Kotkassa tieto liikkuu vauhdilla – Telian ja DNA:n 5G-verkon rakennus alueella alkaa

Telian ja DNA:n yhteisesti omistama Yhteisverkko aloittaa 5G-verkon rakentamisen Kotkassa. Se vauhdittaa Kotkan tavoitetta olla yksi Suomen kyberturvallisuuden kärkikaupungeista. Rakennustöiden valmistuttua verkon kapasiteetti moninkertaistuu, ja samalla myös 4G-yhteydet paranevat.

5G-verkko tuo nykyistä nopeammat yhteydet Kotkaan. Yhteisverkon rakennustöitä tehdään alueella marras–joulukuussa.

”Nopeat ja toimivat yhteydet ovat nykyään jo arkielämän peruspilareita. Me Kotkassa iloitsemme kattavasta 5G-verkosta erityisen paljon, sillä strategiamme tavoitteena on nousta yhdeksi kyberturvallisuuden kärkikaupungeista Suomessa. Haluamme tehdä Kotkasta kokonaisturvallisuuden ja kyberturvallisuuden sekä näihin liittyvän koulutuksen, TKI-toiminnan ja yrittäjyyden keskittymän”, sanoo Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

Enemmän mahdollisuuksia yrityksille

Paikallinen yritystoiminta hyötyykin 5G-verkosta. Parempien yhteyksien myötä suuret yritykset voivat rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin. Toisaalta korkean 5G-taajuuden alueilla kiinteä 5G tarjoaa toimipisteisiin kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla.

5G-verkko tarjoaa myös pienille yrityksille entistä paremman mahdollisuuden rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien päälle. Pienessä yrityksessä yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi ja yhteydenjakoon.

Hyötyjä myös arkeen ja vapaa-ajalle

5G-verkko parantaa käyttökokemusta merkittävästi. Suosiotaan kasvattavat suoratoistopalvelut vaativat verkolta enemmän kapasiteettia, ja uuden 5G-verkon avulla videot, pelit ja sovellukset toimivat laadukkaasti ja pätkimättömästi. Esimerkiksi etätyöt ja pelaaminen onnistuvat paremmin, kun viiveitä on vähemmän ja sovellukset reagoivat välittömästi.

Mitä ja milloin Kotkassa tapahtuu?

Tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 7. marraskuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis perjantaina 30. joulukuuta. Rakennustyön aikana päivitetään yhteensä 64 tukiasemaa seuraavilla alueilla:

Marraskuussa rakentaminen alkaa seuraavilla alueilla:

  • Keskusta, Aittakorpi, Etukylä, Hakamäki, Hirssaari, Hovinsaari, Jylppy, Karhuvuori, Katariina, Korela, Langinkoski, Liitulahti, Meriniemi, Metsola, Munsaari, Mussalo, Nokkonen, Palaskylä, Ruonala, Sapokka, Sunila, Sutela ja Takakylä

Joulukuussa rakennetaan seuraavilla alueilla:

  • Eskola, Haapasaari, Hakalanmäki, Helilä, Hietanen, Jumalniemi, Kalliokoski, Karhula, Kaukola, Keltakallio, Kirkonmaa, Koivula, Kolkkala, Kolmikulma, Korkeakoski, Kuutsalo, Malminki, Mansikkavuori, Mäntykangas, Otsola, Peippola, Pernoo, Ristinkallio, Saksala, Sunila, Suulisniemi, Tapanila ja Tiutinen

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

 

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4100 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia Companyn liikevaihto oli vuonna 2021 oli 8,7 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä. Katso, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.