HUS hyödyntää Elisan rakentamaa ainutlaatuista älykästä tilannekuvaa ja liikkumisdataa koronaviruspandemian leviämisen ennustamisessa

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala hyödyntää Elisan toteuttamaa älykästä tilannekuvaa sekä ihmisvirtojen liikkumisdataa koronavirustilanteen entistä syvällisemmän ymmärtämisen ja johtamisen tukena. Tilannekuvaratkaisun ja liikkumisdatan avulla koronaviruspandemian etenemisen ennustaminen on reaaliaikaista.

Elisa luovuttaa HUSille anonyymiä ihmismassojen liikkumisdataa ja on myös kehittänyt tilannekuvan hahmottamiseen tarkoitetun työkalun HUSille. HUSin johdon käyttöön tarkoitettu tilannekuvaratkaisu hyödyntää tiedon keräämistä, yhdistämistä, analysointia, automatisointia ja visualisointia.

Kaikesta tiedosta rakentuu näkymä, jota HUS hyödyntää koronavirustilanteen seuraamisessa ja ennustamisessa. Elisan tilannekuvaratkaisulla saa useita erilaisia näkymiä pandemian ja sairaalatilanteen kehittymiseen.

Tilannekuvaratkaisussa käytetään myös Elisan HUSille luovuttamaa anonymisoitua liikkumisdataa, josta ei pysty tunnistamaan yksittäisiä henkilöitä. Tämän avulla HUS saa näkymän ihmisvirtojen liikkeistä pääkaupunkiseudun alueella.

Datan saaminen ihmisten liikkeistä perustuu siihen, miten mobiiliverkkoa ja -dataa hyödyntävät laitteet, kuten älypuhelimet, yhdistyvät tukiasemiin eri puolilla pääkaupunkiseutua. Näkyvyyden saaminen ihmisten liikkumiseen on tärkeässä roolissa, kun ennustetaan koronaviruksen leviämisen vaikutuksia sairaanhoitoon.

”Koronaviruspandemian käyttäytymisen ymmärtäminen ja kehittymisen ennustaminen mahdollisimman reaaliaikaisesti on meille tärkeää”, toteaa HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen.

”Elisan osaamiseen perustuva ja rakentama tilannekuvaratkaisu auttaa meitä varautumaan parhaalla mahdollisella tavalla koronaviruspotilaiden hoitoon ja tautihuippuihin. Liikkumisdatan hyödyntäminen auttaa meitä näkemään, kuinka paljon ihmiset liikkuvat pääkaupunkiseudulla”, kertoo HUSin kehitysjohtaja Visa Honkanen.

”Elisan tavoitteena on luoda digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Koronavirustilanteen aiheuttamassa poikkeustilanteessa teemme tätä todeksi toimimalla yhteiskunnan apuna monin eri tavoin. Reaaliaikaisen tilannekuvaratkaisun rakentaminen HUSille auttaa poikkeustilanteen johtamisessa, koska sen avulla voidaan ymmärtää ja hallita koronaviruspandemiaa paremmin. HUS on maailman johtava terveydenhuollon organisaatio, joka näyttää usein mallia muillekin toimijoille eri puolilla maailmaa. On hienoa päästä tekemään yhteistyötä HUSin kanssa koronaviruspandemian hillitsemiseksi”, kertoo Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.