Eurooppa luopuu 3G:stä – näissä maissa vanha puhelin voi pudottaa lomailijan verkosta

3G-verkkoja suljetaan maailmalla kiihtyvään tahtiin. Vanhalla puhelimella reissuun lähtevä matkailija voi törmätä yllättäviin ongelmiin. 

3G-verkkojen sulkeminen on vauhdittunut Euroopassa. Jo yli 20 operaattoria yli kymmenessä maassa on sulkenut tai sulkee 3G-verkon tänä vuonna. Joukossa ovat lähinaapureistamme Norja, Tanska ja Liettua ja suosituista matkakohteista mm. Iso-Britannia, Saksa, Hollanti, Italia, Portugali, Kroatia ja Kreikka.

Tahti ei ole yhtään rauhallisempi Euroopan ulkopuolella. Amerikassa operaattorit luopuvat 3G:stä Kanadassa, USA:ssa ja Meksikossa. 3G:n sulkemisen vaihtoehto on vielä vanhemmasta gsm-verkosta luopuminen. Monessa maassa jompikumpi perustekniikka on vielä joitakin vuosia käytössä.

“Suomessa Telia on ilmoittanut sulkevansa 3G-verkon vuoden 2023 loppuun mennessä. 3G-puhelimet siis toimivat täällä vielä lähes pari vuotta, mutta jo nyt matkailija voi törmätä ulkomailla yllättävään tilanteeseen: vanha 3G-puhelin ei enää toimikaan niin kuin ennen, koska 3G-verkkoa ei enää ole”, muistuttaa kuluttajien mobiililiiketoiminnasta Telialla vastaava Petri Lindqvist.

Data ei liiku, puhe ei kulje – puhelimen ja liittymän päivittäminen edessä

3G on 20 vuotta sitten käyttöön otettua tekniikkaa. Mobiilinetin käyttö on jo siirtynyt 4G-puhelimiin ja modeemeihin, ja kovaa kyytiä laajenevasta 5G:stä tulee seuraava datan käyttäjien superverkko.

3G on ollut käytössä gsm:n rinnalla toisena perusverkkona mobiilipuheen vuoksi. Myös perinteinen mobiilipuhe jää vähitellen historiaan, kun nettipuhelut eli 4G-puhe, teknisesti lyhennettynä VoLTE, korvaa mobiilipuheen. Perinteinen 2G- ja 3G-mobiilipuhe vastaa edelleen suurinta osaa puheminuuteista, mutta 4G-puhe ohitti jo 3G-verkon puheminuutit Telian verkossa viime vuonna. Uusi puhetekniikka tarjoaa käyttäjälle paremman äänenlaadun, ja puhelut myös yhdistyvät nopeammin.

Vanhentuneen puhelimen lisäksi myös vanhan tyyppinen liittymä voi estää pääsyn roaming-kumppanin 4G-verkkoon ulkomailla. Näissä tapauksissa puheluiden soittaminen on mahdollista vain, jos liittymässä on Telia 4G -puhe -palvelu (VoLTE) ja käytössä on VoLTE-roamingia tukeva laite.

Kesän reissuja suunnitellessa onkin hyvä varmistaa, että yhteydet toimivat myös ulkomailla. Telia 4G-puhe on palvelu, joka ohjaa puhelut ja tekstiviestit 4G-verkkoon.

Vanhan puhelimen käyttäjän kannattaa päivittää puhelin uuteen. Uusinta tekniikkaa edustava 5G-puhelin on varmin vaihtoehto: sekä nopea netti että uutta tekniikkaa hyödyntävät puhelut toimivat varmasti kaikissa tilanteissa.

 

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4100 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia Companyn liikevaihto oli vuonna 2021 oli 8,7 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.