Helsingin Satama otti 5G-verkon käyttöön ensimmäisten suomalaisyritysten joukossa – huippunopea yhteys nyt tarjolla matkustajille

Helsingin Satama on yhteistyössä Elisan kanssa tuonut huippunopean 5G-verkon Länsisataman laivamatkustajien saataville. 5G-teknologia mahdollistaa vilkkaalla satama-alueella jopa kymmenkertaisesti aiempaa nopeammat mobiiliverkkoyhteydet.

Helsingin Satama ja Elisa solmivat kesällä 2019 aiesopimuksen 5G-teknologian tuomisesta Helsingin Länsisatamaan. Ensimmäiset 5G-tukiasemat asennettiin loppuvuodesta, ja Helsingin Satama tarjoaa nyt ensimmäisten suomalaisyritysten joukossa kaupallista huippunopeaa verkkoyhteyttä matkustajiensa käytettäväksi.

– On hienoa, että voimme tarjota laivamatkustajille ensimmäisten joukossa parhaan mahdollisen mobiiliverkkoyhteyden. Onnistunut laivamatka alkaa jo satamassa. Mobiililaitteilla käytettävä huippunopea datayhteys niin työhön kuin viihteeseen liittyen on nyt Länsiterminaali 2:ssa arkipäivää, ja nopeat yhteydet tekevät matkustuskokemuksesta entistä paremman, sanoo Helsingin Sataman taloudesta, ICT:stä ja kehittämisestä vastaava johtaja Pekka Meronen.

– Yhteistyöprojektissamme hyödynnämme aivan uusinta teknologiaa, emmekä voisi olla tyytyväisempiä lopputulokseen. Jatkossa matkustajat, joilla on käytössään Elisan 5G-liittymä pääsevät kokemaan, kuinka Länsisatamassa mobiiliyhteys toimii jopa 10 kertaa aikaisempaa nopeammin, Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur kertoo.

Palautteet Länsisatamasta ohjaavat jatkosuunnitelmia

– Nykyisellään Helsingin Sataman 5G-verkko on saatavilla Länsiterminaali 2:n sisätiloissa sekä Länsisataman ulkopuolella. Länsisataman kokemusten pohjalta lähdemme seuraavaksi selvittämään muita mahdollisia toteutuksia yhdessä Helsingin Sataman kanssa, Prieur sanoo.

Uuden sukupolven mobiiliverkkona 5G on jopa kymmenen kertaa nopeampi kuin 4G. Esimerkiksi videot, pelit, pilvipalvelut ja muut suuret tiedostot pyörivät ja latautuvat 5G-laitteilla todella nopeasti. Uusien palvelujen kehittymisen sekä laajentuvan laitevalikoiman myötä 5G mullistaa tapamme käyttää ja hyödyntää mobiiliverkkoa ja -laitteita. Jo nyt se parantaa mahdollisuuksia muun muassa sarjojen katseluun sekä etätöihin mobiililaitteella.

Automaatio, robotisaatio ja etäohjattavien laitteiden käyttäminen helpottuvat ja tulevat mahdollisiksi. Lisäksi asiakaskohtaiset räätälöidyt verkkoratkaisut eli privaattiverkot yleistyvät yritysten käytössä ja esineiden internet laajenee uusiin kohteisiin.

Helsingin Länsisatama on Suomen vilkkain matkustajasatama yli seitsemällä miljoonalla vuosittaisella matkustajallaan. Se palvelee ennen kaikkea nopeaa reittiliikennettä Tallinnaan: matkustajia, henkilöautoliikennettä sekä tavaraliikennettä. Lisäksi Länsisatamasta on säännöllinen yhteys Pietariin.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj

Helsingin Satama on Suomen johtava ulkomaankaupan yleissatama sekä Euroopan vilkkain ulkomaanliikenteen matkustajasatama. Satama palvelee pääkaupunkiseudun ja koko maan elinkeinoelämää ja hyvinvointia, ja sillä on huomattavat positiiviset vaikutukset talouteen ja työllisyyteen. Vuonna 2019 sataman kautta kulki 12,2 miljoonaa matkustajaa ja tavaraa 14,4 miljoonaa tonnia. Liikevaihto oli 96 miljoonaa euroa. Lisätietoja www.portofhelsinki.fi