IoT-palveluiden seuraavaa sukupolvea kehitetään Oulussa – uusi innovaatiokeskus hyödyntää 5G-privaattiverkkoa

Ouluun valmistuu uusi IoT-teknologian innovaatiokeskus. Uroksen ja Qualcommin perustama keskus hyödyntää ensimmäisenä Suomessa 5G-privaattiverkkoa tuotekehitykseen ja testaukseen. Elisan toteuttama 5G-privaattiverkko on jo toiminnassa Uroksen tiloissa, ja yhteyttä pääsevät hyödyntämään kaikki yrityksen IoT-ekosysteemin kumppanit.

Uudessa keskuksessa Elisan 5G-mobiiliyhteydet ja Qualcommin teknologia nopeuttavat IoT-ratkaisuiden kehittämistä ja muokkaamista tosielämän palveluiksi. Innovaatiokeskuksen tiloissa Uroksen eri sidosryhmät pääsevät työskentelemään yhdessä ja käyttämään 5G-privaattiverkkoa ja IoT-teknologiaa kehitystyössään. Privaattiverkossa on kyse pelkästään keskuksen käyttöön rajatusta mobiiliverkosta, joka takaa käyttäjilleen ennalta määritetyn verkon nopeuden sekä tarvittavan kapasiteetin.

Innovaatiokeskuksen käyttäjiä ovat esimerkiksi startupit ja yliopistotiimit, jotka etsivät paikkaa IoT-palveluiden testaamiseen ja ratkaisujen kaupallistamiseen. Ratkaisuita etsitään muun muassa tekoälyn hyödyntämiseen, puettaviin IoT-laitteisiin, robotiikkaan, älykkäisiin kaupunkeihin, drooneihin, teolliseen IoT:hen sekä kulkuneuvoihin liittyen.

5G:n avulla IoT:n käyttö laajenee

5G-teknologia laajentaa IoT:n käyttömahdollisuuksia. Se tuo mukanaan mahdollisuuden liittää verkkoon erityisen suuria määriä IoT-laitteita pienellä alueella – jopa miljoona laitetta neliökilometrin sisällä. Etuihin lukeutuvat myös 5G:n lähes olematon viive sekä poikkeuksellisen hyvä luotettavuus. Massiivisen IoT:n lisäksi 5G mahdollistaa uudenlaisia toimintakriittisiä palveluita, kuten ajoneuvojen etäohjauksen tai etäterveydenhoidon.

– 5G-yhteydet ovat tärkeä edellytys teollisuuden digitalisoinnille solumaisen IoT:n avulla. Elisa on ollut loistava kumppani, kun olemme ottaneet käyttöön uuden 5G-privaattiverkon UROS Innovation Centerissä. Käyttöönotto tapahtui aikataulussa, ja verkon suorituskyky on vastannut odotuksiin. Tämän lisätoiminnallisuuden avulla aiomme tarjota parhaan mahdollisen innovaatioympäristön eri sidosryhmille IoT-ekosysteemissämme, sanoo Rauno Jokelainen, UROS Groupin CTO.

– Elisa on erittäin innoissaan tästä yhteistyöstä Uroksen kanssa aivan uudella 5G:n osa-alueella. Yhteistyön kautta saamme myös erittäin arvokasta palautetta ja kokemusta 5G-verkon käytöstä privaattiverkkototeutuksena sekä massiivisen IoT:n tarpeisiin, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur.

UROS Innovation Center vihitään käyttöön vuoden 2020 aikana. Yrityskohtaisten privaattiverkkojen lisäksi Elisan valtakunnallisen 5G-verkon rakentaminen etenee vauhdilla: Elisan 5G-verkko on avattu jo yhteensä 17 kaupunkiin, viimeisimpänä Raumalle.

Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj