Iisalmi saa kattavan 5G-verkon – Telian ja DNA:n Yhteisverkon rakentaminen alueella alkaa

Telian ja DNA:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) aloittaa 5G-verkon rakentamisen Iisalmessa. Rakennustöiden valmistuttua verkon kapasiteetti moninkertaistuu, ja samalla myös 4G-yhteydet paranevat. Rakennustöitä tehdään alueella huhti-toukokuussa.

Nopeista yhteyksistä on tullut entistä tärkeämpiä niin töissä kuin kotona. Etätyöt ja viihdesovellukset vaativat verkolta entistä enemmän kapasiteettia, luotettavuutta ja viiveettömyyttä. Uuden 5G-verkon ansiosta suoratoistopalvelut, videot, etäkokoukset ja TV-ohjelmat toimivat laadukkaasti ja pätkimättömästi.

”Meillä Iisalmessa on tavoitteena olla maailman ensimmäinen Kiireneutraali seutukunta vuoteen 2025 mennessä. Tähän kunnianhimoiseen tavoitteeseen kyllä tarvitaan myös huippuluokan tietoliikenneyhteydet”, tuumaa Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen.

”Mutta vakavasti puhuen, kyllähän hyvä laajakaistayhteydet hyödyntävät meitä kaikkia kuntalaisia merkittävällä tavalla ihan jokapäiväisessä arjessa”, Ronkainen jatkaa.

5G tuo hyötyjä myös Iisalmen yritystoiminnalle

Laadukas 5G-verkko tuo mahdollisuuksia paikalliselle yritystoiminnalle. Pienille yrityksille avautuu mahdollisuus rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien päälle. Jatkossa yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi ja yhteydenjakoon.

Suuret yritykset voivat puolestaan rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin.  Korkean 5G-taajuuden alueilla kiinteä 5G tarjoaa toimipisteisiin kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla.

Mitä ja milloin Iisalmella tapahtuu?

Tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 17. huhtikuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis perjantaina 12. toukokuuta. Rakennustyön aikana päivitetään tukiasemia seuraavilla alueilla:

  • Iisalmi: Keskusta, Hernejärvi, Iimäki, Jordan, Joutsenjoki, Kirmanranta, Kiviranta, Laidinmäki, Lippuniemi, Luuniemi, Makkaralahti, Marjahaka, Matalalahti, Nerohvirta, Notkola, Ohenmäki, Paloisvuori, Parkatti, Partala, Peltosalmi, Poskimäki, Rohmula, Ruotaanmäki, Soinlahti ja Viitaa
  • Lapinlahti: Horsmanmäki ja Nerkoo
  • Sonkajärvi: Paisua

 

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

 

 Suomen Yhteisverkko

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

Telia

Uusimmat tiedotteet ja artikkelit löydät uutishuoneeltamme: www.telia.fi/medialle

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja lähes 4,5 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia Companyn liikevaihto oli vuonna 2022 oli 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso lisää: www.telia.fi/medialle, Twitter: @teliafinland, LinkedIn: @Telia