HUS ja Elisa jatkavat yhteistyötä: Robotti avustaa lääkäreitä ja sairaanhoitajia koronapotilaiden hoitamisessa

Elisan ja Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) yhteistyö koronapandemian hallitsemiseksi jatkuu. Aiemmin tänä vuonna HUS alkoi hyödyntää Elisan liikkumisdataa ja älykästä tilannekuvaa koronaviruksen leviämisen ennustamiseen. Nyt sairaalassa kokeillaan Elisan videorobottia lääkärien ja sairaanhoitajien apuna koronapotilaan hoitamisessa. Positiivisen vastaanoton saanutta robottia on kehitetty Elisan ja HUSin Sustainable Future Accelerator -innovaatio-ohjelmassa.

Elisa ja HUS ovat jatkaneet yhteistyötä kestävän tulevaisuuden haasteiden ratkomisessa. Keväällä 2020 koronapandemian leviämistä alettiin jäljittää HUSissa Elisan liikkumisdatan ja reaaliaikaisen tilannekuvan avulla. Parhaillaan sairaalassa kokeillaan Elisan videorobottia, jonka tehtävänä on mahdollistaa lääkäreille ja sairaanhoitajille turvallinen vuorovaikutus koronaan sairastuneen potilaan kanssa.

Videorobotti yhdistää sairaanhoitajan ja potilaan videokuvan välityksellä. Hoitaja voi ajaa robotin koronapotilaan luo ja tiedustella hänen olotilaansa ja avun tarvetta. Lisäksi robotilla voi tehdä tarkastuskierroksia potilashuoneissa yöaikaan, mikä pienentää sairaanhoitajien riskiä altistua virukselle ja lisää tehokasta työaikaa.

Sairaanhoitajat ja lääkärit ohjaavat robottia tabletilla. Robottia voi kontrolloida eri puolilta sairaalaa ja etätavata potilaita myös koronapotilasosaston ulkopuolelta. Jatkossa robotti siirtyy käyttämään lähes viiveetöntä 5G-yhteyttä, joka takaa sille tarvittavan kaistan tiedonsiirtoa varten ja varmistaa luotettavan toiminnan sairaalaympäristössä.

– Elisa kehittää 5G- ja IoT-palveluita aktiivisesti eri kumppanien kanssa. Kehitystyön tuloksena on syntynyt useita konkreettisia ratkaisuita, jotka ovat asiakkaan apuna aidoissa arjen tilanteissa – näistä hienona esimerkkinä koronaosaston videorobotti. Uusista palveluista 20 on koko maailman tai Suomen tasolla ensimmäisiä toteutuksia. Missiomme on rakentaa digitalisaatiolla kestävää tulevaisuutta ja koronan selättäminen on juuri nyt yksi painavimmista kestävän tulevaisuuden haasteista, kertoo Elisan kehitysjohtaja Kimmo Pentikäinen.

– Osastolta kerrotaan, että robotin avulla on jo nyt säästetty kymmeniä suojavarusteita ja yöllisiä tarkastuskäyntejä on suoritettu onnistuneesti robotin kanssa. Robottia testataan ja jatkokehitetään läheisessä yhteistyössä sen käyttäjien eli sairaanhoitajien ja lääkärien kanssa. Näin varmistetaan, että palvelu soveltuu hyvin sairaalaympäristöön, kertoo HUSin teknologiapäällikkö Pekka Kahri.

Elisa ja HUS käynnistivät kesällä 2020 Sustainable Future Accelerator -innovaatio-ohjelman. Ohjelmassa kehitetään palveluita kestävän tulevaisuuden tarpeisiin muun muassa terveyden ja hyvinvoinnin alalla. Ratkaisuissa hyödynnetään muun muassa 5G-teknologiaa, robotiikkaa, droneja sekä autonomisia kulkuneuvoja. Innovaatio-ohjelma on nyt puolivälissä ja palveluiden pilotointi jatkuu vielä loppuvuonna.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj