Korona-aika muuttaa liikkumista pysyvästi – Telia ja Ramboll yhteistyöhön mobiiliverkkodatan hyödyntämisessä liikenne- ja kaupunkisuunnittelussa

Korona-aikana tapahtunut liikkumiskäyttäytymisen muutos heijastuu erityisesti kaupunki- ja liikennesuunnitteluun, jonka tueksi tarvitaan kattavaa tietoa ihmisvirtojen muutoksesta. Telia ja Ramboll ovat sopineet mittavasta yhteistyöstä Telian Crowd Insights -palvelun käyttöön liittyen.

Telian paikkatietopalvelua on käytetty muun muassa viranomaisten päätöksenteon tukena, kun ihmisjoukkojen liikkeitä on analysoitu korona-aikana. Nyt Rambollin kanssa sovittu sopimus tähtää liikkumistiedon laajaan hyödyntämiseen julkisen hallinnon ja yritysten toteuttamissa liikenteen, kaupunkisuunnittelun ja matkailun kehittämisen hankkeissa. Telia ja Ramboll tekevät yhteistyötä entuudestaan esimerkiksi Tunnin juna -hankkeessa sekä matkailun aluekehityksen osalta. Aikaisemmin myös HSL on selvittänyt Telian liikkumistiedon ja Rambollin analyysien avulla, miten joukkoliikenteen käyttö muuttui Espoossa länsimetron käyttöönoton jälkeen.

”Liikkumiskäyttäytymisen muutoksen vaikutukset liikennesuunnitteluun, kaupunkien kehitykseen ja matkailuun ovat merkittävät ja monella tapaa pysyvät. Crowd Insights -palvelullamme pystymme yksityisyys edellä tuottamaan arvokasta tietoa väkijoukkojen liikkumisesta eri tarpeisiin. Koronakriisi on osoittanut nopean ja luotettavan datan tärkeyden tiedolla johtamisen tukena”, sanoo Telian analytiikkatoiminnan johtaja Tapio Levä.

“Liikkumisaineistot mahdollistavat ajantasaisen reagoinnin yhteiskunnassa tapahtuvien muutosten havainnointiin ja huomioimiseen esimerkiksi korona-pandemian kaltaisessa erityistilanteessa. Aineistojen avulla voimme tuottaa lähtötietoa perinteisen liikenne- ja kaupunkisuunnittelun tueksi nopeammin ja edullisemmin. Se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi maakuntien ja kaupunkiseutujen välisten liikenteen kehittämishankkeiden arviointiin, ja olemme käyttäneet sitä muun muassa Itä-Suomen ratahankkeiden arvioinnin tukena. Tätä kautta mahdollistamme yhä asiakaskeskeisemmän palvelu- ja tuotekehityksen esimerkiksi liikenteen ja liikkumisen tilannekuvapalvelujemme osalta”, sanoo Smart Mobilityn sektorijohtaja Markku Kivari Ramboll Finlandista.

Yhteistyötä on tarkoitus laajentaa myös molempien yritysten toimintamaihin Pohjoismaissa.

Anonymisoitua tietoa ihmisvirtojen liikkeistä

Telian kehittämä anonymisoitu ja aggregoitu ihmisvirtojen liikkeitä kuvaava palvelu, Telia Crowd Insights, on käytössä myös muissa Pohjoismaissa ja Virossa. Yksittäisten ihmisten liikkeitä ei ole mahdollista seurata. Tiedot perustuvat siihen, miten päätelaitteet, kuten puhelimet yhdistyvät mobiiliverkkoon eri paikoissa.

Ramboll on johtava kansainvälinen suunnittelu- ja konsultointialan yritys. Säätiöomisteisessa yhtiössämme työskentelee 16 500 eri alojen ammattilaista globaalisti. Suomessa toimimme maanlaajuisesti 2 500 asiantuntijan voimin. Palvelujamme ovat innovatiiviset ratkaisut kaupunkien, infrastruktuurin, liikenteen, ympäristön ja rakennusten suunnittelussa, rakennuttamisessa, rakentamisessa ja ylläpidossa. Onnistumisen takaa osaava ja näkemyksellinen henkilöstömme. Lue lisää fi.ramboll.com.

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2019 9,8 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.