Itä-Suomessa alkaa siirtymä modernien mobiiliyhteyksien aikaan – Elisan 3G-verkko poistuu Etelä-Karjalasta, Etelä-Savosta ja Kymenlaaksosta

Myös Itä-Suomessa valtaosa mobiiliverkon käyttäjistä on vuosien saatossa siirtynyt nykyaikaisten 4G- ja 5G-verkkojen käyttäjiksi. Lähes 20 vuotta palvellut 3G-verkko on tyhjentynyt liikenteestä, ja nyt aikansa palvelleen verkon ylläpitoon kuluneet resurssit voidaan käyttää toimivampien yhteyksien kehittämiseen. Itä-Suomessa Elisan 3G-verkko poistuu ensimmäisenä Etelä-Karjalasta, Etelä-Savosta ja Kymenlaaksosta toukokuun loppupuolella. Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon vuoro koittaa myöhemmin kesällä. 2G-verkon toiminta jatkuu ennallaan.

3G-verkko mahdollisti aikanaan mobiilidataliikenteen, mutta nykyisin esimerkiksi sarjojen ja elokuvien suoratoisto sekä etätyöskentely vaativat toimiakseen tehokkaampia 4G- ja 5G-yhteyksiä.

– Nettiyhteyden rooli arjessa on kasvanut melkoisesti siitä, kun 3G-verkko avautui suomalaisten käyttöön parikymmentä vuotta sitten. Nykyään puhelimella hoidetaan iso osa päivittäisestä asioinnista, sen kautta katsotaan sarjoja ja soitetaan videopuheluita ja julkaistaan sosiaaliseen mediaan sisältöjä. Moni on löytänyt mobiiliverkosta oivan ratkaisun myös kodin nettiyhteydeksi. 4G- ja 5G-verkoissa nämä asiat toimivat sujuvasti, mutta 3G ei näihin enää taivu, sanoo Elisan Itä-Suomen aluejohtaja Hanna Niiranen.

Valtaosa mobiiliverkon käyttäjistä onkin jo siirtynyt uudempiin verkkoihin, eikä 3G-verkon poistuminen vaadi heiltä toimenpiteitä.

– Iso osa Itä-Suomen asukkaista on jo vuosia sitten siirtynyt 4G- ja 5G-palvelujen käyttäjiksi. Muutos näkyy heille lähinnä siinä, että dataliikenteen ja puheluiden laatu on 4G- ja 5G-verkoissa 3G:tä parempi, kun puhelin ei enää ”tipahda” 3G-verkon puolelle, jatkaa Niiranen.

Palvelujen jatkuvuus varmistetaan ennen 3G-verkon poistumista

Elisan 3G-verkko poistuu Suomesta vaiheittain ja alueittain. Kullekin alueelle tehdään etukäteen tarvittavat verkon muutokset sekä kuuluvuusparannukset, joilla varmistetaan sujuva siirtymä jäljelle jääviin verkkoihin. 3G:n poistuessa vain 2G:tä ja 3G:tä tukevia laitteita omistavat asiakkaat siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa, joka jää edelleen toimintaan.

Yritysten hyödyntämien IoT-laitteiden käyttö on jatkossa mahdollista 2G- ja 4G-verkoissa laitteen ja liittymän tukemasta teknologiasta riippuen. Myös IoT-laitteiden kohdalla on suositeltavaa tarkistaa, mitä teknologiaa laite nykyisellään käyttää ja siirtyä kohti 4G-pohjaisia ratkaisuita. Tarpeen tullen korvaavia kuuluvuusratkaisuja suunnitellaan myös yhdessä Elisan yritysasiakkaiden kanssa.

Mobiiliverkon energiatehokkuus paranee

Vähälle käytölle jääneistä verkoista luopuminen parantaa koko mobiiliverkon energiatehokkuutta ja edistää kestävää kehitystä. Lisäksi 3G-verkoista vapautuvat taajuuskaistat voidaan jatkossa hyödyntää lisäkaistana uudemmissa verkoissa.

– 4G- ja 5G-verkot kuluttavat siirrettyä datamäärää kohden vähemmän energiaa kuin 3G-verkko. Lisäksi 3G-verkon liikenne on tällä hetkellä prosentin murto-osia kaikesta mobiiliverkon dataliikenteestä – verkon sulkeuduttua sen ylläpitoon kulunut energia ja taajuusresurssit voidaan käyttää nykyaikaisten verkkojen parantamiseen, Niiranen tiivistää.

Suomen lisäksi monet muut maat ovat luopumassa tai jo luopuneet 3G-teknologiasta. Elisan 3G-verkko sulkeutui ensimmäisenä Hämeenlinnassa alkuvuodesta 2023. 2G- ja 4G-verkkojen toiminta jatkuu ennallaan ja niiden elinkaarta arvioidaan asiakastarpeen mukaan. Lisätietoa 3G-verkon poistumisesta löydät osoitteesta https://elisa.fi/3g/.

 

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä 5G:n edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Liikevaihto 2022 oli 2,1 miljardia euroa ja henkilöstöä 5 600 yli 20 maassa. Elisa on hiilineutraali yhtiö. elisa.fi