Kännyköiden ekoluokitus laajenee maailmanlaajuisesti – Suomesta Telia yhä ainoana operaattorina mukana

Tämän vuoden toukokuussa viisi eurooppalaista teleoperaattoria loi puhelimille niiden ympäristövaikutuksia mittaavan ekoluokituksen. Nyt ekoluokitus laajenee, kun kaksi maata ja kolme puhelinvalmistajaa liittyy sen piiriin. Luokituksen tavoitteena on antaa ihmisille yhtenäistä, johdonmukaista ja läpinäkyvää tietoa älypuhelinten ympäristövaikutuksista. Yli 150 puhelinta on jo saanut ekoluokituksen.

“Vastuulliset valinnat kiinnostavat nyt valtavasti. Ekoluokitus on ollut uusi ja ihmisiä puhutteleva selkeä tapa mitata puhelinten ekologisuutta. Helposti löydettävän ja tulkittavan älypuhelinten ekoluokituksen avulla asiakkaamme voivat jo ostovaiheessa vertailla puhelinten ympäristövaikutuksia. Jo yli 150 puhelinta on saanut ekoluokituksen”, kertoo Telia Finlandin vastuullisuusjohtaja Eija Pitkänen.

Ekoluokitus- eli Eco Rating -järjestelmän ovat luoneet yhdessä pohjoismainen Telia, saksalainen Deutsche Telekom, ranskalainen Orange, espanjalainen Telefonica ja englantilainen Vodafone. Puhelinvalmistajista mukana ovat alusta asti olleet Bullitt, Doro, HMD Global – Home of Nokia Phones, Huawei, MobiWire, Motorola / Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL / Alcatel, Xiaomi and ZTE.

Nyt kolme uutta puhelinvalmistajaa on päättänyt liittyä ekoluokituksen piiriin. Kun Fairphone, Realme ja Vivo ottavat ekoluokituksen käyttöön, jo 15 puhelinvalmistajaa kertoo läpinäkyvästi älypuhelinten ympäristövaikutuksista.

Ekoluokitus leviää myös maantieteellisesti. Ekoluokiteltuja puhelimia voi nykyään ostaa myös Etelä-Afrikassa ja Brasiliassa. Yhteensä ekoluokiteltuja puhelimia myydään 26 maassa. Suomessa Telia on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa operaattori, joka on lähtenyt Eco Rating -hankkeeseen mukaan. Ekoluokituksesta kertoo puhelimen tuotetietojen yhteydestä löytyvä Eco Rating -merkintä.

”Olemme luomassa yhdessä maailmanlaajuista mittaria puhelinten ympäristövaikutusten mittaamiseksi ja ymmärtämiseksi. Ekoluokituksen tavoitteena on kannustaa puhelinvalmistajia kestävämpään matkapuhelinten tuotantoon ja samalla auttaa kuluttajia ja yrityksiä tekemään vastuullisempia ostopäätöksiä”, Eija Pitkänen linjaa.

Eco Rating -luokituksessa mitataan mobiililaitteen ympäristövaikutuksia viidessä eri kategoriassa. Mitattavina ovat laitteen kestävyys, korjattavuus ja kierrätettävyys, valmistuksessa käytetyt luonnonvarat sekä laitteen koko elinkaaren hiilijalanjälki. Tulosten perusteella laitteelle annetaan ekologisuutta mittaava pisteluku, joka asettuu yhden ja sadan välille.

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.