Kun taide ja teknologia yhdistyvät, katsoja kutsutaan mukaan ennenkokemattomalle matkalle – Telian omistama Assembly ja Suomen Kansallisooppera ja -baletti etsivät yhdessä upottavia elämyksiä

Suomen Kansallisooppera ja -baletti ja Telian omistama digitaalisen kulttuurin tietokonefestivaali Assembly lanseeraavat kilpailun uudenlaisen digitaiteen luomiseksi. Konseptikilpailun voittajaidealla pyritään rikastuttamaan Kansallisoopperan päänäyttämöllä vuonna 2022 ensi-iltansa saavaa sirkusaiheista teosta.

”Digitaalinen kehitys ja tekniset innovaatiot tarjoavat valtavasti mahdollisuuksia taiteelle. Ja immersiivisessä taiteessa onkin runsaasti yhtymäkohtia pelitaiteeseen. Pelit ovat järjestelmiä, joiden merkitys syntyy vasta, kun pelaaja kokee ne. Samalla tavalla immersiivinen teos avautuu, kun sen kokija pääsee sisään teoksen maailmaan”, selventää  Annastina Haapasaari, Opera Beyond -hankkeen projektipäällikkö.

Immersiivinen taide mielletään usein 360-asteiseksi, kaikkiin aisteihin vaikuttavaksi elämykseksi, jolla on vahva teknologinen lataus. Kilpailun yhtenä keskeisenä ideana on kääntää näkökulma lavalta yleisöön ja lähteä luomaan elämystä katsomosta käsin. Kilpailu etsii ratkaisuja siihen, miten live-esityksestä tehdään entistä kokonaisvaltaisempi.

Avoimeen kilpailuun haetaan konsepti-idealla sekä tiimillä. Tehtävänanto liittyy Kansallisoopperan vuonna 2022 ensi-iltansa saavaan sirkusaiheiseen päänäyttämöteokseen, jota rikastetaan immersiivisillä ja interaktiivisilla elementeillä. Konsepteista parhaat etenevät finaalivaiheeseen, jossa finalistit esittelevät ideansa syksyllä Assemblyn päälavalla. Palkintoraati valitsee voittajan.

“Visiossani näemme Assemblyssa ensimmäistä kertaa vaikkapa lentäviä hologramminorsuja, oopperamusiikkia ja sirkustemppuja. Sähäkät yhteydet ja uudenlainen teknologia tuovat nyt myös perinteisempään taiteeseen ihan uudenlaisia ratkaisuja. Ensi vuonna 30 vuotta täyttävä Assembly-tapahtuma tarjoaa alustan, jossa diginikkarit, koodarit, pelinkehittäjät, insinöörit ja 3D-graffarit voivat innostua, oppia toisiltaan ja koetella rajoja,” maalailee Assemblyn toimitusjohtaja Lassi Nummi.

Konseptikilpailu on osa Kansallisoopperan monivuotista Opera Beyond -kehityshanketta.

“Kansallisoopperan ja Assemblyn yhteistyössä on huikeaa potentiaalia. Toivomme, että open callin kautta uusi, ennakkoluuloton sukupolvi innostuu jättämään jälkensä taiteelliseen sisältöömme“ sanoo Lilli Paasikivi, Kansallisoopperan taiteellinen johtaja.

Telia osti enemmistöosuuden Assemblystä kesällä 2018.

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4400 työntekijää ja yli neljä miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla.

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii pääosin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2020 8,5 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut olemaan päästötön ja jätteetön koko arvoketjussaan tavarantoimittajista asiakkaisiin vuoteen 2030 mennessä.

Katso täältä, millainen yhtiö Telia on tänään Suomessa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa @teliafinland.