Jyväskylän 5G-verkko laajenee merkittävästi

Elisa on tehnyt syksyn aikana mittavan laajennuksen Jyväskylään vuonna 2019 avatulle 5G-verkolleen. Merkittävästi nopeammat mobiiliyhteydet ovat nyt yhä useamman käytössä.

5G-verkon käytön mahdollistamat taajuudet tulivat Suomessa käyttöön vuoden 2019 alusta, jolloin Elisa avasi kaupallisen 5G-verkon ensimmäisillä paikkakunnilla. Näiden kaupunkien joukossa oli myös Jyväskylä, eli jyväskyläiset ovat olleet 5G:n eturintamassa jo liki kahden vuoden ajan. Nyt tehty verkon laajennus toi 5G:n muun muassa seuraaville uusille alueille; Ylistönmäki, Keljonkangas, Kangas, Myllyjärvi, Ritoniemi, Nisula, Kirri, Jyskä, Mustalampi, Tikkakoski ja Puuppola. 


– Jyväskylässä on merkittävä yritystoiminnan sekä korkeakoulujen keskittymä ja alun nopeiden mobiiliyhteyksien tarve on suuri. 5G helpottaa paitsi tavallisten kuluttajien, myös yritysten ja organisaatioiden elämää, sillä pelkästään laadukkaat videoneuvotteluyhteydet ovat tänä päivänä kriittisessä roolissa monessa yrityksessä, Elisan Keski-Suomen aluejohtaja Juha Peltomäki summaa.

5G on kuitenkin muutakin kuin parempia videopalavereita. Viiveettömyys, verkon suuri kapasiteetti ja nopeammat yhteydet tulevat muuttamaan tapamme käyttää mobiililaitteita. Tulevina vuosina kuluttajille suunnatut 5G-palvelut yleistyvät nopeasti, mutta jo nyt yrityksissä tutkitaan mahdollisuuksia hyödyntää 5G:tä esimerkiksi etäohjattavien ajoneuvojen, dronejen ja robottien ohjaamisessa sekä IoT-laitteissa. 5G:tä on käytetty jo muun muassa virtuaaliopetuksen apuna sekä erilaisten virtuaalimaailmojen toteutuksissa.

– 5G-verkko luo mahdollisuuden luoda uutta liiketoimintaa sekä kehittää jo olemassa olevaa. Se, että Keski-Suomi on tässä etulinjassa, mahdollistaa täällä toimiville yrityksille paremmat edellytykset vastata tulevaisuuden haasteisiin, Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen sanoo.

Elisan 5G-verkko on jo 61 paikkakunnalla Suomessa ja sen alueella asuu yli 1,8 miljoonaa suomalaista.

Elisan 5G-verkko palvelee Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Oulussa, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Kuopiossa, Porissa, Kouvolassa, Joensuussa, Hämeenlinnassa, Vaasassa, Seinäjoella, Rovaniemellä, Kotkassa, Porvoossa, Mikkelissä, Kokkolassa, Salossa, Hyvinkäällä, Lohjalla, Järvenpäässä, Nurmijärvellä, Kirkkonummella, Raumalla, Tuusulassa, Keravalla, Kempeleessä, Kajaanissa, Kaarinassa, Nokialla, Ylöjärvellä, Savonlinnassa, Kangasalalla, Riihimäellä, Raahessa, Raisiossa, Lempäälässä, Hollolassa, Sipoossa, Siilinjärvellä, Iisalmessa, Kemissä, Jämsässä, Liedossa, Pirkkalassa, Naantalissa, Heinolassa, Orimattilassa, Kuusamossa, Sotkamossa, Muuramessa, Kauniaisissa, Iitissä, Kittilässä, Siuntiossa, Savitaipaleella, Kolarissa ja Nilsiässä.


Elisa on tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden edelläkävijä. Asiakkaanamme on 2,8 miljoonaa kuluttajaa, yritystä ja julkishallinnon organisaatiota, ja kattavassa verkossamme on yli 6,3 miljoonaa liittymää. Yhteistyö mm. Vodafonen ja Tele2:n kanssa mahdollistaa kansainvälisesti kilpailukykyiset palvelut. Päämarkkina-alueemme ovat Suomi ja Viro, tarjoamme digitaalisia palveluita myös kansainvälisille markkinoille. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 1,84 miljardia euroa ja henkilöstöä 4 900. Vastuullisena suomalaisena markkinajohtajana toimintaamme ohjaa toiminnan jatkuva parantaminen. Vuoden 2020 aikana olemme hiilineutraali yhtiö. Lisätietoja www.elisa.fi, Facebookissa @elisasuomi ja Twitterissä @ElisaOyj