Koulujen alku kiihdytti puhelinkauppaa – Näin teet lapsen puhelimesta turvallisen
Koulujen alku aiheuttaa vuosittain selvän piikin sekä puhelinten että tietokoneiden myynnissä. Tietokonekauppa on tänä vuonna poikkeuksellisesti käynyt ennätystahtiin koko kevään ja kesän, ja koko alkuvuoden myynnin kasvu onkin noin 50 % verrattuna viime vuoteen.
”Koulujen alku näkyy selvänä piikkinä tietokoneiden myynnissä, ja tänä syksynä myös korona on saanut ihmiset varautumaan kotona työskentelyyn ja opiskeluun. Koulunalusviikoilla myynti on kolminkertaistunut edellisiin viikkoihin verrattuna. Läppäreitä hankitaan hyvin erityyppiseen käyttöön ja skaala on laaja parinsadan euron Chromebookeista järeisiin peliläppäreihin. Hintahintahaarukka ulottuu alle 200 eurosta yli 2000 euroon”, Telia Finlandin laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Vuorinen kertoo.
”Puhelimissa edulliset ja helppokäyttöiset peruspuhelimet nousevat aina koulujen alkaessa myydyimpien listoille. Edullisia malleja löytyy lähes jokaiselta valmistajalta, mielenkiintoisina uutuuksina esimerkiksi Xiaomin ja Motorolan puhelimet. Myös 5G-puhelimia myydään paljon juuri nyt. Myyntiä siivittää keskihintaisten 5G-puhelinten tulo markkinoille, esimerkkinä OnePlus Nord”, Vuorinen jatkaa.
Koulujen alku näkyy myös lasten liittymien kohonneissa myynneissä. Telian ylivoimaisesti suosituin lasten liittymä on Yhteys lapselle Rajaton 2 M.
”Lapselle kannattaa hankkia ensiliittymä, jossa on sopiva rajaton nettiyhteys. Lisäksi liittymässä on hyvä olla puhe- ja viestipaketti, mikä tekee puhelimen käytöstä huoletonta. Vaikka lapsi ei paljon soittelisi, käytön mukaan laskutettavasta liittymästä voi tulla yllätyslaskuja, jos lapsi intoutuukin soittelemaan”, kertoo liittymätuotteiden kehityspäällikkö Susanna Tammi.
Turvalliset asetukset puhelimeen ja liittymään
Älypuhelimiin saa määriteltyä useita erilaisia turva-asetuksia, joilla voi parantaa lasten turvallista sovellusten ja netin käyttöä. Asetuksista voi valita esimerkiksi rajoituksia ruutuaikaan, lapselle näkyviin sisältöihin, sovellusten käyttöön ja uusien ohjelmien asentamiseen.
”Etenkin puhelinten sovelluskaupat voivat tuoda vanhemmille yllättäviä lisäkuluja, jos maksullisten pelien ostamista ei rajoiteta. Kannattaa myös huomioida, että monissa ilmaisissakin peleissä saattaa olla mahdollista tehdä maksullisia lisäostoja pelin sisällä, jos nämä on puhelimen asetuksista sallittu”, Jussi Vuorinen neuvoo.
Näin teet lapsen puhelimesta turvallisen
- Valitse lapselle sopiva liittymä.
- Määritä lapsen puhelimeen sopiva ruutuaika.
- Aseta sisältörajoitukset, eli valitse millaisia sivuja lapsi ei voi nähdä.
- Aseta estot esimerkiksi viihdenumeroihin.
- Sovi lapsen kanssa, että maksullisia sovelluksia tai pelien sisäisiä ostoja tehdään vain vanhempien luvalla.
- Tarkista, että lapsen puhelimesta löytyy turvasovellus, joka mahdollistaa tarvittaessa lapsen puhelimen sijainnin tarkistamisen, jos se on esimerkiksi kadonnut.
- Suojaa puhelin tehokkaasti viruksilta, troijalaisilta ja haittaohjelmilta Turvapaketilla.
Pelastakaa Lasten artikkelista löytyy lisää vinkkejä vanhemmille siitä, kuinka lasta kannattaa ohjeistaa toimimaan turvallisesti verkossa.
Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja 4,3 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.
Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2019 9,8 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.