Kouvolan uusi 5G-verkko palvelee asukkaita, yrityksiä, mökkiläisiä ja turisteja – Telia ja DNA aloittavat huippunopean verkon rakentamisen

Telian ja DNA:n yhteisesti omistama Yhteisverkko aloittaa 5G-verkon rakentamisen Kouvolan keskustassa sekä Valkealan ja Jaalan alueilla. Rakennustöiden valmistuttua verkon kapasiteetti moninkertaistuu, ja samalla myös 4G-yhteydet paranevat. Rakennustöitä tehdään alueella huhti-toukokuussa.

Arjen sujuvuus Kouvolassa paranee 5G-verkon myötä, sillä se on toimintavarmempi ja nopeampi kuin 4G-verkko. Suosiotaan kasvattavat suoratoistopalvelut vaativat verkolta enemmän kapasiteettia, ja uuden 5G-verkon avulla etätyöt, videot, pelit ja sovellukset toimivat laadukkaasti. Isojen tiedostojen siirto ja videopuhelut onnistuvat ilman yhteyden pätkimistä.

”Kouvola on vilkas matkailukaupunki ja varsinkin kesäaikaan täällä riittää niin mökkiläisiä kuin turisteja. On selvää, että matkailun kannalta hyvät ja nopeat mobiiliyhteydet ovat aivan ehdottaman tärkeitä vetovoimatekijöitä. Ne hyödyttävät sekä yrittäjiä että matkailijoita”, sanoo Kouvolan tekninen johtaja Hannu Tylli.

Enemmän mahdollisuuksia yrityksille

5G-verkko tuo mahdollisuuksia paikalliselle yritystoiminnalle. Parempien yhteyksien myötä suuret yritykset voivat rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin. Korkean 5G-taajuuden alueilla kiinteä 5G tarjoaa toimipisteisiin kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla.

”Ennen kaikkea kuntalaiset hyötyvät nopeista tietoliikenneyhteyksistä. Se helpottaa meidän jokaisen arkea. Mutta on selvää, että kaupungin elinkeinoelämä tarvitsee myös laadukkaat tietoliikenneyhteydet. Kouvola on dynaaminen ja kasvava kaupunki, joten on tärkeää, että tieto liikkuu nopeasti ja luotettavasti”, Tylli jatkaa.

Mitä ja milloin Kouvolassa tapahtuu?

Tukiasemien päivitystyö aloitetaan maanantaina 17. huhtikuuta, ja työn on tarkoitus olla valmis perjantaina 26. toukokuuta. Rakennustyön aikana päivitetään yhteensä 79 tukiasemaa seuraavilla alueilla:

  • Kouvola: Keskusta, Eskolanmäki, Heparo, Hillosensalmi, Huhdasjärvi, Hurmanmäki, Häkämäki, Jaala, Kalalampi, Kangas, Kankaronmäki, Karhuniemi, Kasarminmäki, Kellomäki, Keltti, Kiehuva, Kimola, Kirjokivi, Korjala, Kotiharju, Kukkuramäki, Käpylä, Lautaro, Lehtomäki, Lintukymi, Lovasjärvi, Marjoniemi, Mietunaho, Multamäki, Niinistö, Nurmaa, Ojaniitty, Palokangas, Pasi, Pihlajasaari, Pikku-Palomäki, Puhjo, Puhjonmäki, Rautkoski, Ravikylä, Rekola, Sarkola, Selänpää, Tehola, Toikkala, Tommola, Tornionmäki, Tuohikotti, Tykkimäki, Uimila, Vahteronmäki, Valkeala, Vekaranjärvi, Verla, Vesala, Viitakumpu ja Vuohijärvi
  • Mäntyharju: Hietaniemi, Huuhilo, Jäniskylä, Käävänkylä, Niivala, Nuolniemi, Turkinkylä, Vanonen, Voikoski ja Ylä-Rieveli
  • Iitti: Kymentaka ja Vuolenkoski

 

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

 

Suomen Yhteisverkko

Suomen Yhteisverkko on DNA Oyj:n ja Telia Finland Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö, joka suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella.

Telia

Uusimmat tiedotteet ja artikkelit löydät uutishuoneeltamme: www.telia.fi/medialle

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja lähes 4,5 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia Companyn liikevaihto oli vuonna 2022 oli 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso lisää: www.telia.fi/medialle, Twitter: @teliafinland, LinkedIn: @Telia