Iitin ja Kouvolan Kuusankosken verkkoihin vauhtia –Telian ja DNA:n 5G-verkon rakennus alueella alkaa

Telian ja DNA:n yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) aloittaa 5G-verkon rakentamisen Iitissä ja Kouvolan Kuusankoskella. Paikkakuntalaiset saavat jo huhtikuun lopulla nauttia entistä nopeammista yhteyksistä. Rakennustöiden valmistuttua verkon kapasiteetti moninkertaistuu, ja samalla myös 4G-yhteydet paranevat.

 5G-verkko tuo nopeammat ja laadukkaammat yhteydet niin koteihin kuin työpaikoillekin. Nopean 5G-verkon myötä enemmän kapasiteettia vaativat suoratoistopalvelut, etäkokoukset ja pelit toimivat ilman katkoksia, mikä helpottaa asukkaiden arkea ja yritysten toimintaa.

”Haluamme pitää Iitin elinvoimaisena. Meille on tärkeä, että kaikilla on mahdollisuus käyttää hyviä yhteyksiä, olipa sitten kyse arjen sujuvuudesta tai etätöiden tekemisestä yritystoiminnasta puhumattakaan. Kunnastamme löytyy monenlaista käyttötarvetta, siksi onkin hyvä, että meille rakennetaan sekä valokuitua että 5G-verkkoa. 5G-verkon ylivoimainen hyöty on se, että mobiiliyhteyttä voi kantaa mukana omassa puhelimessa”, sanoo Iitin kunnanjohtaja Jarkko Salonen.

Nopeammat yhteydet avaavat suurille yrityksille mahdollisuuden rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Korkean 5G-taajuuden alueilla kiinteä 5G tarjoaa toimipisteisiin kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet.

Pienemmissä yrityksissä 5G-verkko mahdollistaa koko tietoliikenneinfran rakentamisen mobiiliyhteyksien päälle. Pienessä yrityksessä yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi ja yhteydenjakoon.

Hyötyjä myös arkeen ja vapaa-ajalle

5G-verkko parantaa käyttökokemusta merkittävästi. Suosiotaan kasvattavat suoratoistopalvelut vaativat verkolta enemmän kapasiteettia, ja uuden 5G-verkon avulla videot, pelit ja sovellukset toimivat laadukkaasti ja pätkimättömästi. Esimerkiksi etätyöt ja pelaaminen onnistuvat paremmin, kun viiveitä on vähemmän ja sovellukset reagoivat välittömästi.

Mitä ja milloin Iitissä ja Kuusankoskella tapahtuu?

 Tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 3. huhtikuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis perjantaina 21. huhtikuuta. Rakennustyön aikana päivitetään yhteensä 37 tukiasemaa seuraavilla alueilla:

  • Iitti: Ainola, Holstila, Kausala, kirkonkylä, Niemensuo, Noidanniemi, Perheniemi, Rieska, Sitikkala ja Säyhtee
  • Kouvola: Kuusankosken keskusta, Aholanmäki, Hiivuri, Keltti, Koria, Kunnanpelto, Kuusaanniemi, Mattila, Maunuksela, Mäkikylä, Mäyrämäki, Nappa, Naukio, Paloharju, Pioneeripuisto, Puistomaa, Sairaalanmäki, Sipilänmäki, Takaharju, Tähtee, Verkkosuo, Voikkaa ja Vuohivuori

 

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

 

Suomen Yhteisverkko

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

Telia

Uusimmat tiedotteet ja artikkelit löydät uutishuoneeltamme: www.telia.fi/medialle

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja lähes 4,5 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia Companyn liikevaihto oli vuonna 2022 oli 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso lisää: www.telia.fi/medialle, Twitter: @teliafinland, LinkedIn: @Telia