Kuka vähentää eniten lämmitysenergian käyttöä talvella? Pääkaupunkiseudulla alkaa nyt Suomen ensimmäinen taloyhtiöiden Energiahaaste

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueella käynnistyy joulukuussa ensimmäinen taloyhtiöiden Energiahaaste, jossa taloyhtiöt pääsevät mittelemään kaukolämmön energiankulutuksen merkeissä. DNA Oyj:n Wattinen-lämmityspalvelun järjestämässä Energiahaaste 2021 -kilpailussa etsitään pääkaupunkiseudun eniten lämmitysenergiaa tulevana talvena vähentävää taloyhtiötä. Haaste auttaa taloyhtiöitä seuramaan energiankulutustaan ja keksimään uusia keinoja sen tehostamiseen.

Asumisen lämmitykseen käytettävän energian ympäristövaikutuksesta on puhuttu viime aikoina runsaasti ja tietoisuus asumisen ympäristöystävällisyydestä lisääntyy. Energiahaasteen avulla halutaan herättää yhä useampi taloyhtiö pohtimaan omaa energiankäyttöään ja tarjota tietoa mahdollisuuksista leikata ympäristökuormaa ja saavuttaa säästöjä. Haasteessa taloyhtiöt kilpailevat lämmitysenergian kulutuksen vähentämisestä joulukuun alusta helmikuun loppuun, joka on perinteisesti lämmityskauden kylmin aika.

“Pääkaupunkiseudun päästöistä yli puolet aiheutuu lämmityksestä. Erityisesti vanhempien kerrostalojen energiatehokkuuden parantaminen säästäisi sekä ilmastoa että taloyhtiöiden kustannuksia” toteaa Mikko Lietsalmi, Wattisen liiketoimintajohtaja DNA:lta.

Fiksut ratkaisut palkitaan

Mittauskohteena Energiahaasteessa on sääkorjattu lämmitysenergian kulutus, jota verrataan viiden aiemman vastaavan kauden keskimääräiseen sääkorjattuun kulutukseen. Näin lopputuloksena pystytään laskemaan prosentuaalinen muutos kilpailun mittausjaksoon nähden.

Palkintoraadin vaakakupissa painavat myös tavat, joilla vähennykset toteutetaan. Lämmitysenergian käytön vähentymisen lisäksi arviointikriteereinä ovat investointien kustannustehokkuus ja asumismukavuuden säilyminen vähintään samalla tasolla kuin ennen haastetta. 

”Lähdimme mukaan kilpailun kumppaniksi, koska pidämme tärkeänä, että taloyhtiöissä tiedostetaan energiankulutuksen vähentämiseen liittyvät keinot. Energiankulutukseen voidaan vaikuttaa käytännössä kolmella tasolla: kulutustottumusten muutokset,järjestelmien säätötoimet ja energiatalouden parantaminen korjaushankkeiden tai uudistusten osana. Toivottavasti energiahaasteen voittaja näyttää hyvää, konkreettista esimerkkiä muille taloyhtiöille”, Kiinteistöliitto Uusimaan rakennustekninen kehityspäällikkö Jari Virta kertoo.

”Halusimme mukaan Energiahaasteeseen, koska uskomme, että taloyhtiöiden toimilla on ratkaiseva rooli Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Toive on, että Energiahaasteen kaltaiset tempaukset innostavat yhä useampia taloyhtiöitä kiinnittämään entistä tarkempaa huomiota energiankulutukseensa. Energiankulutuksen pienentäminen on tärkeää ilmaston, mutta myös taloyhtiöiden talouden kannalta. Asumisen kustannukset ovat nousseet jatkuvasti ja energia on taloyhtiöiden kulueristä suurimpia. Odotan näkeväni kilpailussa ennakkoluulottomia taloyhtiöitä, jotka ovat onnistuneet tekemään laaja-alaisella yhteistyöllä hienoja tuloksia”, Suomen Isännöintiliiton asiakkuusjohtaja Aki Salo toteaa.

Osallistuminen on helppoa

Kilpailuun voivat osallistua pääkaupunkiseudun kaupunkien vesikiertoiseen patterilämmitykseen kaukolämpöä päälämmitysmuotonaan käyttävät asunto-osakeyhtiömuotoiset tai niiden tapaan toimivat kiinteistöosakeyhtiömuotoiset kerrostalot. Yhtiöissä tulee olla ainakin yksi kerrostalo, jossa on vähintään kolme kerrosta ja yksi yhteinen sisäänkäynti.

Taloyhtiön voi ilmoittaa kilpailuun joko hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä. Kilpailuaika on 1.12.2020–28.2.2021 ja kilpailuun voi liittyä milloin vain ilmoittautumisen auettua 5.11.2020 alkaen tai itse kilpailuaikana. Eniten lämmityskuluistaan leikannut taloyhtiö palkitaan ilmaisella joulukuun 2021 kaukolämmöllä sekä “Energiahaaste 2021 -voittaja” tittelillä.

Kilpailuun osallistuminen edellyttää Wattisen tekemää analyysia, jossa selvitetään viiden aiemman lämmityskauden kulutus sekä kilpailukauden kulutus maaliskuun lopussa. Analyysi toteutetaan kaikille kilpailuun osallistuville taloyhtiöille ilmoittautumisen jälkeen maksutta ja se auttaa tunnistamaan parhaat säästökohteet omassa taloyhtiössä. Mitä aikaisemmin ilmoittautuu mukaan, sitä nopeammin saa käyttönsä oman taloyhtiön analyysin kehitysehdotuksineen.

Analyysin perusteella 10 parasta taloyhtiötä pääsevät finaaliin eli raadin arvioitavaksi. Raadin muodostavat Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi DNA:lta, Vantaan Isännöitsijäyhdistys ry:n varapuheenjohtaja Kaija Niemi, Helsingin Ammatti-Isännöitsijät HAI ry:n puheenjohtaja Aleksi Puisto,Suomen Isännöintiliitto ry:n asiakkuusjohtaja Aki Salo ja Kiinteistöliitto Uusimaa ry:n rakennustekninen kehityspäällikkö Jari Virta.

Voittaja julkistetaan 30.4.2021 mennessä.

Energiahaasteen kumppanit:

Helsingin Ammatti-Isännöitsijät HAI ry

Suomen Isännöintiliitto ry

Kiinteistöliitto Uusimaa ry

Vantaan Isännöitsijäyhdistys ry

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat mobiilidatan käyttömäärissä jatkuvasti maailman kärkijoukossa. Olemme Suomen suurin kaapelioperaattori. DNA:lla on yli 4 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Wattinen on DNA:n tarjoama palvelu kerrostalon energiatehokkaaseen ja asukaslähtöiseen lämmityksen hallintaan.Haluamme tehdä asiakkaidemme arjesta mutkattomampaa ja kannustaa ilmastomyönteisiin valintoihin. DNA valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi vuonna 2019 Great Place To Work -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa. Vuonna 2019 liikevaihtomme oli 942 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1600 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi ja www.wattinen.fi, Twitterissä @DNA_fi ja @Wattinen, Facebookissa @DNA.fi ja @Wattinen sekä LinkedInissä @DNA-Oyj.