen ja helpottaminen nopeiden yhteyksien avulla. Pienessä yrityksessä tietoliikenneinfra voidaan rakentaa mobiiliyhteyksien päälle, jolloin yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi, yhteydenjakoon. 5G tuo helpotusta myös uusien toimipisteiden perustamiseen ja väliaikaisiin tarpeisiin, kuten tapahtumiin tai rakennustyömaille.

Mitä ja milloin Kuopiossa tapahtuu?

Työn aikana päivitetään yhteensä 39 tukiasemaa. Tukiasemia vaihdetaan seuraavilla alueilla Kuopiossa:

  • Jynkkä, Jynkänmäki, Katras, Keilanranta, Kylmämäki, Lehtoniemi, Levänen, Lippumäki, Neulalampi, Neulamäki, Peikkometsä, Petonen, Pikonniemi, Pirtti, Pirttiniemi, Pyörö, Rahkamäki, Rasinmäki, Rauhalahti, Rautaniemi, Savilahti, Savolanniemi, Siikalahti, Särkilahti ja Särkiniemi

Rakentaminen aloitetaan maanantaina 12. syyskuuta ja koko alueen tukiasemavaihtojen on tarkoitus valmistua perjantaina 21. lokakuuta 2022.

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

 

Suomen Yhteisverkko

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

 

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4100 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia Companyn liikevaihto oli vuonna 2021 oli 8,7 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.